Žymiausi Amerikos lietuviai. Ar gebėsite atpažinti juos visus?
Įdomu sužinoti Įdomūs žmonės

Žymiausi Amerikos lietuviai. Ar gebėsite atpažinti juos visus?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Amerikos lietuviai – tai ne tik imigrantų iš Lietuvos palikuonys, bet ir žmonės, kurie savo darbais ir talentais prisidėjo prie JAV visuomenės ir kultūros. Nuo politikos ir sporto iki meno ir mokslo – lietuvių kilmės amerikiečiai paliko ryškų pėdsaką įvairiose srityse. Šiame straipsnyje – žymiausi Amerikos lietuviai, kurie tapo reikšmingomis figūromis JAV ir už jos ribų, o jų gyvenimo istorijos yra puikus įkvėpimo šaltinis tiek lietuvių bendruomenei, tiek visai pasaulinei auditorijai.

Žymiausi Amerikos lietuviai – Holivudo olimpe

Lietuvių indėlis Holivude rodo, kad mūsų tautos atstovai sugeba išsiskirti įvairiose meno srityse. Nuo garsių aktorių iki muzikantų ir režisierių – lietuvių kilmės talentai paliko ryškų pėdsaką viename iš garsiausių pasaulio pramogų centrų.

Pažintį su žymiausiais Amerikos kilmės lietuviais reikėtų pradėti nuo garsiojo Charles Bronson (Charles Dennis Buchinsky). Šis garsus Holivudo aktorius yra geriausiai žinomas dėl savo vaidmenų veiksmo ir vesterno filmuose.

Charles Bronson gimė vargingoje lietuvių emigrantų šeimoje Pensilvanijoje. Prieš tapdamas aktoriumi, jis dirbo kasyklose ir tarnavo kariuomenėje. Bronsonas pradėjo savo aktorinę karjerą mažais vaidmenimis 1950-aisiais, tačiau išgarsėjo dėl savo įtaigaus ir „kieto vaikino“ įvaizdžio veiksmo ir vesterno filmuose. Tokie filmai, kaip „The Magnificent Seven“ (1960) ir „Death Wish“ (1974), atvėrė jam kelią į tarptautinę šlovę, o jo kuriamas griežto ir paslaptingo personažo vaidmuo tapo jo vizitine kortele.

Amerikos lietuviai: Charles Bronson
Charles Bronson

Kitas garsus aktorius – John C. Reilly. John C. Reilly yra Holivudo aktorius, kurio mama buvo lietuvių kilmės. Reilly išgarsėjo savo gebėjimu įkūnyti tiek komiškus, tiek dramatiškus vaidmenis. Tarp žinomiausių jo darbų: „Step Brothers“, „Chicago“ ir „Walk Hard: The Dewey Cox Story“. Jis dažnai pabrėžia savo ryšius su lietuviškomis šaknimis.

Amerikos lietuviai: John C. Reilly
John C. Reilly

Tarp žymiausių Amerikos lietuvių verta išskirti ir šarmingąją Ruta Lee (Rūta Kilmonytė). Ruta Lee tapo Holivudo žvaigžde dėl savo ryškaus talento ir puikios išvaizdos. Po mažų vaidmenų televizijoje ji prasiveržė į priekį su pasirodymu filme „Seven Brides for Seven Brothers“. Per savo karjerą ji vaidino daugybėje televizijos laidų ir filmų. Tačiau Ruta Lee žinoma ir savo aktyviu įsitraukimu ir dalyvavimu lietuvių bendruomenės veikloje bei lietuviškos kultūros puoselėjimu.

