Donatas Stankevičius
Kauno rajonas Naujienos

Tado Ivanausko Obelynės sodyba-memorialinis muziejus kviečia į tradicinę šventę „Auginam Obelynę“

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Rugsėjo 28 d., šeštadienį, į prof. Tado Ivanausko Obelynės sodybą-memorialinį muziejų grįžta jau tradiciniu tapęs renginys „Auginam Obelynę 2024“. „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto metu 2020 m. Akademijos bendruomenės iniciatyva gimusi šventė „Auginam Obelynę“ tapo prof. Tado Ivanausko Obelynės sodybos tradicine švente, į kurią kviečiami susiburti artimiausių seniūnijų – Akademijos, Ringaudų ir kitų aplinkinių seniūnijų gyventojai bei bendruomenės. Penktus metus skaičiuojančioje šventėje „Auginam Obelynę 2024“ lankytojų lauks jau tradicija tapusi sodinukų dovanojimo akcija, kurios metu bus dovanojama 100 obelaičių sodinukų.

Lankytojai kviečiami tapti Obelynės ekspertais

Šventė prasidės ekskursija po senojo paveldo Obelynės sodą bei obuolių degustacija. T. Ivanausko Obelynės sodybos–memorialinio muziejaus pomologinio dendrologinio rinkinio saugotojas Simonas Stašaitis kvies išrinkti obuolių karalių.

Tuo tarpu Želdynų skaitmeninių sistemų kūrimo ir administravimo departamento vadovas įmonėje „GreenAreasEU“ Tadas Vaidelys pristatys  projektą „Obelynės parko želdinių inventorizavimas ir skaitmeninimas“ bei pakvies šventės lankytojus tapti Obelynės parko ir sodo ekspertais. Pristatymo metu šventės svečiai sužinos, kaip yra vertinami medžiai ir į ką reikia atkreipti dėmesį juos skaitmenizuojant. Po trumpų mokymų kviesime Obelynės lankytojus naudojantis programine įranga kiekvieną kartą apsilankius Obelynės senojo paveldo sode bei dendrologiniame parke patiems įvertinti pasirinktus medžius. Daugiausiai medžių vertinimų atlikę ekspertai kitų metų „Auginam Obelynę“ renginio metu bus apdovanoti.

Šventės metu tradiciškai dovanojami obelų sodinukai

Nuo 2020-ųjų, šventės „Auginam Obelynę“ dėka į Akademijos, Ringaudų ir kitų vietos bei Lietuvos gyventojų kiemus bei sodus iškeliavo net 360 obelaičių, įskiepytų iš senojo paveldo prof. T. Ivanausko sodo, sodinukų (2020 ir 2023 m. – 100 vnt., 2021 ir 2022 m.– po 80 vnt.). Šiemet šis skaičius padidės dar 100 vnt.

Šventėje „Auginam Obelynę“ kasmet dovanojami sodinukai yra išauginti  dr. Kęstučio Malinausko medelyne. „Visi mūsų šeimos nariai jaučiasi labai laimingi ir įkvėpti, galėdami prisidėti prie prof. T. Ivanausko palikimo išsaugojimo, gausinimo ir sklaidos po Kauno kraštą, o, ko gero, ir dar toliau. Labai smagu, kad tokie projektai padeda žmonėms pažinti savo istoriją, o tuo pačiu puošti tiek savo namus, tiek ir mūsų visų kraštą“ – sako dr. Kęstutis Malinauskas. Šiemet bus dovanojami šių veislių sodinukai: Lietuvos cukrinis rožinis („Avenarijus”), Rudens dryžuotasis, Kaizeris Vilhelmas, Melba, Vytis, Beržininkų ananasinis.

Džiugina bendruomenės iniciatyvos

Džiaugiamės, kad Obelynė įkvepia dalintis – šventės metu pristatysime knygų namelį, kurį  Tado Ivanausko Obelynės sodybai bei bendruomenei dovanojo noreikiškė Inga Lungė. „Obelynė man asmeniškai yra magiška vieta, kurioje dažnai lankomės su šeima, o Tado Ivanausko ir jo žmonos Honoratos istorija mane nepaprastai įkvėpė atsigręžti į lietuviškų tradicijų, kultūros puoselėjimą, bendruomenės būrimą ir tapimą jos dalimi. Profesorius parodė pavyzdį kaip reikia auginti ne tik obelis, bet ir bendruomenę. Muziejus tęsia šią tradiciją, o aš pajutau, kad gal man jau taip pat metas, tarsi tam sodinukui, įsišaknyti ir prisidėti prie bendruomenės auginimo, todėl nutariau Obelynei padovanoti knygų namelį. Džiaugiuosi, kad meistrui pavyko įgyvendinti mano sumanymą, jog knygų namelis nors šiek tiek primintų Tado Ivanausko namą, ir labai viliuosi, kad Obelynės bendruomenė dažnai varstys namelio dureles bei dalysis knygomis vieni su kitais“ – sako I. Lungė.

Renginio metu nenuobodžiaus ir mažieji Obelynės lankytojai – vyks kūrybinės cianotipijos dirbtuvės, kurių metu pasitelkdami parke surinktą gamtinę medžiagą galėsite susikurti po mėlynąjį atviruką.

Šventės programa:

12:00 val. Senojo paveldo sodo obuolių degustacija [didžioji I?]„išrink Obuolių karalių“ (veda Simonas Stašaitis).

13:00 val. „Tapk Obelynės ekspertu ir auginkime Obelynę kartu“ (Tadas Vaidelys).

14:00 val. Ką daryti, kad į namus parsineštas sodinukas prigytų bei džiugintų derliumi? (Dr. Kęstutis Malinauskas).

14:30 val. „Auginam Obelynę 2024“ – obelaičių, įskiepytų iš senojo paveldo sodo dovanojimo akcija.

15:00 val. Aurelijaus Stunžėno koncertas (akordeonas).

Renginys finansuojamas Kauno rajono savivaldybės Šiuolaikinių seniūnijų projekto „Obelynė: gamtos ir kultūros metų ratu“ lėšomis.

Renginio metu gali būti fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai bus naudojami renginio viešinimui.

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Žvakės

Tomas Maleckis

TOP10 žiemiškų idėjų Druskininkuose

Vasara Palangos kurhauze – pasaulinio lygio žvaigždės ir stilių įvairovė

Šviesos Raganų kalne – ir artėjančius tris savaitgalius

Vilniuje pradėjo veikti fontanai

Neringoje įžiebta Kalėdų eglė, kuriasi Kalėdų miestelis

We love Lithuania
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"