Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?
Įdomu sužinoti Sveikata

„Liežuvio diagnostika“: ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Nors dažnai jį laikome paprastu skonio receptorių šaltiniu, liežuvis yra viena svarbiausių kūno dalių, kuri gali atskleisti daug informacijos apie mūsų sveikatą. Rytų medicinos tradicijose liežuvis laikomas kūno žemėlapiu, o šiuolaikinė medicina taip pat sutinka, kad tam tikri liežuvio pokyčiai gali rodyti įvairias sveikatos problemas. Šiame straipsnyje sužinosite, ką apie jūsų sveikatą gali pasakyti liežuvis, į kokius ženklus reikia atkreipti dėmesį ir kada verta kreiptis į gydytoją.

Normalus, sveikas liežuvis

Sveiko žmogaus liežuvis turėtų būti šviesiai rausvos spalvos, švelnios tekstūros ir padengtas plonu, šviesiu apnašų sluoksniu. Tai ženklas, kad jūsų organizmo būklė yra subalansuota, o vidaus organai veikia normaliai. Nedidelės apnašos gali būti natūralios dėl seilių ir bakterijų sąveikos, tačiau jos neturėtų būti nei storos, nei gelsvos ar pilkšvos.

Blyškus liežuvis – anemijos požymis?

Jei jūsų liežuvis yra neįprastai blyškus, tai gali būti ženklas, kad trūksta geležies arba B grupės vitaminų, kas dažnai būdinga anemijai. Geležis yra svarbi hemoglobino sintezei, kuri padeda pernešti deguonį kraujyje. Blyškumas taip pat gali reikšti, kad jūsų organizmui trūksta deguonies arba kraujo apytaka yra sutrikusi.

Ką daryti? Atlikite kraujo tyrimus ir konsultuokitės su gydytoju dėl tinkamo gydymo plano, įskaitant dietos papildymą geležimi ar vitaminu B12.

Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?
Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?

Baltos, storos apnašos – kandidozė

Storai baltomis apnašomis padengtas liežuvis gali rodyti grybelinę infekciją, vadinamą kandidoze. Kandidozė dažnai pasireiškia žmonėms, kurių imuninė sistema yra nusilpusi, pvz., sergantiems diabetu arba vartojantiems antibiotikus ar kortikosteroidus. Baltos apnašos gali atsirasti ne tik ant liežuvio, bet ir burnos ertmėje, sukeldamos diskomfortą.

Ką daryti? Kreipkitės į gydytoją, kuris gali skirti priešgrybelinius vaistus arba rekomenduoti keisti mitybos įpročius.

Liežuvis su įtrūkimais – dehidratacijos arba vitaminų trūkumo ženklas

Jei jūsų liežuvis yra sausas ir turi matomų įtrūkimų, tai gali būti dehidratacijos ženklas. Dehidracija ne tik džiovina burną, bet ir veikia visą organizmą, sulėtindama medžiagų apykaitą ir sutrikdydama organų funkcijas. Kartais įtrūkimai gali reikšti B grupės vitaminų trūkumą arba ilgalaikes virškinimo problemas.

Ką daryti? Gerkite pakankamai vandens, praturtinkite savo mitybą vaisiais, daržovėmis ir vitaminais, taip pat konsultuokitės su gydytoju.

Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?
Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?

Raudonas ir glotnus liežuvis – vitaminų trūkumo signalas

Raudonas ir glotnus liežuvis, be įprastų skonio pumpurų, gali būti B grupės vitaminų, ypač B12 arba folio rūgšties, trūkumo ženklas. Toks liežuvis kartais vadinamas „avietiniu liežuviu“, nes jo raudona spalva primena avietę.

Ką daryti? Įtraukite į savo mitybą daugiau maisto produktų, turinčių B grupės vitaminų, pvz., mėsos, kiaušinių, žaliosios lapinės daržovės arba vitaminų papildus. Šie vitaminai yra būtini sveikai kraujodarai ir nervų sistemos veiklai.

Violetinis liežuvis – kraujo sąstovio ženklas

Jei jūsų liežuvis yra violetinės arba mėlynos spalvos, tai gali rodyti prastą kraujotaką arba deguonies trūkumą kraujyje. Tai gali būti ženklas apie širdies ir plaučių problemas arba net širdies nepakankamumą. Taip pat violetinis liežuvis gali reikšti ilgalaikį virškinimo sistemos sutrikimą, kai organizmas nesugeba tinkamai absorbuoti maistinių medžiagų.

Ką daryti? Nedelsdami kreipkitės į gydytoją, kad būtų įvertinta jūsų kraujotakos ir širdies būklė.

Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?
Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?

Liežuvio patinimas – alerginė reakcija arba skydliaukės problemos

Jei pastebite, kad jūsų liežuvis yra patinęs arba atrodo didesnis nei įprastai, tai gali būti ženklas apie alerginę reakciją. Alergijos gali sukelti staigų liežuvio patinimą ir kelti pavojų gyvybei, jei nesuteikiama skubi pagalba. Ilgalaikis, nežymus liežuvio patinimas gali rodyti skydliaukės sutrikimus, ypač hipotiroidizmą.

Ką daryti? Alerginių reakcijų atveju nedelsdami kreipkitės į medikus. Jei patinimas yra lėtinis, atlikite tyrimus dėl skydliaukės funkcijos sutrikimų.

Geografinis liežuvis – nekenksmingas, bet neįprastas

Geografinis liežuvis – tai liežuvio paviršiuje atsirandantys netaisyklingos formos raudoni ploteliai, apsupti balto kraštelio. Šie ploteliai dažnai keičia vietą, todėl primena geografinius žemėlapius. Nors šis reiškinys dažnai yra nekenksmingas, kai kuriems žmonėms gali sukelti jautrumą aštriems arba rūgštiems maisto produktams.

Ką daryti? Paprastai gydymo nereikia, tačiau jei jaučiate diskomfortą, pasitarkite su gydytoju dėl jautrumo sumažinimo.

Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?
Ar žinote, ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?

Liežuvis yra ne tik skonių veidrodis, bet ir sveikatos rodiklis. Stebėdami savo liežuvio pokyčius galite laiku pastebėti tam tikrus sveikatos sutrikimus ir imtis atitinkamų veiksmų. Jei pastebite neįprastus pakitimus, niekada nesidrovėkite kreiptis į gydytoją – liežuvio pokyčiai gali būti svarbus pirmasis ženklas, kad jūsų organizmui reikia pagalbos.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kas yra SPA: kelionė į poilsio ir malonumų pasaulį

Interneto platybės

Negalite užmigti ar prastai miegate? Sužinokite, kas trukdo geram nakties poilsiui

TOP 10 natūralūs būdai kovoti su plaukų riebalavimusi ir išvengti kasdienio plovimo

Ar žinojote, kodėl Japonijoje tiek daug žmonių sulaukia šimto ir daugiau metų?

Natūrali kova su vėžiu: 7 stipriausi prieskoniai ir žolelės

Interneto platybės

Kas yra glikeminis indeksas ir kada būtina į jį atsižvelgti?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"