Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės
Įdomu sužinoti

Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Lunatizmas – mįslingas reiškinys, nuo senų laikų apipintas mitais ir legendomis. Žmogus, einantis naktį užmerktomis akimis, atlieka kasdienius veiksmus, tarsi būdamas budrus, tačiau iš tikrųjų yra gilaus miego būsenoje. Šis nepaaiškinamas elgesys stebino senovės kultūras, buvo siejamas su mėnuliu, o šiuolaikinėje medicinoje žinomas kaip somnambulizmas.

Mitai ir legendos apie lunatizmą

Nuo seniausių laikų žmonės lunatizmą laikė paslaptingu reiškiniu. Daugelyje kultūrų buvo tikima, kad lunatikai turi ryšį su mėnuliu, kuris esą išprovokuoja jų keistą elgesį. Žodis „lunatikas“ kilęs iš lotyniško žodžio „luna“, reiškiančio mėnulį. Senovės graikai ir romėnai manė, kad pilnatis turi įtakos žmonių psichikai ir gali paskatinti lunatizmą. Šios idėjos atsispindėjo ir vėlesnėse Europos viduramžių legendose, kur lunatikai buvo laikomi paslaptingomis būtybėmis, galbūt net turinčiomis antgamtinių galių.

Kitose kultūrose lunatizmas buvo siejamas su dvasinėmis jėgomis ar net demoniškomis apraiškomis. Pavyzdžiui, kai kuriose Afrikos gentyse buvo manoma, kad žmogus, vaikščiodamas per miegus, yra paveiktas dvasinių jėgų ar net užvaldytas piktųjų dvasių. Tokių įsitikinimų dėka lunatikai dažnai buvo laikomi pavojingais ar bent jau labai ypatingais žmonėmis, kurių elgesys reikalavo ypatingo dėmesio.

Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės
Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės

Istoriniai pastebėjimai apie lunatizmą

Lunatizmas buvo aprašytas jau prieš tūkstančius metų. Senovės Egipto ir Graikijos tekstuose minimi žmonės, kurie miegodami vaikščiodavo arba atlikdavo kasdienes užduotis. Tačiau pirmasis mokslinis somnambulizmo aprašymas buvo pateiktas XVIII amžiuje. Garsus prancūzų gydytojas Pierre Janet XIX amžiuje tyrė somnambulizmo reiškinį kaip psichikos sutrikimą, pastebėdamas, kad lunatikai dažnai atlieka veiksmus, kuriuos atliktų būdami sąmoningi, tačiau nesuvokia, kas vyksta aplink juos.

Lunatikavimo tyrinėjimai paspartėjo XX amžiuje, kai buvo sukurta moderni miego tyrimų metodika. Šiuolaikinės technologijos, tokios kaip elektroencefalografija (EEG), padėjo mokslininkams geriau suprasti miego struktūrą ir nustatyti, kad somnambulizmas vyksta trečiosios ar ketvirtosios miego stadijos metu, kai smegenys pereina iš giliosios miego fazės.

Prietarai ir keisti tikėjimai

Lunatizmas ilgai buvo siejamas su antgamtinėmis jėgomis ir mistika. Senovės tikėjimai aiškino, kad lunatikai turi ypatingą ryšį su gamta, o jų elgesį valdo dvasinės jėgos. Kai kuriose kultūrose buvo manoma, kad žmogus, vaikščiodamas per miegus, išgyvena tam tikrą būseną tarp gyvybės ir mirties, o jo siela gali keliauti tarp pasaulių. Šie prietarai sukūrė tam tikrą baimę aplink lunatikus, todėl jie buvo laikomi ypatingais arba net pavojingais.

Viena iš populiarių legendų pasakoja, kad lunatikai negali būti pažadinti, nes tai gali juos paversti pamišėliais arba netgi nužudyti. Tai, žinoma, tik mitas – lunatikai gali būti saugiai pažadinti, tačiau dažniausiai jie tiesiog nesureaguoja į išorinius dirgiklius, nes yra giliai įmigę.

Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės
Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės

Šiuolaikinė realybė: kas sukelia lunatizmą?

Šiandien lunatikavimas arba somnambulizmas yra laikomas miego sutrikimu, kuris dažniausiai pasireiškia vaikystėje, bet gali tęstis ir suaugus. Manoma, kad apie 15-30 % vaikų kartą gyvenime patiria somnambulizmą. Nors dauguma iš jų „išauga“ šį sutrikimą, kai kurie suaugusieji taip pat ir toliau patiria epizodus.

Lunatizmas susijęs su giliosiomis miego fazėmis, kai smegenys pereina iš vienos miego stadijos į kitą. Paprastai, miegantysis negali reaguoti į aplinką, tačiau somnambulizmo atveju, tam tikros smegenų sritys aktyvuojasi ir žmogus pradeda judėti. Dėl to jis gali atsikelti iš lovos, vaikščioti, atidaryti duris ar net atlikti sudėtingesnius veiksmus.

Lunatikavimą gali sukelti įvairūs faktoriai, įskaitant:

  • Miego trūkumas: Nemiga arba prastas miegas padidina lunatizmo riziką.
  • Stresas ir nerimas: Emocinis stresas gali skatinti naktinius epizodus.
  • Paveldimumas: Jei šeimoje yra buvę somnambulizmo atvejų, tai gali padidinti šansus ir vaikams.
  • Alkoholio ir vaistų vartojimas: Kai kurie vaistai, alkoholio vartojimas arba net per didelis kofeino kiekis gali sukelti lunatikavimo epizodus.

    Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės
    Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės

Šiuolaikinė lunatikų priežiūra

Šiuolaikinėje medicinoje somnambulizmas laikomas gana dažnu reiškiniu, nors rimtų gydymo būdų paprastai nereikia, jei nėra rimtų komplikacijų. Dažniausiai rekomenduojama sukurti saugią aplinką lunatikams, ypač vaikams, kad jie neatsidurtų pavojingose situacijose. Pavyzdžiui, patariama užrakinti duris, pašalinti aštrius daiktus ir įrengti signalizaciją, kad būtų galima perspėti apie naktinius vaikščiojimus.

Esant rimtesnėms situacijoms, kai somnambulizmas kelia pavojų (pvz., asmuo bando išeiti iš namų ar vykdyti pavojingus veiksmus), gydytojai gali skirti gydymą, pavyzdžiui, hipnozę, psichoterapiją arba vaistus, kurie padeda stabilizuoti miegą.

Nors lunatizmas ilgą laiką buvo apipintas mitais ir legendomis, šiuolaikinė medicina siūlo mokslinį požiūrį į šį fenomeną. Tai ne antgamtinis reiškinys, o miego sutrikimas, dažnai susijęs su miego kokybe, stresu ir kitais veiksniais. Lunatizmas ir toliau intriguoja žmones visame pasaulyje, o istorijos apie naktinius vaikščiojimus ir keistus elgesio epizodus išlieka vienas iš įdomiausių miego fenomenų.

 

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ar žinote, kaip išvirti birius ryžius? Nustebsite sužinoję, kaip tai paprasta!

Įdomu sužinoti

10 natūralių priemonių, veiksmingai įveikiančių peršalimą

Virtualios kelionės – naujas būdas atrasti pasaulį neišeinant iš namų

Kodėl atšalus orams rasoja namų langai: kaip išspręsti šią problemą?

Ar žinote, iš kur kildinama garsiųjų Šilinių atlaidų tradicija?

Kvapnusis actas – natūrali namų valymo priemonė. Kaip tokį pasigaminti ir kokius paviršius valyti?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"