Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?
Įdomu sužinoti Sveikata

Kankina aukštas kraujo spaudimas? Tuomet šių produktų privalote nedelsiant atsisakyti!

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Aukštas kraujo spaudimas, arba hipertenzija, yra viena dažniausių sveikatos problemų, su kuria susiduria vis daugiau žmonių. Ši būklė gali sukelti rimtų pasekmių širdžiai, inkstams, smegenims ir kraujagyslėms, tad jos valdymas yra itin svarbus. Be vaistų, kraujo spaudimą kontroliuoti gali padėti ir mityba. Kai kurie kasdien vartojami produktai žymiai padidina spaudimą, todėl, norėdami apsisaugoti, turėtumėte jų vengti arba riboti. Pažvelkime, kokie produktai yra tikri aukšto kraujo spaudimo „kaltininkai“.

Druska – tylusis spaudimo didintojas

Vienas pavojingiausių ingredientų hipertenzija sergantiems žmonėms yra druska. Natrio kiekis, esantis druskoje, sulaiko organizme vandenį, todėl padidėja kraujospūdis. Rekomenduojama per dieną vartoti ne daugiau kaip 2,3 g natrio (tai atitinka apie 1 arbatinį šaukštelį druskos), tačiau daugelis žmonių suvalgo daug daugiau dėl perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra paslėptos druskos. Kad sumažintumėte kraujo spaudimą, sumažinkite druskos kiekį maiste ir atkreipkite dėmesį į produktų etiketes.

Venkite:

  • konservuotų maisto produktų;
  • sūrių užkandžių (pvz., traškučių);
  • sūdytų riešutų;
  • padažų, marinavimui naudojamų produktų.

    Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?
    Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?

Perdirbta mėsa – paslėptas druskos šaltinis

Perdirbta mėsa, tokia kaip dešros, dešrelės, šoninė ar rūkyti mėsos gaminiai, yra gausus druskos ir konservantų šaltinis, kurie skatina kraujospūdžio kilimą. Šie produktai taip pat dažnai turi daug sočiųjų riebalų, kurie prisideda prie cholesterolio kaupimosi arterijose, taip dar labiau pablogindami širdies sveikatą.

Alternatyva: Pasirinkite šviežią mėsą arba paukštieną ir venkite perdirbtų mėsos produktų. Gamindami mėsą namuose, naudokite natūralius prieskonius, žoleles ar citrinų sultis vietoje druskos.

Greitas maistas – tikras pavojus širdžiai

Greitas maistas – tai tikra druskos, riebalų ir cukraus bomba, kuri ne tik padidina kraujo spaudimą, bet ir prisideda prie svorio augimo bei cholesterolio lygio kilimo. Reguliarus tokių patiekalų vartojimas gali reikšmingai pabloginti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

Venkite:

  • picos;
  • mėsainių;
  • traškučių ir keptų bulvių;
  • keptų vištienos patiekalų.

Greitas maistas ne tik prisideda prie svorio augimo, bet ir lemia kaloringą ir druskingą maitinimąsi, kurio reikėtų vengti, siekiant išlaikyti sveiką kraujospūdį.

Cukrus – netikėtas kraujo spaudimo priešas

Nors cukrus dažnai siejamas su antsvoriu ir diabetu, jis taip pat gali turėti neigiamos įtakos kraujospūdžiui. Per didelis cukraus kiekis maiste padidina insuliną, o tai savo ruožtu gali sukelti aukštą kraujo spaudimą. Saldūs gėrimai, desertai, konditerijos gaminiai – visa tai verta sumažinti arba visiškai atsisakyti, norint apsisaugoti nuo hipertenzijos.

Alternatyva: Rinkitės natūralius cukraus šaltinius, tokius kaip vaisiai, ir venkite cukrumi praturtintų desertų bei gėrimų. Gerkite daugiau vandens, o saldintus gazuotus gėrimus pakeiskite žolelių arbatomis.

Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?
Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?

Sotieji riebalai – arterijų priešai

Sotieji riebalai, esantys riebioje mėsoje, svieste, grietinėlėje ir kietuose sūriuose, padidina cholesterolio kiekį kraujyje, kuris gali užkimšti kraujagysles ir sukelti arterijų standumą. Tai gali lemti kraujo spaudimo didėjimą. Reikėtų riboti šių riebalų vartojimą ir ieškoti sveikesnių alternatyvų.

Alternatyva: Naudokite alyvuogių aliejų, rinkitės liesesnę mėsą, o vietoje sviesto galite naudoti avokadus ar graikinius riešutus.

Kofeinas – kraujospūdžio šuolio priežastis

Kofeinas, kurio daug yra kavoje, arbatoje ir energetiniuose gėrimuose, gali trumpam laikui smarkiai padidinti kraujospūdį. Nors kai kuriems žmonėms kofeino poveikis gali būti minimalus, tie, kurie kenčia nuo hipertenzijos, turėtų stebėti, kaip jų organizmas reaguoja į kofeiną, ir vengti per didelio šio stimulianto vartojimo.

Venkite:

  • energetinių gėrimų;
  • per daug kavos (rekomenduojama ne daugiau nei 2 puodeliai per dieną).

    Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?
    Kokio maisto privalote atsisakyti, jei kankina aukštas kraujospūdis?

Alkoholis – dvigubas pavojus

Nors kai kurie tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas gali turėti teigiamą poveikį širdžiai, per didelis alkoholio kiekis yra vienas iš didžiausių hipertenzijos rizikos veiksnių. Be to, alkoholis turi daug kalorijų, todėl jis prisideda prie svorio augimo, kuris dar labiau padidina spaudimą.

Rekomendacija: Jei vartojate alkoholį, darykite tai itin saikingai – ne daugiau nei vieną taurę per dieną moterims ir dvi – vyrams.

Jei jus vargina aukštas kraujo spaudimas, būtina atkreipti dėmesį į tai, ką dedate į savo lėkštę. Atsisakius ar sumažinus druskos, perdirbtos mėsos, sočiųjų riebalų ir cukraus vartojimo, galima žymiai pagerinti sveikatą ir sumažinti kraujospūdį. Taip pat svarbu ne tik vengti žalingų produktų, bet ir įtraukti į mitybą sveikus ingredientus, tokius kaip daržovės, vaisiai, nesočiosios riebalų rūgštys bei pilno grūdo produktai, kurie palaiko sveiką širdies veiklą.

Rūpindamiesi savo mityba ir vengdami aukščiau minėtų pavojingų produktų, galėsite ilgiau išlaikyti sveiką širdį ir normalų kraujospūdį.

Kas gali padėti sumažinti kraujospūdį: TOP maisto produktai

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ar tėvai turi padėti vaikams ruošti namų darbus? Kaip ugdyti savarankiškumą ir sveikus mokymosi įpročius?

Įdomu sužinoti

Ką daryti, kad džiaugsmas vėl aplankytų jus? 11 paprastų būdų, padėsiančių pasikrauti vidinę džiaugsmo bateriją

Namai pagal fengšui: kokie svarbiausi principai gerai energijai ir sėkmei pritraukti?

Ekranai mūsų gyvenime: kaip išvengti ekranų daromos žalos ir kaip tą laiką paversti naudingu?

Šalavijas – kokios jo gydamosios savybės

Interneto platybės

Tikras gamtos stebuklas – ropės: sumažins cholesterolį ir sureguliuos kraujo spaudimą

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"