Galvos skausmas – nesunokę pomidorai. Sužinokite, kaip gali būti panaudoti žali pomidorai
Įdomu sužinoti

Galvos skausmas – nesunokę pomidorai. Sužinokite, kaip gali būti panaudoti žali pomidorai

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Žali pomidorai, kurie nespėja sunokti iki rudens šalčių, yra dažnas reiškinys Lietuvos sodininkų daržuose ir šiltnamiuose. Dažniausiai žmonės mano, kad žali pomidorai yra netinkami naudoti, tačiau tiesa yra priešinga – šios daržovės turi daugybę panaudojimo galimybių. Be to, žali pomidorai yra maistingi ir gali tapti puikiu ingredientu įvairiems patiekalams ar konservavimui.

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip žalius pomidorus galima panaudoti kulinarijoje, jų konservavimo būdus bei kitus patarimus, kaip iš jų gauti maksimalią naudą. Atminkite, žalių pomidorų išmesti nereikia! Juos galima naudingai panaudoti.

Ar žali pomidorai yra maistingi?

Žali pomidorai turi daug vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, C, K ir B grupės vitaminus, taip pat kalį, magnį, manganą ir skaidulas. Be to, jie turi mažiau cukraus nei sunokę pomidorai, todėl yra tinkami sveikesniam mitybos režimui. Nors žali pomidorai turi alkaloido solanino, kuris dideliais kiekiais gali būti toksiškas, paprastas maisto ruošimo procesas (pvz., virimas ar kepimas) jį sumažina iki saugaus lygio.

Žali pomidorai maisto gamyboje

  1. Kepti žali pomidorai

Vienas iš populiariausių būdų panaudoti žalius pomidorus – juos kepti. Amerikos pietų virtuvėje kepti žali pomidorai yra labai mėgstamas patiekalas. Patiekalas paprastas ir lengvai paruošiamas:

  • Receptas: Žalius pomidorus reikia supjaustyti storais griežinėliais, apvolioti miltuose arba kukurūzų miltuose, tada iškepti karštame aliejuje iki auksinės spalvos. Į miltus galite įmaišyti prieskonių pagal savo skonį, pvz., česnakų, čili ar paprikos miltelių.
  • Patiekimas: Kepti žali pomidorai puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų arba kaip užkandis su padažu.
Kepti žali pomidorai
Kepti žali pomidorai
  1. Žalių pomidorų troškinys

Žali pomidorai gali būti naudojami ir kaip pagrindinis ingredientas troškiniams:

  • Receptas: Supjaustykite žalius pomidorus kubeliais ir kartu su kitomis daržovėmis, pvz., morkomis, bulvėmis, svogūnais, troškinkite didelėje keptuvėje ar puode. Pridėkite prieskonių, druskos, pipirų ir truputį aliejaus. Pomidorai suteiks troškiniui unikalų, rūgštoką skonį, kuris puikiai dera su kitais ingredientais.
  • Patiekimas: Šis troškinys gali būti patiekiamas kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas arba kaip garnyras prie mėsos.
  1. Žalių pomidorų sriuba

Žali pomidorai puikiai tinka ir sriuboms. Jie suteikia sriubai rūgštų, gaivų skonį ir kiek neįprastą, žalsvą spalvą.

  • Receptas: Supjaustykite žalius pomidorus, svogūnus ir česnakus, troškinkite juos svieste ar aliejuje, kol suminkštės. Tuomet pridėkite sultinio ir virkite 20–30 minučių. Galite paskaninti grietinėle arba kokosų pienu, kad sriuba taptų kreminė ir švelni. Pridėkite druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių pagal skonį.
  • Patiekimas: Sriubą galite patiekti su skrudinta duona ar skrebučiais.
Žali pomidorai
Žali pomidorai
  1. Žalių pomidorų čatnis

Žalių pomidorų čatnis – tai puikus būdas panaudoti didelį kiekį šių daržovių. Čatnis yra tirštas padažas, kuris gali būti valgomas su mėsos patiekalais, kepta duona ar sūriu.

  • Receptas: Supjaustykite žalius pomidorus, svogūnus, obuolius ir česnakus. Viską sumaišykite su cukrumi, actu, imbieru ir kitais prieskoniais. Virkite mišinį ant lėtos ugnies, kol visi ingredientai suminkštės ir susimaišys į vieną masę.
  • Laikymas: Paruoštą čatnį galite konservuoti stiklainiuose ir ilgai laikyti vėsioje vietoje.
  1. Marinuoti žali pomidorai

Marinuoti žali pomidorai yra populiarus konservavimo būdas. Jie puikiai tinka kaip užkandis arba garnyras.

