Naujienos Pamatyk!

Top 5 muziejai, kviečiantys pažinti išskirtinę pamario krašto istoriją

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.

Mažoji Lietuva išsiskiria ne tik unikaliu gamtos grožiu bet ir savitu gyvenimo būdu. Pristatome išskirtinį maršrutą, kuris supažindins su šio krašto istoriniu ir kultūriniu paveldu.

Kintų Vydūno kultūros centras ir muziejus

Kelionė prasideda nuo Klaipėdos pravažiavus Priekulę ir laikantis Vakarų kranto pusės pasieksite Kintų miestelį, kuriame 1891 metais garsusis filosofas ir rašytojas Vilhelmas Storosta – Vydūnas vedė savo išrinktąją. Čia Vydūnas paliko ryškų pėdsaką: mokytojavo, gaivino pamirštas etnines ir kultūrines tradicijas, kėlė apylinkėse gyvenančių žmonių savimonę. Vokiečių kultūra, kitokios gyvenimo sąlygos, kiti kultūriniai poreikiai išugdė jo pasaulėžvalgą. Jei norite apie Vydūną sužinoti daugiau, užsukite į Kintų pradinės parapijinės mokyklos ansamblyje įsikūrusį Vydūno muziejų. Istoriniame pastate eksponuojami Vydūno parašyti veikalai, sukaupta nemažai istorinės medžiagos apie iškilaus kultūrininko gyvenimą ir kūrybą.

Ventės rago ornitologinė stotis ir muziejus

Pasklaidžius Vydūno užrašus, pats metas, užsukti į Ventės ragą, kuriame galima išvysti kone gražiausius gamtos vaizdus Lietuvoje. Įspūdingais vaizdais išsiskiria ornitologinė stotis, kur gaudomi ir žieduojami paukščiai. Šiuo metu ornitologinėje stotyje yra šešios pagrindinės paukščių gaudyklės. Keturios jų yra zizganinės, o kitos dvi – mažoji ir žemutinė didžioji. Pačią paukščių žiedavimo stotį koordinuoja Lietuvos paukščių žiedavimo centras, kuris lankytojus ir supažindina su Kuršių marių gamtovaizdžiu, dažniausiai sutinkamais gyvūnais ir ne tik. Aplankius muziejų galima aplankyti ir Ventės rago švyturį, kuris yra vienas iš septynių Lietuvos švyturių. Dėl istorinės, architektūrinės ir techninės vertės Ventės rago švyturys įrašytas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Uostadvario švyturys, vandens kėlimo stotis, polderių muziejus

Pasigrožėjus įspūdingais vaizdais, metas traukti į Minijos upės žemupyje esantį žvejų kaimą Mingę. Urbanistiniu paminklu paskelbtas Mingės kaimas žinomas kaip Lietuvos Venecija. Taip yra todėl, kad tai vienintelis gatvinis kaimas šalyje, kuriame gatvę atstoja Minijos upė, todėl tęsiant kelionę automobilio nebeprireiks.

Keltu pasieksite Uostadvarį, kur ant Vilkinės upės kranto, prieš šimtą metų. įrengta pirmoji vandens kėlimo stotis su garo turbina Lietuvoje. Garo turbina siurbė pievų vandens perteklių ir nuleido jį į Atmatos upę. Ant šios upės kranto pastatytas švyturys kadaise buvo labai svarbus čia praplaukiantiems upeiviams. Senojoje stotyje įrengtas Šilutės polderių muziejus, kuriame eksponuojami senosios technikos eksponatai, o nebeveikiantis ir iki šių dienų puikiai išsilaikęs švyturys kviečia lankytojus pasinaudoti kaip Rusnės ir Minijos apylinkių apžvalgos aikštele. Iš švyturio, gerai įsižiūrėjus, galima pamatyti ir kraštelį Nidos kopų.

Thomo Manno memorialinis muziejus

Po daugiau kaip valandą trukusios kelionės keltu per Kuršių marias, pasieksite Nidą. Čia būtina aplankyti veikiantį rašytojo Thomo Manno memorialinį muziejų. Tai viena labiausiai lankomų vietų Vakarų Lietuvoje. Čia istorija nukelia į 1929-1930 m., kai Nidoje ant Uošvės kalno buvo pastatytas vasarnamis, kuriame rašytojas Tomas Manas su šeima praleido tris vasaras. Atostogaudamas Nidoje jis laikėsi įprastinės darbotvarkės, toliau rašė „Juozapą ir jo brolius”, „Mano vasarnamis”, straipsnius, laiškus redakcijoms, leidykloms, vertėjams, bičiuliams.

Gintaro galerija-muziejus

Kultūrinę-istorinę ekskursiją po Pamarį derėtų užbaigti nuo pažinties su vadinamuoju Lietuvos „auksu” – Baltijos jūros gintaru. Nuo 1995 metų šalia Kuršių marių veikiančiame Virginijos ir Kaziemiero Mizgirių gintaro galerijoje-muziejuje lankytojai gali susipažinti su Baltijos gintaro morfologija, spalvomis, įspūdinga inkliuzų kolekcija. Muziejuje eksponuojama ir garsiojo Juodkrantės lobio rekonstrukcija, galima įsigyti šiuolaikinio dizaino papuošalų, unikalių gintaro gabalų, inkliuzų.

Norintiems iš arčiau pažintį Pamario kraštą, kviečiame apsilankyti adresu www.zuvieskeliu.lt ir nemokamai atsisiųsti interaktyvų-edukacinį žaidimą „Laisva, skanu, unikalu – žuvies keliu”, kuris padės rasti daugiau lankytinų objektų Pamaryje.

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Mitologinis takas Sirvetos regioniniame parke: kelionė laiku į protėvių pasaulį

Idėja žiemos savaitgaliui: 15 stotelių automobiliu aplink vaizdingą Sartų ežerą

We love Lithuania

17-a Vilniaus utopijų, kurios planuotos, tačiau nebuvo įgyvendintos

Bernardinų sode – muzikiniai pasimatymai prie fontano

Pelkių muziejus, kas tai?

Ieva Sadauskaitė

„Dvarų dėlionė“: vaizdo pasakojimas apie tai, ką slėpė dvarų miegamieji

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"