Pasaulinė pašto diena
Įdomu sužinoti Naujienos

Spalio 9-oji – Pasaulinė pašto diena: Istorija ir įdomiausi faktai apie paštą

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Kiekvienų metų spalio 9 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė pašto diena, kuri pažymi Pasaulinės pašto sąjungos įkūrimą 1874 metais. Ši organizacija sujungė pasaulį, padėjo standartizuoti pašto paslaugas ir sukūrė pagrindą šiuolaikinei komunikacijai. Paštas, kuris dabar daugeliui atrodo kaip kasdienybė, turi itin turtingą istoriją, pilną neįtikėtinų faktų ir įdomybių. Pasinerkime į pašto pasaulį ir pažvelkime, kaip šis ryšio būdas pakeitė pasaulį!

Pašto istorijos pradžia: nuo pasiuntinių iki pirmųjų pašto kelių

Pašto paslaugos buvo vienas svarbiausių ryšio kanalų nuo seniausių laikų. Egipte jau 2400 m. pr. Kr. buvo naudojami pasiuntiniai karaliaus įsakymams perduoti. Per šimtmečius šis ryšio būdas vystėsi – nuo žirgų pasiuntinių iki pašto karavanų, keliaujančių sudėtingais maršrutais. Senovėje paštininkai turėjo būti itin ištvermingi – jų kelionės nebuvo lengvos, nes laukė ne tik ilgi atstumai, bet ir plėšikai ar gamtos stichijos.

Pašto revoliucija: Pirmasis pašto ženklas ir modernus paštas

1840 m. Didžiojoje Britanijoje atsiradęs pirmasis pasaulyje pašto ženklas „Juodasis pensas“ (Penny Black) tapo tikra revoliucija. Iki tol siuntėjas turėjo mokėti už siuntos pristatymą, tačiau pašto ženklas leido iš anksto apmokėti paslaugą, o tai gerokai supaprastino visą sistemą. Ši inovacija padėjo atsirasti universaliam ir prieinamam paštui, kokį žinome šiandien.

Keli įdomūs faktai apie paštą:

Džingis Chano paštas – vienas greičiausių senovės pašto sistemų priklausė Džingis Chanui. Jo valdomoje Mongolijos imperijoje paštas galėjo keliauti 200–300 km per dieną, nes kiekviename sustojimo punkte pasiuntiniai keitė žirgus ir greitai tęsė kelionę.

Paštas ir balandžiai – dar iki išradus telegrafą ar telefoną, balandžiai buvo vieni efektyviausių pašto nešėjų. Jie buvo naudojami tiek kariniuose, tiek komerciniuose reikaluose. Pavyzdžiui, XIX a. Prancūzijoje balandžiai buvo itin svarbūs per karus, nes galėjo greitai perduoti pranešimus.
Pašto vagonai ir traukiniai – XIX a. Europoje ir Amerikoje paštas buvo pristatomas ne tik vežimais, bet ir specialiai paštui skirtais traukiniais. Pašto vagonai buvo tarsi mobilūs biurai, kuriuose laiškai buvo rūšiuojami ir paruošiami siuntimui tiesiog kelionės metu.

Pašto dėžutės – naujovė iš Prancūzijos – pirmosios pašto dėžutės atsirado Prancūzijoje XVIII a., kad žmonės galėtų patys išsiųsti laiškus ir nereikėtų eiti į paštą. Tai buvo didelė inovacija, nes anksčiau laiškus galėjo priimti tik specialūs paštininkai.

Paštininkai ir šunys – Kanados ir Aliaskos atokiuose regionuose paštas buvo pristatomas šunų kinkinių pagalba. Šie šiaurės kraštų paštininkai turėjo įveikti atšiaurias oro sąlygas ir ilgus atstumus, kad žmonės galėtų gauti savo laiškus.
Paštas šiandien: nuo laiškų iki elektroninių pašto sistemų
Nors šiais laikais vis dažniau naudojame el. paštą, tradicinės pašto paslaugos išlieka svarbios. Laiškai, siuntiniai, atvirukai ir sveikinimo atvirutės dar turi savo vietą mūsų gyvenime, primindami apie senesnius, bet ne mažiau ypatingus ryšio būdus. Paštas taip pat yra tarsi kultūros dalis – daugybė šalių leidžia pašto ženklus, kuriuose atspindimos istorinės asmenybės, meno kūriniai ar svarbios datos.

 

Paštas – daugiau nei tik siuntiniai

Paštas buvo ir lieka vienas iš svarbiausių visuomenės ryšio būdų, padėjęs žmonėms palaikyti kontaktą, nepaisant atstumų. Kiekvienas laiškas – tai ne tik popieriaus lapelis, bet ir istorija, emocija bei šiluma, siunčiama iš vienos vietos į kitą.

 

 

Šią Pasaulinę pašto dieną verta prisiminti paštą ne tik kaip įprastą paslaugą, bet ir kaip reikšmingą mūsų gyvenimo dalį, kuri per amžius sujungė žmones ir padėjo perduoti svarbiausią – žinias bei jausmus.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Naujas dviračių takas sujungs Kretingą ir Palangą

Kryžkalnyje atidaromas memorialas Lietuvos partizanams

We love Lithuania

Sostinės dienos 2023: rugsėjo pradžioje Vilnių užlies gausybė renginių

Įsteigta nauja saugoma teritorija – Paluknio pievų biosferos poligonas

Lietuvoje koncertuos smuiko garsenybė Leticia Moreno – spauda neretai ją sieja su Pedro Almodóvaro filmų aktorėmis

„Cukrinis festivalis“ – didžiausia Marijampolės miesto šventė vyks gegužės 29-31 d.

We love Lithuania
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"