  • Receptas: Supjaustykite žalius pomidorus į gabalėlius arba palikite sveikus, užpilkite juos marinatu, kuris gali būti gaminamas iš acto, cukraus, druskos ir prieskonių (krapų, česnakų, garstyčių grūdelių) – naudokite savo mėgstamą daržovių konservavimui marinatą. Palikite marinuotis keletą dienų šaltai.
  • Laikymas: Marinuoti pomidorai gali būti laikomi šaldytuve iki kelių savaičių arba konservuojami stiklainiuose ilgesniam laikymui.
Konservuoti žali pomidorai
Konservuoti žali pomidorai

Konservuoti žali pomidorai žiemai

Rudenį, kai pomidorai nebesuspėja sunokti, galima juos konservuoti įvairiais būdais, kad būtų galima mėgautis skaniais patiekalais žiemą.

  1. Pomidorų sūdymas

Vienas iš tradicinių konservavimo būdų – pomidorų sūdymas. Sūdyti pomidorai yra rūgštūs ir stipraus skonio, puikiai tinkantys prie mėsos ar bulvių patiekalų.

  • Receptas: Sūdant pomidorus, galite naudoti stambią druską, prieskonius ir česnakus. Į stiklainius sudėkite žalius pomidorus, įberkite druskos ir kitų prieskonių, užpilkite vandeniu ir sandariai uždarykite.
  1. Žalių pomidorų uogienė

Nors tai gali skambėti neįprastai, žalių pomidorų uogienė yra labai populiari ir turi unikalų skonį.

  • Receptas: Žalius pomidorus supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su cukrumi bei citrinos sultimis. Virkite ant lėtos ugnies, kol mišinys sutirštės. Galite pridėti prieskonių, tokių kaip imbieras ar cinamonas.

Žalių pomidorų nokinimas namuose

Jeigu norite, kad jūsų žali pomidorai sunoktų, tai galima padaryti ir namuose. Tereikia tinkamai laikyti šias daržoves šiltoje ir sausoje vietoje.

  • Laikymas dėžėse: Žalius pomidorus sudėkite vienu sluoksniu dėžėse arba krepšiuose, palikite sausoje ir šiltoje patalpoje. Nepalikite jų tiesioginiuose saulės spinduliuose, nes tai gali sukelti džiūvimą. Pomidorai palaipsniui sunoks per kelias savaites.
  • Naudokite bananus: Bananai išskiria etileną – natūralų hormoną, kuris pagreitina vaisių nokimą. Jei norite, kad pomidorai sunoktų greičiau, padėkite šalia jų keletą bananų.
Žali pomidorai
Žali pomidorai

Papildomos žalių pomidorų sunaudojimo idėjos

Pabaigai dar keletas įdomių ir mažai girdėtų būdų sunaudoti žalius pomidorus:

  • Žalių pomidorų salotos: Jei norite lengvo ir gaivaus patiekalo, supjaustykite žalius pomidorus, svogūnus ir agurkus, pagardinkite aliejumi, actu, druska ir pipirais. Tai bus puikus garnyras prie mėsos arba žuvies.
  • Žalių pomidorų salsa: Smulkiai supjaustykite žalius pomidorus, svogūnus, čili pipirus ir kalendrą. Pridėkite laimo sulčių, druskos ir pipirų. Ši salsos versija puikiai tinka prie tortilijų, mėsos patiekalų ar kaip padažas.
  • Pomidorų pyragai: Žali pomidorai gali būti puikus ingredientas pyraguose. Galite juos naudoti tradiciniuose, nesaldžiuose pyraguose su mėgstamais priedais, pvz., sūriu ar šonine.

Nors žali pomidorai gali pasirodyti mažiau vertingi už jų sunokusius „brolius“, juos taip pat galima labai naudingai ir išradingai panaudoti. Nuo troškinių, sriubų iki konservavimo ar net uogienių – žali pomidorai gali tapti išskirtiniu ingredientu jūsų virtuvėje. Svarbiausia, kad jie yra sveiki, maistingi ir lengvai pritaikomi daugeliui receptų. Tad prieš nuspręsdami išmesti žalius pomidorus, verčiau išmėginkite vieną iš aukščiau siūlomų jų panaudojimo būdų.

Šaltiniai:

  1. https://www.oddbox.co.uk/blog/10-ways-you-can-use-green-tomatoes
  2. https://www.acouplecooks.com/best-green-tomato-recipes/
  3. https://www.southernliving.com/how-to-use-green-tomatoes-7551170
  4. https://foodnetwork.co.uk/recipes
  5. https://www.allrecipes.com/recipes/15156/fruits-and-vegetables/vegetables/tomatoes/green-tomatoes/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Custom Like
author avatar
Įdomybių redaktorius

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kodėl mes švenčiame Obuolines?

Vaikai ir pietų miegas: kodėl vaikams svarbu pailsėti dienos metu?

Ką daryti, kad džiaugsmas vėl aplankytų jus? 11 paprastų būdų, padėsiančių pasikrauti vidinę džiaugsmo bateriją

Gelsta kambarinių augalų lapai: priežastys ir sprendimo būdai

Atėjo ruduo, o pomidorai nespėjo sunokti? Ne bėda – šios gudrybės pavers juos raudonais per kelias dienas

5 faktai, kuriuos būtina žinoti apie kolageną

Prie kavos
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"