Kultūra Naujienos Parodos Vilnius

Menas po meno: „ArtVilnius’24“ dalyviai ir svečiai laukiami naktiniame galerijų festivalyje „Art After Hours“

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Tradiciškai sugrįžtantis meno festivalis „Art After Hours“ penktadienio vakarą Vilniuje vėl sukurs ypatingą spalio naktį. Šių metų festivalio akcentai – meno formų spektro įvairovė, menininkų gausa ir tarptautiškumas.

 Meno gurmanams ir naktinėtojams miesto galerijų ir institucijų durys visiškai nemokamai atsivers šį penktadienį, spalio 4 dieną.

Vilnius tądien bus kaip niekada kupinas kultūros – rytas prasidės nuo jubiliejinės – 15-osios meno mugės „ArtVilnius’24“ atidarymo Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Meno mėgėjai čia galės susipažinti su 67-iomis šiuolaikinio meno galerijomis ir 15 meno institucijų iš 14 pasaulio šalių. Nuo 18 valandos prasidedantis „Art After Hours“ festivalis pristatys dar 13 galerijų ir daugiau nei 100 menininkų. , – sako festivalio koordinatorius Lukas Stanionis.

„Art After Hours“ festivalis naktinėtojus kvies pažvelgti į rekonstruotas parodų erdves, visą vakarą vyks susitikimai su menininkais ir kuratoriais, o nuo 20 valandos – nemokama ekskursija su menotyrininku po penkias miesto galerijas.

Festivalio koordinatorius Lukas Stanionis pasakoja, kad „Art After Hours“ meno mylėtojams šiais metais nori pristatyti kuo platesnį meninių disciplinų skaičių ir raiškos formų spektrą, – programoje dalyvauja itin daug menininkų. Parodos, kurias bus galima pamatyti, taip pat diktuoja tokios gausos rezultatą – daugybė grupinių parodų, net trys galerijos pristato savo globojamų menininkų kolekcijas.

l. Stanionis teigia, kad ne mažiau svarbus festivalio akcentas yra tarptautiškumas. Į renginio programą įtrauktos net dvi trienalės – Tarptautinė Vilniaus tapybos trienalė ir Tarptautinė mažosios grafikos trienalė.

Vilniaus grafikos meno centras pristato 11-ąją tarptautinę mažosios grafikos trienalę, kurioje – net 63 menininkai iš 19-os pasaulio šalių. Ekskursiją po parodą ves viena iš trienalės kuratorių – Viltė Visockaitė. Parodos architektūra, įkvėpta meno istoriko Aby Warburgo vaizdų atlaso „Mnemozinė“, derina skirtingų grafikos technikų, stilių ir temų estampus. Trienalės rengėjai kūrėjus skatino atkreipti dėmesį į šiandienio pasaulio pasakojimus ir mitus, prietarus ir įsitikinimus, džiaugsmus ir skaudulius, įtampas ir iššūkius ir tai, kaip tai lemia mūsų būtį ir buitį.

Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas“ Lietuvos dailininkų sąjunga atidaro antrąją 18-osios tarptautinės Vilniaus tapybos trienalės dalį. Joje pristatomos dvi ekspozicijos – Medos Norbutaitės kuruota Baltijos menininkų kolekcija ir Arvydo Žalpio bei Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų menininkų apdovanojimų nominantų kolekcija, kurią kuravo estų kuratorė Andra Orn. Trienalės tikslas – atkreipti dėmesį į šiandienos gyvenimo skaudulius ir tyrinėti, kaip juos pateikia ir kūryboje reflektuoja menininkai. Parodoje galima pamatyti 21 menininko iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Švedijos darbus.

Kitoje gatvės pusėje – VDA „Lauko expo“ – Vilniaus dailės akademijos galerija „5 malūnai“ pristatys VDA Grafikos magistrantūros studijų programos 1-ojo kurso studentų Jonės Dūdaitės ir Jokūbo Griškos parodą „Ekscentrika“. Ši paroda kvestionuoja galerijos ekspozicinę erdvę, kurios turinys nėra pasiekiamas žmogaus prisilietimui ar visapusiškam pamatymui. Įžvalgas ir pasakojimus apie kūrybos procesą autoriai pateiks susitikime su lankytojais, kuris vyks 21 valandą.

Netoli paėjus – Bernardinų sode – penktadienio vakarą bus galima atrasti dar vieną įvietintą ir visą parą veikiančią parodą – galerijos „AV17“ organizuojamą Mindaugo Navako skulptūrų ekspoziciją „5 objektai (2)“. Parodą įkvėpė menininko 1981–1985 metais sukurta eskizų serija „Vilniaus sąsiuvinis“, kurioje pateikti neįgyvendinami projektai. Nauja M. Navako darbų serija pasižymi įspūdingu tūriu ir mase, ironija, provokacija ir erdvei, ir žiūrovui bei tęsia menininko anksčiau puoselėtas idėjas.

Užupyje, „AP galerijoje“, bus eksponuojama pirmoji skulptoriaus Džiugo Jurkūno tapybos paroda „Tikros istorijos“. Ant didelių drobių piešdavęs natūralaus dydžio skulptūrų eskizus, menininkas netikėtai leidosi pagaunamas tapybos, ilgai slėpto savo noro išmėginti kitą kūrybos rūšį.

Savo galerijos duris plačiai atvers ir menininkė Kristina Norvilaitė. Nuo pusės dešimtos vakaro meno gerbėjus ji kviečia į susitikimą, kuriame pati papasakos apie savo abstrakcijų parodą „Tik nuojautos“.

Tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos galerijoje „Atletika“ naktinėtojams pristatys naujų narių parodą „Disciplinos“. Parodos kuratorius sako, kad „disciplinos nebėra nei tabu, nei fetišas, o kažkas sunkiai išreiškiama žodynais, prie kurių buvome pripratę“. Parodoje taip pat klausiama, kokios yra asmeninės autorių disciplinos – rutinos, ritualai, produktyvumo ir įkvėpimo mankštos, bei ieškoma disciplininės raiškos ir visa apimančios emocinės savidisciplinos saitų.

Po ilgos rekonstrukcijos duris atverianti Dailininkų sąjungos galerija kviečia į parodos „Find in g“ atidarymą bei susitikimą su autoriais ir kuratoriais. Lankytojai turės galimybę apžvelgti Lietuvos tapybos istoriją ir platų menininkų spektrą – nuo Marijos-Teresės Rožanskaitės, Kazimiero Žoromskio, Sofijos Liugailienės-Veiverytės, Galinos Petrovos-Džiaukštienės, Algimanto Švėgždos, Lino Katino, Antano Gudaičio, Stasio Jusionio, Jono Juodzevičiaus, Klaudijaus Petrulio iki šiuolaikinių, aktyviai kuriančių menininkų – Medos Norbutaitės, Lino Lianzbergio, Rūtos Eidukaitytės, Mykolės, Audriaus Gražio, Arvydo Kašausko, Adelės Liepos Kaunaitės, Vytauto Kauno, Andriaus Makarevičiaus, Vilmanto Marcinkevičiaus, Ingos Mrazauskės, Lauros Slavinskaitės, Vytauto Tomaševičiaus, Godos Lukaitės, Kristinos Asinus.

Vos keletą žingsnių Vokiečių gatve, Lietuvos dailininkų sąjungos „Projektų erdvėje“, latvių stiklo menininkė Marta Ģibiete pristatys parodą „Es nevaru rimties / Negaliu nusiraminti“. Menininkė kuria naujus darinius iš stiklo gabalėlių – objektus, kurie atrodo turintys gyvybę bei keletą paslapčių.

Galerijos „Vartai“ durys atsivers drauge su paroda „SPEKTRAS 2“. Tai grupinė šiuolaikinio meno ir kolekcinio dizaino paroda, skirta galerijos atstovaujamų ir kviestinių autorių kūrybai. Dinamiškoje ir kintančioje grupinėje ekspozicijoje pristatoma daugiau kaip 50 autorių darbų – nuo jaunųjų kūrėjų iki šiuolaikinio meno pasaulio žvaigždžių.

Galerijoje „Meno niša“ – šeštoji asmeninė Julijos Skudutytės paroda „INFJ“, kurioje menininkė eksponuoja naujus darbus, sukurtus meno rezidencijoje Vokietijoje, Diuseldorfe. Kaip pasakojo parodos Diuseldorfe kuratorius Matthias Groteventas, kūryboje Julija natūraliai susiduria su savo prigimtimi, todėl nusprendė pasidaryti internete rastą asmenybės testą. Šis testas išskiria šešiolika skirtingų asmenybės tipų, o J. Skudutytės rezultatai apibūdino jos asmenybę kaip itin ypatingą – INFJ. Tik 1 proc. žmonių visame pasaulyje, tokių kaip Jėzus, yra INFJ.

Dar vienas naujos parodos atidarymas festivalio lankytojų lauks Lietuvos dailininkų sąjungos Pamėnkalnio galerijoje. Kęstutis Grigaliūnas čia pristatys savo asmeninę parodą „Vaiduoklis, kiškiai, Gediminas ir aštuonkojis“. „Siaubūnas Vilnelėje“, „Žygimanto Augusto dvasia“, „Gerai nusiteikęs Vytautas“, „Naujosios Vilnios meškų choras“, „Barboros rankinės turinys“, „Perkūnas grojantis akmeniu“, „Prakeiktųjų choras iš šv. Jono bažnyčios“ – tai tik kelios iš įsivaizduojamų Vilniaus istorijų, kurias lankytojai ras naujausioje menininko parodoje.

Paskutinė festivalio programos stotelė – galerija „Drifts“, kurioje šiuo metu eksponuojama Monikos Lipšic kuruojama grupinė paroda „Laiškai liūtės“. Parodoje kalbama apie moters – kūrėjos – vietą visuomenėje, jos kūrybinę energiją, erotišką pradą, laisvę kurti ir jėgą griauti. Parodoje dalyvauja menininkės Ieva Rojūtė, Monika Jagusinskytė, Eglė Pilkauskaitė, Ieva Rižė, Elvyros Kairiūkštytės kūriniai. Atidarymo performansą atliks Samuelis Barbier-Ficat.

Galerijų festivalis „Art After Hours“ – spalio 4-osios, penktadienio, vakarą Vilniaus mieste. Pagrindinis festivalio partneris – meno mugė „ArtVilnius“.

 

 

 

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Švenčiant Sakartvelo Nepriklausomybę – šventiškai apšviesti Vilniaus tiltai

We love Lithuania

Rūkas

Liuda Mickutė

Žiemos ralis pasveikino Ignaliną

Raganos uosis įgavo naujos stiprybės

Mes esame Europa: Vilnius kviečia švęsti 15-ąsias Lietuvos įstojimo į ES metines

Pirmą kartą Utenos regione – perkusijos ir džiazo festivalis

We love Lithuania
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"