Kaunas Lankytinos vietos Kaune Naujienos Pamatyk! Renginiai Kaune

Kauno tvirtovėje norvegai miestiečius stebins viduramžių spektakliu

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.

Vestfoldo apskritis (Norvegija) buvo viena iš pirmųjų 1991 m. tapusių Kauno miesto partnerių. Šiais metais būrys kūrėjų iš Norvergijos pirmą kartą Lietuvoje rodys spektaklį „Fabula Silvestri“. Teatralų grupė šiam spektakliui pasirinko Kauno tvirtovės VIII-ąjį fortą Šilainiuose.

„Šilainiuose su Vestfold apskritimi bendradarbiaujama jau kelis metus: dalinamasi patirtimi kultūros, paveldo įveiklinimo ir darbo bendruomenėse srityje bei organizuojame bendrus renginius. Šiuo metu kuriami ateities planai, į kultūros procesus traukiant vietos gyventojus ir kūrėjus.” – teigia viena iš organizatorių, „Šilainiai Project” ir „Šilainių sodai” koordinatorė, menininkė Evelina Šimkutė.

Jau ketvirtą vasarą iš eilės Kauno tvirtovės VIII-as fortas tampa Šilainių kultūros centru. Tačiau net ir mums sunku patikėti, jog šiemet pas mus atvyks 18 aktorių ir muzikantų iš Norvegijos su savo rankomis gamintais instrumentais ir kostiumais. Viduramžių muzikos grupė „Canardus Horribilis„ ir teatro projektas „De Munnfulle“ mums parodys spektaklį „Fabula silvestri“, kuris įtrauks ir vaikus ir suaugusius.

„Šis spektaklis – tai viduramžių iliustracijų ir pagonių mitologijos įkvėpta vidurvasario fantazija. Ją pristatome mes, teatro trupė „De Munnfulle“ ir viduramžių muzikos atlikėjai „Canardus Horribilis“.

Vidurvasario šventės metu, du jauni mylimieji išsiskiria užkerėtame miške. Senasis ir išmintingasis Miško Tėvas sušaukia visus laukinius žvėris kad padėtų mylimiesiems vėl susitikti, tačiau giliai miške jų tyko pavojus – didžiulis, ugnimi besispjaudantis drakonas… Kas nugalės drakoną? Ar mylimieji vėl susitiks? Vienintelis būdas išsiaiškinti – aplankyti „Fabula Silvestri“ VIII-ajame forte, 20.30 val., rugpjūčio 3–4 dienomis.” – kviečia teatro trupės “De Munfulle” atstovai, ir priduria: “šis spektaklis – nemokams, tai – dovana Kaunui”.

Šis spektaklis taps Kauno tvirtovės festivalio “Baterija” atidarymo renginiu. Jau antrus metus vykstančio festivalio sumanymas – paskatinti apleistų Kauno tvirtovės objektų įveiklinimą. Tad ir festivalio organizatoriai – šio paveldo entuziastai, savanoriai. Festivalio atidarymo metu nuo 19 val. vyks Šilainių sodų pristatymas, taip pat viename tvirtovės tunelių vykstantis eksperimentinės muzikos projektas „Entropija“ (Marius Paulikas) įkraus baterijas duofoniniais elektro-akustiniais garsynais taip pat lankytojai bus kviečiam apsilankyti unikalioje fotografijos parodoje „Fortai – spalvų invazija“.

Tiesa! Klausiate, o kodėl „Baterija“? Organizatoriai sako, kad festivalio metu visos renginių lokacijos taps baterijomis. Baterija – tai ne tik lauko artilerijos pozicija su redutu-sandėliu-slėptuve artilerijai, parakui ar pėstininkams. Tai – metafora.

Baterija – kiekviena tvirtovės lokacija, renginio ar įvykio vieta, kuri įkrauna tiek apleistus požemius, tiek bendruomenę, kuri juos atranda, lanko, tvarko, domisi. Per kelerius pastaruosius metus tvirtovės baterijos pradėjo įsikrauti. Pamažu miestiečiai, kūrėjai, istorijos ir paveldo entuziastai šturmuoja Kauno tvirtovę, kuri virsta parku ir pasitinka ateitį naujais pasakojimais apie save.

„Tai matome kaip kūrybišką paveldo vystymą, fortų tvarkyba ir įveiklinimas per bendruomenės įtraukimą, kūrybiškas iniciatyvas tampame atviresni. Tai padeda palaikyti Kauno tvirtovės, kaip parko idėją. 

Stengiamas kurti draugišką aplinką, bandome įtraukti skirtingus žmones – nuo istorikų iki šiuolaikinio meno kūrėjų, esame atvirti improvizacijai ir žaismui. Tvirtovės statiniai – tai erdvės kūrybiškai vietokūrai” – sako Kauno tvirtovės festivalio „Baterija” kuratorius ir VŠĮ Kauno tvirtovės parko direktoriaus pavaduotojas Egidijus Bagdonas.

Kauno tvirtovė šių metų festivalio programos metu taip pat pakvies ir į jau tradicinių tapusią Naktigonę su žirgais I-ajame forte, su Kauno marių regioniniu parku organizuojamą Šikšnosparnių naktį V-ajame forte, Europos paveldo dienas III-ajame forte (kuriose bus pristatomos ekskursijos, edukacijos ir nauja „Atminties poternų” ekspozicija), o festivalio uždarymas bus baigiamuoju renginių – Europos tvirtovių dienos paminėjimu IV-ajame forte, kurios metu vyks tarptautinis simpoziumas skirtas fortifikacinio paveldo būklei ir jo įveiklinimo galimybėms.

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

„Molėtų takais 2023“ – Molėtų astronomijos observatorijoje

We love Lithuania

Kauno botanikos sode pražydo bananas. Pavasaris jau netoli

Muziejų kelias finišuos prie Laimės žiburio

Tvarkomas Joniškėlio dvaro sodybos parkas

Buvusiose Ž. Šančių kareivinėse atidaroma nauja erdvė fotografams

Druskininkų kurorto šventė 2022: kviečia švęsti vasarą! (renginių programa)

We love Lithuania
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"