Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?
Įdomu sužinoti Sveikata

Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Kasdienis vaistų vartojimas tapo įprasta gyvenimo dalimi – nuo peršalimo gydymo iki chroniškų ligų kontrolės. Tačiau retai susimąstome, kad net ir paprasti, plačiai naudojami vaistai, vartojami kartu, gali sukelti rimtų šalutinių poveikių. Kai kurie vaistų deriniai gali būti pavojingi sveikatai ir net gyvybei. Šiame straipsnyje aptarsime, kokių vaistų niekada negalima vartoti kartu ir kodėl svarbu pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku.

Antibiotikai ir alkoholis

Nors ne visiems antibiotikams alkoholis turi tiesioginį poveikį, kai kurie jų (pvz., metronidazolas, tinidazolas) gali sukelti pavojingą šalutinį poveikį, kai vartojami kartu su alkoholiu. Tai gali sukelti pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą ir net stiprų apsinuodijimą.

  • Kodėl pavojinga: Alkoholis sumažina antibiotikų efektyvumą ir apsunkina kepenų darbą, kai organizmas bando kovoti su infekcija.

Aspirinas ir kraują skystinantys vaistai (pvz., varfarinas)

Aspirinas veikia kaip kraują skystinantis vaistas, todėl kartu vartojamas su kitais kraują skystinančiais vaistais, tokiais kaip varfarinas ar heparinas, gali padidinti kraujavimo riziką. Kraujavimas gali pasireikšti vidiniuose organuose, pvz., skrandyje ar smegenyse ir netgi sukelti pavojų gyvybei.

  • Kodėl pavojinga: Dvigubas kraujo skystinimas padidina kraujavimo riziką, ypač skrandyje ar žarnyne.

    Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?
    Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?

Ibuprofenas ir vaistai nuo aukšto kraujospūdžio

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tokie kaip ibuprofenas, gali sumažinti tam tikrų kraujospūdį mažinančių vaistų, tokių kaip AKF inhibitoriai, poveikį. Be to, ibuprofenas gali padidinti kraujospūdį ir sukelti inkstų problemų.

  • Kodėl pavojinga: Kombinuotas vartojimas gali sumažinti kraujospūdžio kontrolę ir padidinti širdies ligų riziką.

Statinai ir greipfrutų sultys

Statinai – vaistai, skirti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje – gali sąveikauti su greipfrutų sultimis. Greipfrutai veikia kepenų fermentus, kurie atsakingi už statinų skaidymą, todėl šių vaistų kiekis kraujyje gali smarkiai padidėti ir sukelti raumenų pažeidimus, inkstų nepakankamumą ar kepenų funkcijos sutrikimus.

  • Kodėl pavojinga: Per didelė statinų dozė kraujyje gali pažeisti raumenis ir sukelti sunkius organų sutrikimus.

Antidepresantai ir migdomieji vaistai

Antidepresantai, ypač selektyvūs serotonino reabsorbcijos inhibitoriai (SSRI), kartu su migdomaisiais vaistais gali sukelti stiprų mieguistumą, koordinacijos sutrikimus ir kvėpavimo slopinimą. Tai ypač pavojinga vairuojant ar atliekant kitus pavojingus darbus.

  • Kodėl pavojinga: Dvigubai raminantis poveikis gali slopinti kvėpavimą, sukelti pusiausvyros sutrikimus ar net gyvybei pavojingas reakcijas.

    Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?
    Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?

Kalcio papildai ir skydliaukės hormonai

Skydliaukės hormonai, tokie kaip levotiroksinas, dažnai vartojami hipotirozei gydyti. Tačiau kalcio papildai gali sumažinti šių hormonų absorbciją, todėl vaistų poveikis tampa mažiau efektyvus. Todėl svarbu laikytis bent 4 valandų pertraukos tarp kalcio ir skydliaukės hormonų vartojimo.

  • Kodėl pavojinga: Kalcis trukdo vaistų absorbcijai ir gali pabloginti skydliaukės veiklą.

