Golfo srovė silpnėja ir šąla - kaip tai paveiks pasaulio klimatą?
Įdomu sužinoti

Golfo srovė silpnėja ir šąla – kaip tai paveiks pasaulio klimatą?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Golfo srovė yra viena iš svarbiausių pasaulinės klimato sistemos dalis, veikianti tiek vietinius, tiek globalius klimato modelius. Ši galinga šilto vandens srovė, kylanti iš Meksikos įlankos, keliauja per Atlanto vandenyną link Europos, nešdama šilumą ir reguliuodama klimato sąlygas. Nors Golfo srovė egzistuoja jau tūkstantmečius, dabartiniai klimato pokyčiai kelia rimtą grėsmę jos stabilumui ir egzistavimui. Šiame straipsnyje nagrinėsime Golfo srovės vaidmenį pasaulio klimato sistemoje, kaip klimato kaita paveikia šią srovę bei kokios galimos pasekmės gali laukti pasaulio, jei srovė susilpnėtų ar net visiškai sustotų.

Kas yra Golfo srovė?

Golfo srovė yra stipri ir nuolat tekanti šilto vandens srovė, kylanti iš Karibų jūros ir keliaujanti per Meksikos įlanką, Atlanto vandenyną ir toliau šiaurės rytų kryptimi link Europos šiaurės vakarų pakrančių. Ji yra dalis didesnės Atlanto meridianinės cirkuliacijos srovių (AMOC) sistemos, kuri apima keletą šiltų ir šaltų vandenyno srovių. Šios srovės kartu reguliuoja globalią šilumos apytaką, pernešdamos šilumą nuo ekvatoriaus link poliarinių regionų ir taip tiesiogiai veikdamos klimatą daugelyje pasaulio vietų.

Golfo srovė neša didžiulį šilumos kiekį, kuris yra gyvybiškai svarbus švelninant klimato sąlygas Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje. Pavyzdžiui, be Golfo srovės šilumos, Didžiosios Britanijos ir Skandinavijos šalys patirtų daug šaltesnes žiemas, panašias į tas, kurios būdingos šiaurinėms Kanados dalims. Taip yra dėl to, kad Golfo srovė tiesiogiai šildo orą ir vandenyną, kuris apsaugo nuo ekstremalių temperatūrų skirtumų šiuose regionuose.

Golfo srovė
Golfo srovė

Golfo srovė ir klimato kaitos grėsmė

Naujausi tyrimai rodo, kad Golfo srovė susiduria su rimtu pavojumi dėl klimato kaitos. Viena iš didžiausių grėsmių yra dėl greitai tirpstančių Arkties ledo dangų ir padidėjusio gėlo vandens kiekio, patenkančio į Atlanto vandenyną. Ši situacija gali sutrikdyti AMOC veikimą, kuris yra būtinas stabiliai Golfo srovės cirkuliacijai.

2024 metų tyrimas, paskelbtas žurnale Nature Communications, teigia, kad Golfo srovės sutrikimai gali būti artėjantys. Tyrėjai įspėja, kad jei Golfo srovė stipriai sulėtėtų ar net sustotų, tai sukeltų didžiulius klimato pokyčius, kurie būtų jaučiami visame pasaulyje. Pavyzdžiui, Europoje žiemos taptų daug šaltesnės, o Šiaurės Amerika patirtų ekstremalesnes ir nepastovesnes oro sąlygas, įskaitant intensyvesnius uraganus.

Be to, šis srovės silpnėjimas galėtų paveikti tropinius musonus, kurie yra būtini žemės ūkiui daugelyje pasaulio vietų, įskaitant Indiją ir Afriką. Jei musonai sutriktų, tai turėtų katastrofiškų pasekmių maisto gamybai ir vandens tiekimui milijardams žmonių.

Golfo srovė

Golfo srovė: žlugimo scenarijus

Jeigu Golfo srovė sustotų, tai reikštų visos pasaulinės klimato sistemos sutrikimą. Toks scenarijus galėtų sukelti vadinamąjį „naująjį ledynmetį“ Europoje, kurio metu temperatūros galėtų ženkliai nukristi, sukeldamos didžiulius ekonominius ir socialinius sukrėtimus. Tuo tarpu Šiaurės Amerikoje klimatas taptų dar labiau nepastovus, o tai galėtų lemti dažnesnes ir stipresnes stichines nelaimes.

Klimato pokyčiai taip pat paveiktų jūrų ekosistemas, kurios priklauso nuo stabilios šilumos ir maistinių medžiagų pernašos. Žuvininkystė, kuri priklauso nuo šių ekosistemų, patirtų didelius nuostolius, o tai turėtų rimtų pasekmių pasaulio maisto tiekimui.

Golfo srovė

Ar galime išsaugoti Golfo srovę?

Kova su klimato kaita yra būtina norint išsaugoti Golfo srovę ir užkirsti kelią jos žlugimui. Tai reikalauja ryžtingų veiksmų mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, investuojant į tvarią energiją ir mažinant priklausomybę nuo iškastinio kuro. Tik imantis tokių priemonių galime išvengti scenarijaus, kuriame Golfo srovė sustoja, sukeldama negrįžtamus pokyčius mūsų klimato sistemoje.

Taip pat svarbu tęsti mokslinius tyrimus, kad geriau suprastume, kaip klimato kaita veikia vandenynų sroves ir kokie veiksniai gali padėti Golfo srovei išlikti stabiliai. Bendradarbiavimas tarp šalių ir tarptautinių organizacijų yra esminis siekiant spręsti šią pasaulinę problemą.

Apibendrinant, galima teigti, jog Golfo srovė yra ne tik geografinis fenomenas, bet ir esminė klimato stabilumo dalis, nuo kurios priklauso milijonų žmonių gyvenimai ir aplinka. Klimato kaita kelia realią grėsmę šiai srovei, ir jos likimas yra mūsų rankose. Veikdami dabar, galime išsaugoti ne tik Golfo srovę, bet ir užtikrinti saugią ateitį tiek sau, tiek ateities kartoms. Golfo srovės išsaugojimas yra mūsų bendros atsakomybės ir supratimo apie klimato kaitos pasekmes klausimas.

Šaltiniai:

  1. https://www.livescience.com/planet-earth/rivers-oceans/gulf-stream-collapse
  2. https://www.livescience.com/planet-earth/climate-change/gulf-streams
  3. https://www.metoffice.gov.uk/weather/learn-about/weather/oceans/what-is-the-gulf-stream
  4. https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/25/gulf-stream
  5. https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/gulf-stream

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Custom Like
author avatar
Įdomybių redaktorius

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kojų tinimas kelionėse – nemalonus palydovas. Kaip jo išvengti?

Norite tikėkite, norite ne: kaip teisingai suformuluoti norą, kad jis išsipildytų?

Kodėl atšalus orams rasoja namų langai: kaip išspręsti šią problemą?

Prieštaringai vertinamos žaliuokės: visgi rinkti jas ar ne?

Ar tikrai tokios karštos rugsėjo pradžios Lietuvoje dar nebuvo? Rugsėjo temperatūrų rekordai

Ką simbolizuoja dramblio kaulo spalva ir su kokiomis spalvomis ją derinti, kad neprašautumėte pro šalį?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"