Koncertai Kultūra Naujienos

Nauja tarptautinė rezidencija stiprins šiuolaikinės muzikos ryšius

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Spalio pradžioje Vilniuje prasidėjo ansamblio „Twenty Fingers Duo“ inicijuota intensyvi rezidencija „In Between Silence“, skirta plėtoti tarptautinius šiuolaikinės muzikos ryšius ir kūrybinį bendradarbiavimą tarp skirtingų šalių muzikantų bei kompozitorių. Ją vainikuos koncertai Lietuvoje ir Jungtinėje karalystėje, taip pat albumo leidyba.

Savo estetiškomis programomis publiką žavintis lietuvių duetas „Twenty Fingers Duo“ –  smuikininkė Lora Kmieliauskaitė ir violončelistas Arnas Kmieliauskas – pirmąją rezidenciją rengia kartu su Jungtinės Karalystės ansambliu „GBSR Duo“ – pianiste Siwan Rhys ir perkusininku George Barton. Kartu jie vysto bei publikai jau visai netrukus pristatys abiejų šalių kompozitorių Juliaus Aglinsko ir Lawrence Dunn naujus kūrinius, susijungsiančius į vientisą programą „Hyphen“.

Lora Kmieliauskaitė džiaugiasi, kad ilgai plėtota idėja pagaliau materializuojasi, ir tikisi – šių metų rezidencija sustiprins ryšius tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės šiuolaikinės muzikos kūrėjų.

„Susipažinau su pianiste  Siwan Rhys mugėje „Classical: NEXT“ dar 2022 metais, kur pristatinėjome savo veiklą. Abipusis interesas atsirado iš karto. Labai greitai supratome, kad dirbame panašiais metodais ir būtų nuostabu suvienyti jėgas. Ir štai šiemet, po ilgo planavimo, jau kviečiame į savo pirmą rezidenciją Vilniuje“, – pasakoja „Twenty Fingers Duo“ smuikininkė.

„GBSR Duo“ savo reputaciją Jungtinėje Karalystėje jau užsitarnavo dėl išskirtinių kūrinių klavišiniams ir mušamiesiems instrumentams interpretacijų, taip pat nuoširdaus darbo, pristatant ambicingas naujų kūrinių premjeras bei inovatyvius kūrybinius projektus.

„Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su „Twenty Fingers Duo“ ir kartu su jais pristatyti du naujus kūrinius. Tai iš tiesų puiki galimybė artimiau susipažinti su talentingais muzikantais, kūrybiškomis asmenybėmis, su kuriomis jau kurį laiką svajojome dirbti“, – sako Siwan Rhys ir George Barton.

Duetas neslepia ir intereso geriau suprasti mūsų šalies šiuolaikinės muzikos sceną: „Taip pat ši rezidencija mums, kaip ansambliui, yra puiki proga įsilieti į gyvybingą Lietuvos muzikinę kultūrą, pamatyti čia vykstančius procesus ir kūrėjus. Šalia intensyvių repeticijų ir darbo su kompozitoriais, lankome koncertus, susipažįstame su bendruomene.“

Ansambliai šių metų rezidencijoje pasirinko kurti su kompozitoriais Juliumi Aglinsku bei Lawrence Dunn. Kaip teikia muzikantai, šių kūrėjų estetika jiems labai imponuoja, kartu yra ir gana skirtinga, ir panaši.

„Kūriniai kalba apie socialinius procesus. Juliaus Aglinsko „Synchronicity“, kurį užsakė LRT Klasika, – tiesioginė paralelė su C. G. Jungo koncepcija apie prasmingą tam tikrų psichinio ir fizinio įvykių, tarp kurių nėra priežastinio ryšio, sutapimą. Tuo tarpu Lawrence Dunn kūrinyje „Double Sonata“ kalba apie tarptautinį solidarumą su kiekvienu žmogumi, priverstu gyventi smurto, okupacijos ar tremties sąlygomis. Visą programą pavadinome „Hyphen“. Šis angliškas terminas reiškia brūkšnio skyrybos ženklą, kildinamą iš graikų kalbos žodžio „kartu“. Tai, pagalvojome, taikliai atspindi tiek kūrinių, tiek visos rezidencijos idėją“, – teigia „Twenty Fingers Duo“ ir „GBSR Duo“ muzikantai.

Nuo pat idėjos pradžios rezidenciją ansambliai tikėjosi išnaudoti kuo platesniam patirties apsikeitimui bei savo profesinių įgūdžių pasidalijimui ne tik tarpusavyje, bet ir su kitais muzikais. Kasdien Intensyviai rezidencijos partnerio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centre kūrinius vystydami atlikėjai bei kompozitoriai jau surengė kūrybos pristatymą bei meistriškumo kursus Akademijos studentams.

Pirmosios rezidencijos „In Between Silence“ kūrybinio darbo rezultatus publika išgirs jau visai netrukus. Kūrinių premjeros suskambės spalio 11 d. Sapiegų rūmuose šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalio „Muzikos ruduo“ metu.

Lapkričio mėnesį programa taip pat bus pristatyta Kaune vykstančiame festivalyje „Iš arti“ bei viename įtakingiausių profesionaliosios muzikos renginių Europoje – Hadersfildo šiuolaikinės muzikos festivalyje Jungtinėje Karalystėje. Vėliau muzikinė programa nuguls į albumą.

Tikimasi, kad ši rezidencija taps tęstine ir prisidės prie šiuolaikinės muzikos tinklų Europoje plėtojimo. Tokį iniciatyvos poreikį patvirtinta ir platus rėmėjų bei partnerių ratas. Rezidenciją finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Hadersfildo šiuolaikinės muzikos festivalis, Vaughan Williams bei Francis Routh Trust fondai ir LATGA. Partneriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, festivaliai „Muzikos ruduo“ ir „Iš arti“, Sapiegų rūmai, LRT Klasika, Lietuvos kompozitorių sąjunga, kultūros agentūra „Meno genas“ bei „Pas mus restoranas“.

 

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Muziejų kelias finišuos prie Laimės žiburio

Į 2023-uosius metus – su „Baltic Sail“ laivais

We love Lithuania

Šiaulių „Aušros“ muziejus švenčia 100 metų sukaktį

Klaipėdos šviesų festivalis 2022 – jau ketvirtadienį (festivalio programa)

We love Lithuania

Vasaros šventė Baraginėje – bendruomenių varžytuvės, miestelį sudrebinęs koncertas ir pagerintas rekordas

Paukščių sutiktuvės Žuvinte

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"