Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti
Gyvenkime sveikai Įdomu sužinoti

Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Rėmuo – nemalonus pojūtis, kai skrandžio rūgštis kyla į stemplę, sukeldama deginimą krūtinėje. Daugelis žmonių kenčia nuo šio simptomo po tam tikrų maisto produktų vartojimo, todėl žinojimas, ką valgyti, o ko geriau vengti, gali padėti išvengti diskomforto. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie maisto produktai dažniausiai sukelia rėmens simptomus ir kaip tinkamai pasirinkti mitybą, kad išvengtumėte šios nemalonios būklės.

Riebus maistas

Riebūs ir sunkiai virškinami maisto produktai, tokie kaip kepta mėsa, dešrelės, bulvytės, sviestas ar riebūs padažai, yra viena iš pagrindinių rėmens priežasčių. Riebus maistas sulėtina virškinimą ir priverčia skrandį išskirti daugiau rūgšties, kad suvirškintų riebalus, o tai gali lemti rūgšties kilimą į stemplę. Be to, jis atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį – raumenį, kuris neleidžia rūgščiai patekti į stemplę.

Ką rinktis vietoj to? Vietoj riebios mėsos ar keptų patiekalų rinkitės liesą mėsą, pvz., vištieną ar kalakutieną, virtą ar keptą orkaitėje be papildomų riebalų. Taip pat naudokite alyvuogių aliejų, kuris lengviau virškinamas.

Aštrūs patiekalai

Aštrus maistas, pavyzdžiui, čili pipirai, aitrioji paprika, karšti padažai ar stiprūs prieskoniai, gali sukelti ar pabloginti rėmens simptomus. Aštrumas dirgina stemplės gleivinę, o kartu padidina rūgšties gamybą skrandyje.

Ką rinktis vietoj to? Jeigu mėgstate aštrų maistą, rinkitės švelnesnius prieskonius, pavyzdžiui, baziliką, petražoles ar raudonėlį, kurie suteiks skonį patiekalams be per didelio degimo jausmo.

Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti
Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti

Pomidorai ir jų produktai

Pomidorai ir pomidorų pagrindu pagaminti produktai, tokie kaip kečupas, pomidorų padažai ar sultys, turi didelį rūgštingumo lygį, kuris gali iššaukti rėmenį. Pomidorų rūgštys skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą ir gali sudirginti jau pažeistą stemplės gleivinę.

Ką rinktis vietoj to? Jei pomidorai kelia problemų, galite rinktis mažiau rūgščius produktus, pavyzdžiui, cukinijas, agurkus ar švelnias daržoves, kurios yra draugiškesnės virškinimo sistemai.

Citrusiniai vaisiai

Apelsinai, greipfrutai, citrinos ir jų sultys taip pat yra labai rūgštūs ir gali sukelti rėmens simptomus. Šių vaisių rūgštys dirgina skrandžio gleivinę ir gali paskatinti rūgšties kilimą į stemplę, todėl juos reikėtų vartoti saikingai arba vengti, jei rėmuo yra dažnas simptomas.

Ką rinktis vietoj to? Vietoj citrusinių vaisių rinkitės mažiau rūgščius vaisius, pavyzdžiui, bananus, kriaušes ar obuolius. Jie ne tik lengviau virškinami, bet ir gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštį.

Šokoladas

Šokoladas, ypač tamsusis, yra dar vienas rėmens sukėlėjas. Jame esantis teobrominas ir kofeinas atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį, leidžiant skrandžio rūgščiai lengviau kilti aukštyn. Be to, šokoladas yra riebus, kas taip pat prisideda prie rėmens.

Ką rinktis vietoj to? Jei negalite atsispirti saldumynams, rinkitės šviesesnį šokoladą su mažesniu kakavos kiekiu arba vaisių užkandžius. Medus taip pat gali būti puiki alternatyva saldumui be papildomų rūgšties problemų.

Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti
Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti

Kofeinas ir gazuoti gėrimai

Kava, stipri arbata ir energetiniai gėrimai gali dirginti stemplę ir padidinti skrandžio rūgšties gamybą. Be to, gazuoti gėrimai skatina pilvo pūtimą ir spaudimą skrandžiui, o tai didina rėmens tikimybę.

Ką rinktis vietoj to? Kavos mėgėjai gali pereiti prie mažiau rūgščių kavos alternatyvų arba išbandyti kavą be kofeino. Taip pat vertėtų rinktis ramunėlių, imbiero arba kmynų arbatą, kurios padeda raminti virškinimo sistemą.

Alkoholis

Alkoholis, ypač raudonasis vynas ir alus, gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį ir padidinti skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Taip pat jis gali sudirginti stemplės gleivinę, ypač jei rėmuo jau yra dažna problema.

Ką rinktis vietoj to? Jei norite mėgautis gėrimu, rinkitės silpnesnius alkoholinius gėrimus, pavyzdžiui, baltąjį vyną arba natūralius vaisinius gėrimus, kurie yra švelnesni skrandžiui. Taip pat svarbu laikytis saiko, kad alkoholis nesukeltų papildomų problemų.

Mėtiniai produktai

Nors mėtos dažnai vartojamos virškinimo problemoms spręsti, jos gali pabloginti rėmens simptomus, ypač jei vartojamos dideliais kiekiais. Mėta atpalaiduoja stemplės sfinkterį, todėl rūgštis lengviau patenka į stemplę.

Ką rinktis vietoj to? Vietoj mėtos rinkitės kitus virškinimą gerinančius augalus, tokius kaip imbieras ar pankolis, kurie nedirgina stemplės ir padeda virškinimo procesui.

Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti
Kaip išvengti rėmens? Maisto produktai, kurių turėtumėte vengti

Kaip valgyti, kad rėmuo netaptų kasdienybe?

Be tam tikrų maisto produktų vengimo, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į valgymo įpročius. Neskubėkite valgydami, venkite persivalgymo ir stenkitės valgyti mažesnėmis porcijomis. Nevartokite maisto likus dviem–trims valandoms iki miego – tai padeda sumažinti rėmens tikimybę naktį. Be to, išlaikykite tinkamą kūno padėtį valgymo metu ir po jo – venkite gulėti ar lenktis iškart po valgio.

Rėmuo gali būti kontroliuojamas, jei atidžiai rinksitės maistą ir laikysitės sveikų valgymo įpročių. Venkite riebalų, aštraus maisto, pomidorų, citrusų ir alkoholio, o rinkitės švelnesnius, mažiau rūgščius produktus. Laikydamiesi šių patarimų, galėsite mėgautis maistu be nemalonių rėmens pojūčių.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ar žinote, kodėl rudenį toks svarbus vitaminas D ir kiek jo turite gauti per parą?

Įdomu sužinoti

Ką dovanoti su gimtadieniu draugei? 10 idėjų tobulai dovanai

Įdomybių redaktorius

Sužinokite, kuri plaukų spalva padės atrodyti jaunatviškai, o kuri sendina

Įdomu sužinoti

Kas yra rentgenas? Ar tai pavojingas tyrimas?

Kodėl ne visada galima kliautis orų prognoze: kaip sudaromos ir kodėl kartais klysta?

Apie ką yra 2024 m. spalva tapusi „Peach Fuzz“?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"