Antihistamininiai vaistai ir vaistai nuo peršalimo

Antihistamininiai vaistai, skirti alergijoms gydyti, ir vaistai nuo peršalimo dažnai turi tuos pačius veikliuosius ingredientus, tokius kaip pseudoefedrinas ar dekongestantai. Vartodami šiuos vaistus kartu, galite suvartoti per daug šių medžiagų, o tai gali sukelti nervingumą, padidėjusį kraujospūdį, galvos skausmus ar net širdies sutrikimus.

  • Kodėl pavojinga: Dviguba dozė tų pačių veikliųjų medžiagų gali padidinti šalutinį poveikį ir kelti grėsmę širdies bei kraujagyslių sistemai.

Diuretikai ir širdies vaistai (pvz., digoksinas)

Diuretikai (šlapimo išsiskyrimą skatinantys vaistai) dažnai naudojami aukšto kraujospūdžio ar širdies nepakankamumo gydymui. Tačiau, vartojant kartu su digoksinu, gali atsirasti elektrolitų pusiausvyros sutrikimų, kurie padidina širdies ritmo sutrikimų ir kitų rimtų širdies problemų riziką.

  • Kodėl pavojinga: Diuretikai kartu su digoksinu gali išbalansuoti elektrolitus ir sukelti rimtų širdies ritmo sutrikimų.

Opioidiniai vaistai ir alkoholio vartojimas

Opioidiniai vaistai nuo skausmo, tokie kaip morfinas ar kodeinas, yra stiprūs analgetikai, tačiau jų vartojimas kartu su alkoholiu gali sustiprinti raminamąjį poveikį. Tai gali sukelti kvėpavimo slopinimą, pavojingą mieguistumą ir net kvėpavimo sustojimą.

  • Kodėl pavojinga: Stiprus raminamasis poveikis gali sukelti kvėpavimo problemas ir būti pavojingas gyvybei.

    Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?
    Pavojingi vaistų deriniai: ar žinote, kokių vaistų negalima vartoti kartu?

Vaistai nuo rėmens ir geležies papildai

Vaistai nuo rėmens, tokie kaip protonų siurblio inhibitoriai (omeprazolis), mažina skrandžio rūgšties gamybą. Tačiau geležies papildai reikalauja rūgšties, kad būtų tinkamai įsisavinami. Vartojant šiuos vaistus kartu, geležies absorbcija sumažėja, o tai gali sukelti anemiją ar kitus sveikatos sutrikimus.

  • Kodėl pavojinga: Sumažėjusi geležies absorbcija gali sukelti geležies trūkumą ir susijusius sveikatos sutrikimus.

Kaip išvengti pavojingų vaistų derinių?

  1. Konsultuokis su gydytoju ar vaistininku. Prieš pradedant vartoti naujus vaistus, pasitarkite su specialistu, ypač jei jau vartojate kitus vaistus.
  2. Pasidomėkite vaistų sąveikomis. Daugumoje vaistų instrukcijų yra skyrius apie galimas sąveikas su kitais vaistais.
  3. Sekite savo sveikatą. Jei pradėjus vartoti naują vaistą jaučiate neįprastus simptomus, tokius kaip galvos svaigimas, pykinimas ar širdies ritmo sutrikimai, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

Vaistų derinimas gali būti pavojingas, jei tai daroma neatsakingai. Nepamirškite, kad net ir įprasti vaistai gali sąveikauti vienas su kitu ir sukelti rimtų šalutinių poveikių. Visada pasitarkite su gydytoju ar vaistininku prieš vartodami kelis vaistus vienu metu ir atidžiai perskaitykite vaistų vartojimo instrukcijas.

Ar tikrai žinote, kaip teisingai vartoti vitaminus ir kitus maisto papildus?

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kodėl negalima švęsti 40-ojo gimtadienio: ką apie tai sako mokslas ir ezoterika?

Sužinokite, kaip paprasta telefono gudrybė gali išgelbėti jūsų gyvybę

5 grakščios talijos taisyklės kurias turite žinoti

Prie kavos

Protarpinis badavimas: kas tai ir kaip tai veikia?

Kas yra Kas

Pamirškite apie raukšles: šios 7 natūralios priemonės padės apie jas pamiršti

Ar žinote, kaip iš gilių išsikepti duonos arba pasigaminti gilių kavos?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"