Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?
Įdomu sužinoti Sveikata

Pirmoji pagalba: ar žinote, kada po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti, o kada šildyti?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Traumos gali įvykti bet kada – tiek sportuojant, tiek kasdienėje veikloje. Dažniausiai traumos pasireiškia sumušimais, patempimais, išnirimais ar patinimais, todėl labai svarbu žinoti, kaip tinkamai reaguoti ir kokias priemones naudoti siekiant greičiau atsigauti. Viena iš dažniausių dilemų – ar po traumos reikia šaldyti, ar šildyti pažeistą vietą. Neteisingas gydymo metodas gali pakenkti, todėl svarbu suprasti, kada šaltis ar šiluma yra tinkamas sprendimas.

Kada šaldyti traumuotą vietą?

Šaldymas yra vienas iš efektyviausių būdų malšinti skausmą ir sumažinti uždegimą. Šaldymas lėtina kraujotaką, todėl sumažėja patinimas ir uždegimo procesai. Štai kelios situacijos, kada reikia taikyti šaltį:

  1. Šviežios traumos ir sumušimai: Pirmąsias 24–48 valandas po traumos šaldymas yra tinkamiausias metodas. Tai padeda sumažinti kraujo pritekėjimą į pažeistą vietą, mažina patinimą ir uždegimą. Šaltis taip pat slopina nervų galūnių jautrumą, todėl skausmas tampa mažiau intensyvus.
  2. Patempimai ir išnirimai: Jei patyrėte raiščių, sausgyslių ar raumenų patempimą, šaltis padės sumažinti patinimą ir skausmą. Tai ypač svarbu pirmosiomis valandomis po traumos, kai uždegimas ir patinimas yra intensyviausi.
  3. Skausmo mažinimas po intensyvios fizinės veiklos: Jeigu po intensyvios treniruotės jaučiate raumenų skausmą ar pertempimą, šaldymas gali sumažinti raumenų skausmą ir padėti greičiau atsistatyti.

    Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?
    Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?

Kaip šaldyti?

Šaldymui naudokite ledo paketą, šaldytą gelį arba tiesiog suvyniotą į rankšluostį šaltą daiktą (pvz., ledą, šaldytus žirnius). Šaltą kompresą laikykite ant pažeistos vietos ne ilgiau kaip 15–20 minučių, su pertraukomis kas 1–2 valandas. Nenaudokite šalto kompreso tiesiai ant odos, nes tai gali sukelti odos pažeidimus arba nušalimą.

Kada šildyti traumuotą vietą?

Šiluma skatina kraujotaką, padeda atpalaiduoti raumenis ir sumažinti skausmą, tačiau ji tinkama ne visada. Štai situacijos, kada šiluma bus veiksminga:

  1. Lėtinis raumenų ir sąnarių skausmas: Jei kenčiate nuo lėtinio skausmo, pvz., artrito, raumenų įtampos ar senų traumų, šildymas gali pagerinti kraujotaką ir sumažinti skausmą. Šiluma atpalaiduoja raumenis, todėl padeda esant įtampai ar nuovargiui.
  2. Raumenų mėšlungis ir spazmai: Esant raumenų spazmams ar mėšlungiui, šiluma gali atpalaiduoti įsitempusius raumenis. Pavyzdžiui, raumenų spazmai nugaros srityje dažnai reikalauja šildymo, nes šiluma atpalaiduoja raumenis ir padeda sumažinti įtampą.
  3. Po traumos praėjus 48 valandoms: Kai pradinė trauma jau pradėjo gyti, o patinimas sumažėjo (praėjus bent 48 valandoms po traumos), šildymas gali padėti atkurti kraujotaką ir greičiau atsigauti. Šiluma pagerina audinių elastingumą, skatina gijimo procesus ir mažina skausmą, susijusį su įtampa.

    Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?
    Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?

Kaip šildyti?

Šildymui naudokite šiltus kompresus, šildančias pagalvėles arba drėgną karštą rankšluostį. Būkite atsargūs, kad neperkaitintumėte odos – šildymo trukmė turėtų būti apie 15–20 minučių. Šildymą galima kartoti kelis kartus per dieną, tačiau venkite šilumos naudojimo pačioje traumos pradžioje.

Kada vengti šildymo ar šaldymo?

  1. Atviros žaizdos: Nešildykite ir nešaldykite atvirų žaizdų ar nudegimų, nes tai gali pabloginti būklę. Tokiais atvejais pirmiausia reikia rūpintis žaizdos dezinfekcija ir tinkamu gydymu.
  2. Kraujotakos problemos: Asmenims, turintiems kraujotakos sutrikimų (pvz., sergantiems diabetu), tiek šaldymas, tiek šildymas gali sukelti papildomų problemų, nes jų kraujotakos sistema yra jautresnė. Prieš naudodami šias priemones, pasitarkite su gydytoju.

    Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?
    Po traumos pažeistą vietą reikia šaldyti ar šildyti?

Apibendrinimas: Tinkamas šaldymo ar šildymo metodo pasirinkimas gali pagreitinti sveikimą po traumos ir sumažinti skausmą. Šaldymą rekomenduojama naudoti per pirmąsias 48 valandas po traumos, siekiant sumažinti patinimą ir uždegimą, o šildymą – po pradinės gijimo stadijos arba esant lėtiniams skausmams. Atsiminkite, kad abiem atvejais svarbu tinkamai naudoti šias priemones, vengiant per ilgų ar intensyvių seansų, kad išvengtumėte papildomos žalos.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

10 veiksmingų priemonių, padėsiančių nuvalyti plaukų dažus nuo odos

10 priežasčių, kodėl arbūzas yra geriausias vasaros vaisius

Interneto platybės

Kas yra pašvaistės: kada ir kodėl galime jas stebėti Lietuvoje?

Vitamino D trūkumas: Paslėpti ženklai, kuriuos privalo žinoti kiekvienas

Interneto platybės

Kankina nemiga? Šios 6 natūralios arbatos padės lengvai užmigti ir ramiai miegoti iki ryto

Cikorija: Natūralus sveikatos šaltinis

Interneto platybės
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"