Naujienos

Parkų ir rezervatų direkcijos šildosi naudodamos saulės energiją

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.

Prieš metus ir daugiau nacionalinių, regioninių parkų, rezervatų direkcijų pastatai, lankytojų centrai buvo pradėti šildyti iš saulės energijos pagaminta elektra. Saulės elektrinės buvo įrengtos ant pastatų pietinių bei vakarinių stogo šlaitų, taip pat ekologiška energija imta iš direkcijoms priklausančių baterijų saulės parkuose. Šiais metais matosi, kad pasiektas planuotas taupymo efektas.

Krekenavos regioninio parko direkcijos saulės elektrinės galingumas – 18,7 kW. 2020 metais už elektrą mokėta – 2924 eurai, o 2021 metais – 2087 eurai, tad sutaupyta daugiau kaip 800 eurų.

Žagarės regioninio parko direkcija turi geografiškai nuo jų pastato – Žagarės dvaro rūmų – nutolusį saulės elektros energijos gamybos įrenginį, kurio galia 60 kW. Direkcija šiais metais, palyginus su praėjusiais metais, sutaupė 1300 eurų ir tikisi, kad ateityje sutaupymas turėtų didėti.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos dalis bendrame saulės parke yra 53 kW ir naudoja saulės energiją nuo 2021 metų balandžio mėnesio, tačiau sutaupymas ryškus – beveik 2,5 tūkstančio eurų. Jeigu palygintume tą patį periodą užpernai ir pernai: kol nenaudojo saulės baterijų, mokėjo – 13287 eurų, kai pradėjo naudoti tvarią energiją – 10799 eurų. Direkcija artimiausiu metu planuoja įsirengti naujas saulės baterijas ant Gamtos mokyklos stogo.

„Visų 28 saugomų teritorijų direkcijų, kurios įsirengė arba įsigijo nutolusias saulės elektrines, energijos suminė galia – apie 650 kW, tad sutaupyta nemažai, – džiaugiasi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorius Albertas Stanislovaitis. Pastaruoju metu stiprėja žaliosios energijos poreikis, tad valstybinės įstaigos privalo būti vienos pirmųjų, kurios pradės naudoti atsinaujinančius energijos išteklius bei ieškoti alternatyvų, kaip taupyti ir būti socialiai atsakingiems. Tikėjomės, kad, naudojant saulės energiją, išlaidos mūsų pastatų priežiūrai sumažės ir tai pasiteisino su kaupu.“

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, kuruojanti nacionalinių, regioninių parkų, rezervatų veiklą, ir toliau ieškos būdų, kaip skatinti gamtosaugines, klimato kaitą mažinančias iniciatyvas. Viena tokių iniciatyvų – prisidėti prie elektromobilių populiarinimo, siekis, kad būtų įrengtos elektromobilių įkrovos vietos prie valstybinių parkų lankytojų centrų.

Patinka geros naujienos apie Lietuvą? Prisidėkite ir paremkite mus Patreon.

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Vilniaus ugniagesiai gelbėtojai kviečia į 220 metų jubiliejų

Šiauliuose atidarytas renginių ciklas „Ir ežeras turi ausis“

Kazys Varnelis: įdomiausi faktai apie optinio meno meistrą

Skaistakalnio parkas Panevėžyje jau greitai bus baigtas tvarkyti

Radviliškis kviečia atvažiuoti, pamatyti, pajausti

Į Šilutės rajoną su vaikais

Kelionės su vaikais
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"