Naujienos Vilnius

Žaliai nušvitęs Vilniaus TV bokštas kviečia jungtis prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Šiandien, spalio 10-ąją, minima pasaulinė psichikos sveikatos diena ir nevyriausybinė organizacija

 Šiandien, spalio 10-ąją, 14 val.,  „Jaunimo linija“ ir Vilniaus universitetas rengia nemokamą paskaitą ir diskusiją  „Jaunų žmonių psichikos sveikata ir (dis)harmonijos (kvad)ratas“, kurią skaitys VU sociologė ir „Jaunimo linijos“ valdybos narė Milda Pivoriūtė.

Šiandien nuo 19 val. žaliai įsižiebs Vilniaus televizijos bokštas – taip prie akcijos jungiasi „Telecentras“. Vilniuje jau žaliai nušviesti Mindaugo, Žvėryno bei Baltasis tiltai, Klaipėdoje žaliai apšviesta Klaipėdos rotušė, Šiauliuose – pagrindinė aikštė, Panevėžyje – savivaldybės pastatas. Žaliai savo pastatus nušvietė ir beveik 100 Lietuvos mokyklų, bibliotekų, gydymo įstaigų, atvirų jaunimo centrų. Prie akcijos jungiasi ir verslo bendrovės – ACME Grupė „Telesoftas“, „Eika“, UAB „Be-Ge Baltic”, „Lietuvos draudimas“, Nacionalinė mokėjimų agentūra.

 

Kiti spalio mėnesį vykstantys renginiai šiemet aktyviai kalba būtent apie psichikos sveikatą: festivalis „Nepatogus kinas“ kartu su „Jaunimo linijos“ savanoriais ir psichlogais kviečia į diskusiją spalio 14 dieną po filmo „Mano sesuo“; MO muziejaus spalio mėnesį atidaroma didžioji paroda „Iš vidaus“ kviečia apmąstyti ir patirti daugialypį meno kūrinio poveikį; didžiausioje nuotolinėje pamokoje „Mokonomikoje“ spalio 24 dieną „Jaunimo linijos“ psichologas Mykolas Kriščiūnas skaitys pranešimą apie savivertę.

93 proc. jaunų žmonių susiduria su emociniais sunkumais, kuomet juos apima sunkūs jausmai. Tai parodė „Jaunimo linijos“ ir „Spinter tyrimai“ atlikta jaunuolių nuomonės apklausa. 2021-aisiais į tokį patį klausimą atsakė 83 proc. jaunuolių, o 2017-aisiais – 71 proc. Dažniausiai jauni žmonės jaučia nerimą, liūdesį, būna nepatenkinti savimi.

Didelei daliai jaunų žmonių (75 proc.) kalbėti apie emocinius sunkumus vis dar yra labai sunku ar tiesiog sunku, todėl jie to nedaro. Ir dažniausia priežastis, kodėl nesidalina sunkumais – tai nenoras „apkrauti“ kitų žmonių savo sunkumais.

Kaip galite prisidėti prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“:

Spalio 1-10 dienomis įžiebti žaliai tiltus, miesto pastatus, darboviečių langus.

Spalio 10 dieną pasikeiskite savo logotipą į žalią –  tegul tai būna pretekstas jūsų socialiniuose tinkluose, komunikacijos kanaluose kalbėti apie psichinę sveikatą ir kaip svarbu ja rūpintis.

Apsirenkite žaliai, gaminkite žalius kokteilius, gerkite žalią arbatą – žalia spalva reiškia viltį ir gyvenimą, tegul tai būna priminimas, kad pilnavertis gyvenimas neįsivaizduojamas be subalansuotos psichinės sveikatos.

Spalio 10-ąją surenkite pokalbį, diskusiją ar paskaitą apie psichinę sveikatą bei emocinį raštingumą savo mokykloje, darbovietėje ar organizacijoje. Tegul tai būna diena, kai visi ir visur kalbės apie psichinę sveikatą.

„Jaunimo linija“ – viena pirmųjų nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, įkurta 1991-iasiais. Šiuo metu „Jaunimo linijoje” savanoriauja daugiau kaip 400 savanorių, organizacija turi padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei skyrių Skuode. Be nenutrūkstamos kasdienės emocinės paramos telefonu bei internetiniais pokalbiais „Jaunimo linija“ kasmet surengia iki 100 viešų švietimo renginių, kuriuose mokinius, studentus, mokytojus, mokyklų psichologus, tėvus ir visuomenę edukuoja apie tai, kas yra emocinė higiena, kaip ją prižiūrėti, kaip pasirūpinti savimi.

 

 

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Gedimino sapnas

Liuda Mickutė

Gargždai atšventė jubiliejinį 770-ąjį gimtadienį

We love Lithuania

Atidaroma autorinė paroda, kurioje šiaudinių sodų elementai virto interjero baldais

Vilnius palaiko Beirutą: Libano vėliavos spalva nušviesti Vilniaus tiltai

We love Lithuania

Šiaulių kultūros centras atveria duris po renovacijos

Parodoje „Laisvės kariai“ pirmą kartą pristatyta atkurta partizanų uniforma

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"