Amerikos lietuviai: Ruta Lee
Ruta Lee

Jei esate akylūs serialų žiūriovai, tikrai pro jūsų akis nebus praslydusi ir Jason Sudeikis pavardė. Šis žymus amerikos lietuvis, nors ir gimęs JAV, tačiau jo motina turi lietuviškų šaknų. Sudeikis yra vienas populiariausių šiuolaikinių komikų Holivude. Jason Sudeikis – aktorius ir komikas, geriausiai žinomas dėl savo vaidmenų filme „We’re the Millers“, seriale „Ted Lasso“ ir komedijos laidoje „Saturday Night Live“.

Amerikos lietuviai: Jason Sudeikis
Jason Sudeikis

Žymiausi Amerikos lietuviai, sužibėję muzikos padangėje

Lietuvių kilmės amerikiečiai paliko ryškų pėdsaką ir muzikos pasaulyje. Vienas garsiausių yra Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), kuris, būdamas lietuvių žydų kilmės, tapo vienu iškiliausių muzikos ir kultūros ikonų, pelniusiu net Nobelio literatūros premiją už įtakingus dainų tekstus.

Amerikos lietuviai: Bob Dylan
Bob Dylan

Kitas žymus vardas – Anthony Kiedis, grupės Red Hot Chili Peppers vokalistas, kurio energingas vokalas ir išskirtinis stilius padėjo grupei tapti pasauline alternatyviosios muzikos sensacija.

Amerikos lietuviai: Anthony Kiedis
Anthony Kiedis

Taip pat verta paminėti Brandon Flowers, grupės The Killers lyderį, jo mama yra lietuvių kilmės. Šis atlikėjas garsėja savo išskirtiniu balsu bei muzikiniu talentu.

Amerikos lietuviai: Brandon Flowers
Brandon Flowers

Į bokso istoriją įėjęs – Jack Sharkey

Jack Sharkey (tikrasis vardas – Juozas Žukauskas) buvo žymus lietuvių kilmės amerikiečių boksininkas, išgarsėjęs kaip sunkiasvorių bokso čempionas 1930-aisiais. Jis gimė 1902 m. spalio 26 d. Bostone, Masačusetso valstijoje, lietuvių emigrantų šeimoje. Jo tėvai buvo kilę iš Lietuvos, o pats Sharkey anksti pradėjo sportinę karjerą.

Sharkey pradėjo boksuotis profesionaliai 1924 metais ir greitai tapo žinomas dėl savo techninio bokso stiliaus bei sugebėjimo prisitaikyti prie bet kokio varžovo. Jis įgijo „Jack Sharkey“ slapyvardį iš pagarbos garsiam boksininkui Tom Sharkey, taip pasirinkdamas amerikietiškesnį vardą, nors ir didžiavosi savo lietuviškomis šaknimis.

Amerikos lietuviai: Jack Sharkey
Jack Sharkey

Jack Sharkey buvo žinomas ne tik dėl savo fizinės jėgos, bet ir dėl protingo, techninio bokso stiliaus. Jis turėjo greitas rankas ir buvo puikus taktikos meistras, kas padėjo jam nugalėti tiek galingus, tiek gudrius varžovus. Jo kovos laikomos klasika bokso istorijoje.

Baigęs bokso karjerą, Sharkey tapo gerbiamu boksininku, kuris įėjo į bokso istoriją kaip vienas iš nedaugelio lietuvių kilmės pasaulio čempionų.

Autorė Germantė Gedvilė

Custom Like
author avatar
Įdomybių redaktorius

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Šienligė – ne tik žmonių liga. Ar ji galėjo lemti mamutų išnykimą?

Kojų tinimas kelionėse – nemalonus palydovas. Kaip jo išvengti?

Žaliasis stebuklas Brazilijoje: Sebastião Salgado ir Lélia Wanick kova už gyvąją planetą

Dirvožemis – gyvas: slaptas pasaulis po mūsų kojomis

Potvyniai Lietuvoje: kiek aukščiausiai kilo vanduo ir kokios žalos pridarė

Įdomybių redaktorius

10 priežasčių, kodėl arbūzas yra geriausias vasaros vaisius

Interneto platybės
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"