Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?
Įdomu sužinoti Sveikata

Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas, kaip atrodo?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Ibuprofenas yra vienas iš labiausiai naudojamų vaistų nuo skausmo ir uždegimo visame pasaulyje. Dažnai jį vartojame be didesnių apmąstymų: nuo galvos skausmo, raumenų skausmo, karščiavimo ar sąnarių uždegimo. Jis yra tiek populiarus, kad galima jį rasti beveik kiekvienos šeimos vaistinėlėje. Tačiau ar ibuprofenas yra tikrai toks nekaltas vaistas, kaip gali pasirodyti? Ką reikėtų žinoti apie jo vartojimą ir galimus šalutinius poveikius?

Kas yra ibuprofenas?

Ibuprofenas yra nesteroidinis priešuždegiminis vaistas (NPV), kuris mažina skausmą, uždegimą ir karščiavimą. Jis veikia slopindamas prostaglandinų — cheminių medžiagų, kurios atsiranda uždegimo metu ir sukelia skausmą bei patinimą — sintezę. Dėl savo veiksmingumo ir plačios paskirties ibuprofenas yra dažnai skiriamas gydyti įvairioms ligoms, tokioms kaip artritas, menstruacinis skausmas, migrena ir kiti skausmo bei uždegimo simptomai.

Ibuprofeno galima įsigyti be recepto, o jo forma ir dozavimas skiriasi nuo tablečių iki sirupo ar gelių. Tačiau šis patogumas gali sukelti klaidingą saugumo jausmą – daugelis žmonių mano, kad jei vaistą galima įsigyti be recepto, jis yra visiškai saugus.

Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?
Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?

Kiek „nekaltas“ vaistas yra ibuprofenas?

Nors ibuprofenas yra laikomas gana saugiu trumpalaikiam vartojimui tinkamomis dozėmis, ilgalaikis ar netinkamas jo vartojimas gali sukelti rimtų pasekmių sveikatai. Štai keletas svarbių dalykų, kuriuos reikėtų žinoti:

  1. Skrandžio ir žarnyno problemos. Ibuprofenas gali dirginti skrandžio gleivinę ir sukelti eroziją ar opas. Ilgalaikis vartojimas didina skrandžio kraujavimo riziką, ypač vyresnio amžiaus žmonėms ar tiems, kurie turi virškinimo trakto sutrikimų. Gydytojai dažnai rekomenduoja vartoti ibuprofeną kartu su maistu, kad sumažintų neigiamą poveikį skrandžiui.
  2. Širdies ir kraujagyslių sistemos problemos. Tyrimai rodo, kad ilgesnis ibuprofeno vartojimas didelėmis dozėmis gali padidinti širdies priepuolio ar insulto riziką. Nors šis pavojus didžiausias žmonėms, kurie jau turi širdies problemų, net ir tiems, kurių širdis sveika, reikia būti atsargiems, ypač vartojant šį vaistą ilgą laiką.
  3. Inkstų pažeidimas. Ibuprofenas gali paveikti inkstų funkciją, ypač jei jis vartojamas ilgesnį laiką ar didelėmis dozėmis. Žmonėms, sergantiems inkstų ligomis, reikia itin atidžiai stebėti šio vaisto vartojimą, nes jis gali pabloginti būklę.
  4. Alerginės reakcijos. Kai kurie žmonės gali būti jautrūs ibuprofenui ir patirti alergines reakcijas, tokias kaip dilgėlinė, niežėjimas, veido patinimas ar net sunkesnės formos reakcijos – anafilaksija. Tai gali kelti grėsmę gyvybei, todėl reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją, jei atsiranda alergijos simptomų.
  5. Poveikis nėščioms moterims. Nors ibuprofenas kartais vartojamas nėštumo metu, svarbu pažymėti, kad jo vartojimas ypač pavojingas trečiajame nėštumo trimestre. Jis gali paveikti vaisiaus širdį ir kraujotaką, todėl prieš vartojant ibuprofeną nėštumo metu būtina pasitarti su gydytoju.

    Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?
    Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?

Kada reikėtų vengti ibuprofeno?

Ibuprofenas nėra tinkamas visiems ir visada. Štai kelios situacijos, kada jo vartoti nereikėtų arba reikėtų pasitarti su gydytoju, jeigu:

  • turite skrandžio opų arba kitų virškinimo sistemos problemų;
  • sergate širdies ligomis ar turite aukštą kraujospūdį;
  • turite inkstų problemų arba sergate kepenų ligomis;
  • vartojate kitus vaistus, pavyzdžiui, kraują skystinančius vaistus, nes ibuprofenas gali padidinti kraujavimo riziką;
  • esate nėščia arba maitinate krūtimi.

Kaip saugiai vartoti ibuprofeną?

Norint sumažinti šalutinių poveikių riziką, būtina laikytis šių rekomendacijų:

  • vartoti tik rekomenduojamą dozę ir neviršyti nurodyto dažnio;
  • vartoti kartu su maistu ar gėrimu, kad apsaugotumėte skrandį;
  • jei turite sveikatos problemų ar vartojate kitus vaistus, būtinai pasitarkite su gydytoju;
  • nevartoti ilgiau nei kelias dienas be gydytojo priežiūros.

    Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?
    Kas yra ibuprofenas? Ar tikrai jis toks „nekaltas“ vaistas?

Ar ibuprofenas iš tiesų toks „nekaltas“?

Ibuprofenas yra veiksmingas vaistas, kai vartojamas teisingai ir saikingai. Tačiau jis nėra visiškai nekaltas – kaip ir visi vaistai, jis turi šalutinį poveikį ir rizikų, ypač jei vartojamas netinkamai. Todėl labai svarbu suprasti jo veikimą, galimus pavojus ir visada laikytis gydytojo ar vaistininko nurodymų.

Nors trumpalaikis ibuprofeno vartojimas daugeliui žmonių yra saugus, ilgalaikis ar neapgalvotas vartojimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Taigi, kitą kartą, kai sieksite šio vaisto pakuotės, pagalvokite: galbūt geriau būtų pasitarti su specialistu, o ne vartoti vaistą iš įpročio?

Mūsų kūno temperatūra: viskas, ką reikia apie ją žinoti

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Saulės aktyvumo pikas: ką reikia žinoti apie Saulės 25-tąjį ciklą

Ar žinote, kas yra paslėptas cukrus maiste? Išmokime jį atpažinti

Prabangus ir šokiruojantis Holivudo žvaigždės gyvenimas

Prie kavos

Nuolat kažką pamirštate? Sužinokite, kas padės pagerinti ir išlavinti atmintį

Žaliasis stebuklas Brazilijoje: Sebastião Salgado ir Lélia Wanick kova už gyvąją planetą

Kaip numesti 7 kg per mėnesį – patarimai, ką valgyti ir kaip mankštintis

Interneto platybės
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"