Dainius Vytas
Naujienos Ukmergė

Smetoninėse paminėtas A. Smetonos 150-asis jubiliejus

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Jau tapo tradicija, kad kiekvienais metais rugpjūčio mėnesį Ukmergės rajone švenčiamos Smetoninės –  tarpukario Lietuvos prezidento, Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Antano Smetonos gimtadienio šventė. Praėjusį šeštadienį, rugpjūčio  6-ąją, buvo paminėtos 150-osios A. Smetonos gimimo metinės.

Į tarpukario Lietuvos prezidento A. Smetonos gimtinę, esančią Ukmergės rajone, Užulėnyje, šeštadienį stilingai, pagal tarpukario laikų aprangos taisykles pasipuošę sugužėjo svečiai iš visos Lietuvos.

Jubiliejinės metinės prasidėjo Lėno Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, kurioje buvo pagerbtas A. Smetonos atminimas, o visą ceremoniją vainikavo vargonininkės Faustos Vilijos Račiūtės ir operos solistės Julijos Karaliūnaitės pasirodymas. 

Nuotr.: Dainiaus Vyto

Po Šv. mišių šventė persikėlė prie prezidento A. Smetonos paminklo ir gimtinės pamatų, esančių Užulėnio kaime. Čia įvyko iškilmingas minėjimas, kurį vedė Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos vadas Linas Kavaliauskas. Minėjimo metu netrūko gražių žodžių ir sveikinimų tiek iš A. Smetonos giminaičių, tiek iš šalies politikų. Sveikinimo žodžius tarė Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, A. Smetonos gimininaitė Sigutė Smetonaitė-Petrauskienė, Lietuvos Respublikos Seimo nariai Juozas Varžgalys, Algirdas Sončaitis, Tomas Tomilinas.

Ceremonijos metu koncertavo vienas brandžiausių ir pajėgiausių šalies saviveiklos kolektyvų – vyrų choras „Varpas“.  Minėjimo metu buvo pakelta Lietuvos trispalvė, sugiedota Tautiška giesmė, prie A. Smetonos paminklo padėtos gėlės. Po sveikinimų Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė pakvietė dalyvius vykti į A. Smetonos dvarą. 

A.Smetonos dvaro parke, vadinamoje Signatarų alėjoje buvo pagerbti visi dvidešimt Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų. 2018 metais, minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, Signatarų alėjoje buvo pasodinta 20 ąžuolų, prie kurių įrengtos atminimo lentelės, skirtos kiekvienam Signatarui, pasirašiusiam Nepriklausomybės aktą. Į šį renginį atvyko Lietuvos ir Latvijos savivaldybių, iš kurių kilę signatarai, atstovai ir svečiai. Įprasminant šią alėją, buvo atvežta sauja žemės iš signatarų gimtinių, kuri buvo išberta šalia jiems skirtų atminimo lentelių augančių ąžuoliukų.

Nuotr.: Dainiaus Vyto

Pasibaigus signatarų pagerbimo ceremonijai, šventės dalyviai galėjo apsilankyti dvaro teritorijoje esančioje amatų, dirbinių bei gardumynų mugėje ar nusifotografuoti tarpukario fotoateljė. 

Renginio metu vyko istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune parodos „Antanas Smetona: nelengvi pasirinkimai“ („Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkiniai“)“ atidarymas. 

Taip pat čia vyko tik šiam renginiui skirta, vieno eksponato paroda, kurioje renginio dalyviai turėjo galimybę pamatyti unikalią muziejinę vertybę iš Lietuvos nacionalinio muziejaus Signatarų namų – „Auksinę plunksną“, kurią 1933 m. vardo dienos proga prezidentui A. Smetonai padovanojo ukmergiškiai.  

Kaip ir kiekvienais metais, iš dvaro rūmų balkono į susirinkusiuosius kreipėsi A. Smetoną įkūnijęs aktorius, tardamas sveikinimo žodžius. 

Vėliau renginio dalyvių laukė ,Kauno muzikos ansamblio „Ainiai“ teatralizuota muzikinė programa, skirta pirmojo Lietuvos prezidento A. Smetonos 150 – osioms gimimo metinėms. Į nuotaikingą muzikinį nuotykį pasinerti kvietė Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas Raimondas Baranauskas su Kauno muzikos ansamblio „Ainiai“ muzikantais ir solistais Ryčiu Janilioniu, Justina Tomkute-Petraitiene.

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus informacija

Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Nuotr.: Dainiaus Vyto
Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Darbostogos rezidencijoje „Grįžulo ratai“

Kelionė į Aliaską: įspūdžiai visam gyvenimui

Virtualiai – tarsi gyvai: ekskursija išskirtinėse Kauno IX forto erdvėse

20 įdomiausių faktų apie Lietuvos pilis ir dvarus

We love Lithuania

Biržai kviečia į svečius!

We love Lithuania

Nemokamas sekmadienis muziejuose – kovo 28 d.

We love Lithuania
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"