10 keistų ir netikėtų faktų apie vyrų ir moterų skirtumus
Įdomu sužinoti

Vyrai – iš Marso, moterys – iš Veneros: ar tikrai esame tokie skirtingi? 10 keistų ir netikėtų faktų apie vyrų ir moterų skirtumus

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Nuo seno vyrauja nuomonė, kad vyrai ir moterys yra skirtingos būtybės, tarsi kilę iš skirtingų planetų. Populiarioje knygoje „Vyrai kilę iš Marso, moterys – iš Veneros“ šis skirtumas apibūdinamas taip: vyrai – logiški, moterys – emocingos. Tačiau ar tikrai esame tokie skirtingi? Pateikiame įdomių, keistų ir mažai žinomų faktų apie vyrų ir moterų skirtumus, kurie jus nustebins!

Moterys skiria daugiau spalvų nei vyrai

Tikriausiai ne kartą esate pastebėję, kad vyrai ir moterys ginčijasi dėl spalvų ir, ypač, dėl atspalvių. Tai ne tik mitas! Moksliniai tyrimai rodo, kad moterys dažniausiai turi platesnę spalvų suvokimo paletę nei vyrai. Tai lemia skirtumai X chromosomose, kurios yra susijusios su spalvų receptoriais. Kadangi moterys turi dvi X chromosomas, jų spalvų suvokimo galimybės yra didesnės, tuo tarpu vyrai – tik vieną.

Vyrai nuplinka greičiau

Nors plaukų slinkimas gali paliesti abi lytis, vyrai linkę nuplikti dažniau ir anksčiau nei moterys. Tai lemia hormonai – ypač testosteronas. Vyrai, turintys aukštesnį testosterono lygį, yra labiau linkę į androgeninę alopeciją, kuri sukelia plaukų slinkimą. Tuo tarpu moterys dažniau ilgiau išsaugo savo plaukus.

Moterų širdys plaka greičiau nei vyrų

Faktas, kuris gali būti netikėtas – moterys turi greitesnį širdies ritmą nei vyrai. Vidutiniškai moterų širdis plaka apie 78–82 kartus per minutę, o vyrų – apie 70–72 kartus. Tai gali būti susiję su tuo, kad moterys turi mažesnį kūno svorį ir mažesnę širdį, todėl jų širdis turi dirbti šiek tiek greičiau, kad pumpuotų pakankamai kraujo po kūną.

10 keistų ir netikėtų faktų apie vyrų ir moterų skirtumus
10 keistų ir netikėtų faktų apie vyrų ir moterų skirtumus

Vyrai geriau orientuojasi erdvėje

Tyrimai rodo, kad vyrai geriau orientuojasi erdvėje ir atlieka užduotis, susijusias su objektų judėjimu trijose dimensijose. Tai paaiškinama evoliuciniu požiūriu – vyrai kadaise buvo medžiotojai, todėl jie turėjo tobulinti orientacijos gebėjimus. Moterys, tuo tarpu, dažniau linkusios prisiminti smulkmenas ir objektų vietas, o tai buvo svarbu ieškant maisto ar rūpinantis šeima.

Moterims geriau sekasi daugiaveika (multitaskinimas)

Turbūt pastebėjote, kad moterys dažnai gali atlikti kelias užduotis vienu metu be didelio vargo. Tai nėra tik stereotipas – moterų smegenys yra natūraliai labiau pritaikytos daugiaveikai. Skirtingos smegenų dalys aktyviau dirba kartu, todėl joms lengviau perkelti dėmesį tarp skirtingų užduočių vienu metu. Vyrų smegenys labiau linkusios veikti nuosekliai ir susikoncentruoti ties viena užduotimi.

Vyrai prasčiau girdi

Vyrai paprastai turi prastesnę klausą nei moterys. Mokslininkai mano, kad tai gali būti dėl skirtingų evoliucinių vaidmenų. Moterims, kurios prižiūrėjo vaikus, buvo svarbu greitai reaguoti į silpnus garsus, pvz., verkimą. Tuo tarpu vyrai, kurie medžiojo, galėjo būti labiau orientuoti į vizualinę informaciją nei į garsinę.

Moterys gali geriau atskirti veido išraiškas

Moterys yra labiau įgudusios atpažinti veido išraiškas ir emocijas nei vyrai. Tai gali būti susiję su didesniu moterų empatijos lygiu ir gebėjimu skaityti neverbalinius signalus. Šis įgūdis padeda moterims geriau suprasti kitų žmonių jausmus ir tinkamai reaguoti į emocines situacijas.10 keistų ir netikėtų faktų apie vyrų ir moterų skirtumus

Vyrai ir moterys skirtingai reaguoja į stresą

Kai susiduriama su stresu, vyrai linkę reaguoti kova arba pabėgimu, remdamiesi adrenalinu ir kova už išlikimą. Moterų reakcija į stresą dažniau susijusi su socialiniu palaikymu ir globojimu. Jos dažnai ieško paguodos artimuose santykiuose ir stengiasi išspręsti konfliktus per bendravimą. Mokslininkai šį skirtumą sieja su skirtingais oksitocino lygiais, kurie moterims stiprina poreikį rūpintis kitais ir ieškoti palaikymo.

Vyrai geriau mato judančius objektus

Vyrai yra labiau linkę pastebėti greitai judančius objektus nei moterys. Mokslininkai mano, kad tai galėjo būti naudinga mūsų protėviams medžioklės metu, kai buvo svarbu greitai aptikti judančius gyvūnus. Moterys, priešingai, labiau linkusios pastebėti detales ir sutelkti dėmesį į stabilius vaizdus.

Vyrai geriau prisimena konkrečius faktus, moterys – emocinius prisiminimus

Kai kalbame apie atmintį, vyrai geriau įsimena informaciją, susijusią su faktais ir datomis. Tuo tarpu moterys linkusios geriau prisiminti emocines detales, jausmus ir socialinius kontekstus. Tai susiję su tuo, kaip veikia smegenų sritys, atsakingos už prisiminimus ir emocijas.

Nors vyrai ir moterys turi biologinių ir psichologinių skirtumų, šie skirtumai dažnai yra smulkūs arba susiję su evoliucija. Kai kurie mūsų skirtumai gali atrodyti didžiuliai, tačiau galiausiai visi esame žmonės, turintys daug daugiau bendro nei skirtingo. Todėl svarbu suvokti ir gerbti vienas kito ypatumus, nes tai padeda kurti harmoningus santykius ir stiprinti bendravimą.

Nepaisant to, kad esame „kilę iš skirtingų planetų,“ mūsų bendri tikslai ir poreikiai išlieka universalūs.

10 keistų ir mažai žinomų faktų apie žmogaus kūną, kurie jus nustebins

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Tamsiausią pilkos spalvą atstovaujanti – antracito spalva. Kokia jos istorija ir panaudojimo būdai interjere?

Alergija gali užklupti ir rudenį: kaip kovoti su sezoninėmis problemomis?

Baltas liežuvis – ne visada tik estetinė problema. Kada verta susirūpinti?

10 keistų ir mažai žinomų faktų apie žmogaus kūną, kurie jus nustebins

Atraskite prieskonį, kuris stiprina sveikatą ir kovoja su vėžiu!

Interneto platybės

Atsakingumo kelias nuo mažų dienų: ką kokio amžiaus vaikas gali ir privalo padėti namuose?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"