Lankytinos vietos Naujienos Pamatyk! Vilniaus rajonas

Medininkų pilis – kryžiuočių ordino 100 kelių aprašymuose

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.

Dėl Medininkų pilies pastatymo laiko vieningos nuomonės nėra: vieni pilies atsiradimą žymi XIII a. viduriu, kiti – XIV a. antrąja puse. 1387 m. Medininkų pilis paminėta kryžiuočių ordino žvalgų šimto kelių aprašymuose. Tais pačiais Lietuvos krikšto metais karalius Vladislovas Jogaila Medininkuose įkūrė vieną iš septynių pirmųjų Lietuvoje steigtų parapijų.

Medininkų pilis yra puikus gynybinio komplekso pavyzdys, laikytinas labiausiai išvystyta, autentiškiausia aptvarinio tipo pilimi ir vienu seniausių akmens ir plytų mūro architektūros paminklų ir gynybinių objektų Lietuvoje. Ketvirto aukšto atskirais laiptais buvo galima patekti į visą sienų perimetrą juosiančią šaulių tiltinę galeriją. Per jos sienose esančias 285 angas pilies šauliai gynėsi nuo priešo puolimų.

Nors pilis neturėjo savo kunigaikščio, Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas neapleido pilies, joje ne kartą lankėsi. Valdovas prie Medininkų įkurdino totorius, vykdančius savo svarbiausią pareigą – tarnybą pilies įguloje. Totoriai gyveno Pilkapių kaime, įsikūrusiame į rytus nuo pilies vos už 2 km. Po Vytauto Didžiojo mirties tvirtovės reikšmė tolydžiai menko. XV–XVI a. sandūroje ją nuniokojo gaisras, po kurio tvirtovė neatsigavo – iš jos liko tik griuvėsiai.

Su Lietuvos valstybingumo atkūrimu prasidėjo naujas Medininkų pilies gyvenimo etapas. 1993 m. liepos 6 d., minint Mindaugo karūnavimo 740-ąsias metines buvo įmūrytas pirmas atstatomo bokšto akmuo, pradėti rekonstrukcijos darbai. 2022 m. sukaks dešimtmetis, kai iš dalies atstatytoje Medininkų pilyje veikia Trakų istorijos muziejaus ekspozicinis padalinys. 25 m aukščio, 5 aukštų Medininkų pilies bokšte – donžone – įrengtos 4 ekspozicijų salės. Jose daug dėmesio skirta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės mūro pilių bei XIV–XVIII a ginkluotės istorijai: eksponuojamos patrankos, akmeniniai sviediniai, archeologiniai radiniai. Lankytojai supažindinami su gausia X–XX a. sidabrakalių dirbinių kolekcija. Iš penktojo aukšto galima patekti į donžono atvirą apžvalgos aikštelę, pasižvalgyti po Medininkų apylinkes. Pasivaikštant po didelę teritoriją, aplankant ekspozicijas ar laikinas parodas, galima pasinaudoti ir modernia nemokama videoturo programėle lietuvių ir anglų kalbomis.

Medininkų pilis, turėjusi 4 bokštus, o jos mūro sienos statytos ne visiškai vienodo aukščio. Daug kur jos siektų 15 m. Toks jų dydis prilygsta šiuolaikiniam 5-6 aukštų namui. Šios pilies laukia naujas rekonstrukcijos ir aktualizavimo etapas, kuriam pasibaigus pilis bus dar labiau pritaikoma visuomenės kultūriniams poreikiams. Kviečiame aplankyti kelių šimtmečių istorijos liudininkę – atstatytą Medininkų pilį!

Medininkų pilis – virtualus turas

Projektas „Atraskime regionų šaknis iš naujo“ įgyvendinamas pagal 2014-2020  metų Europos kaimynystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną  programos prioritetą – vietos kultūros skatinimas ir istorinio paveldo išsaugojimas.

Projektą finansuoja Europos Sąjunga: bendra projekto vertė sudaro 1 031 590,97 Eur, iš jų Europos Sąjungos lėšos – 90 proc. (928 431,87 EUR).

Projekto  „Atraskime regionų šaknis iš naujo“ tikslai yra skatinti ir vystyti nematerialų kultūros paveldą ir vietinės istorijos išsaugojimą gerinant tvarų kultūrinio turizmo konkurencingumą, išsaugant ir ugdant nematerialiosios kultūros paveldo ir vietinės istorijos žinojimą,  įgūdžius, stiprinant esančius istorinius ryšius tarp Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos. Skatinant kūrybingą vietinio kultūros paveldo ir unikalių tradicijų panaudojimą, gerinant sąlygas  kūrybingam industrijų sektoriui.

Šį straipsnį iš dalies finansavo Europos Sąjunga. Už jo turinį atsako tik Vilniaus rajono savivaldybės  administracija ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad šis leidinys atspindi Europos Sąjungos poziciją.

 

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

„Žiobrinės 2024“ Neringoje (renginių programa)

We love Lithuania

Festivalyje „Jaunas kaip Vilnius“ nemokami „Bastille“ ir „Clean Bandit“ koncertai

Kelionė po senąją lietuvišką virtuvę restorane „Lokys“ – ne tik užsienio svečiams

Naujasis cirkas atkeliauja į tolimus Vilniaus miesto rajonus

Pasaulio skautai Palangoje

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus pristato rudens sezono naujienas

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"