Kačių įkandimai gali baigtis ligoninėje: kodėl tai taip pavojinga?
Įdomu sužinoti Sveikata

Kačių įkandimai gali baigtis ligoninėje: kodėl tai taip pavojinga?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Katės – mieli ir dažnai švelnūs augintiniai, tačiau kartais net ir pačios draugiškiausios katės gali įkąsti. Nors kačių įkandimai atrodo mažiau pavojingi nei šunų įkandimai, jie gali turėti rimtų sveikatos pasekmių. Šie įkandimai dažnai sukelia infekcijas ir komplikacijas, kurios gali netgi baigtis hospitalizacija. Sužinokime, kodėl kačių įkandimai yra pavojingi ir kaip apsisaugoti.

Kodėl kačių įkandimai pavojingi?

  1. Bakterijų perdavimas. Katės burnoje gyvena daugybė bakterijų, įskaitant Pasteurella multocida, kuri randama net 90 % kačių burnoje. Ši bakterija gali sukelti sunkią infekciją žmonėms. Kitos bakterijos, tokios kaip Staphylococcus ir Streptococcus, taip pat gali patekti į organizmą per įkandimo vietą.
  2. Gilūs įkandimai. Kačių dantys yra ilgi ir smailūs, todėl jie lengvai praduria odą ir pasiekia gilesnius audinius. Tai reiškia, kad bakterijos gali lengvai patekti į sąnarius, sausgysles ar raumenis. Dėl gilumo infekcija greitai išplinta ir sukelia rimtesnius simptomus.
  3. Greita infekcijos raida. Kačių įkandimo vietoje infekcija gali vystytis greitai – dažniausiai pirmieji simptomai pasireiškia per 12–24 valandas. Įkandimo vieta gali parausti, patinti, būti skausminga, o jei bakterijos patenka į kraują, gali išsivystyti rimtos komplikacijos, tokios kaip sepsis.

    Kačių įkandimai gali baigtis ligoninėje: kodėl tai taip pavojinga?
    Kačių įkandimai gali baigtis ligoninėje: kodėl tai taip pavojinga?

Galimos komplikacijos ir ligos

  1. Odos audinių uždegimas. Tai yra dažniausia infekcija, kurią sukelia kačių įkandimai. Bakterijos patenka į gilesnius odos sluoksnius ir sukelia patinimą, paraudimą ir stiprų skausmą.
  2. Kaulų ir sąnarių infekcijos. Dėl gilių įkandimų bakterijos gali patekti į kaulus arba sąnarius, sukeldamos osteomielitą (kaulų infekciją) arba septinį artritą. Šios ligos gali sukelti nuolatinį sąnarių pažeidimą, jei nėra gydomos laiku.
  3. Sepsis. Jei infekcija patenka į kraują, gali išsivystyti sepsis – pavojinga gyvybei būklė, kuriai būdingas greitas uždegiminis atsakas į infekciją.
  4. Kačių įdrėskimo liga. Nors ir reta, ši liga gali išsivystyti, jei katė neša tam tikrą bakteriją, vadinamą Capnocytophaga canimorsus. Ši bakterija gali sukelti sunkių infekcijų žmonėms su silpnesne imunine sistema.

Kaip elgtis, jei įkando katė?

  1. Nedelsiant plaukite žaizdą. Po įkandimo kruopščiai nuplaukite žaizdą muilu ir šiltu vandeniu. Tai padės pašalinti dalį bakterijų ir sumažinti infekcijos riziką.
  2. Naudokite antiseptiką. Po plovimo, užtepkite antiseptiko, kad dar labiau sumažintumėte bakterinės infekcijos tikimybę.
  3. Kreipkitės į gydytoją. Net jei įkandimas atrodo nedidelis, svarbu apsilankyti pas gydytoją, ypač jei įkandimo vieta yra netoli sąnario arba patinsta, parausta, tampa skausminga. Gydytojas gali paskirti antibiotikų kursą, kad išvengtumėte infekcijos plitimo.
  4. Sekite simptomus. Jei pastebite infekcijos požymius, tokius kaip patinimas, paraudimas, skausmas, karščiavimas ar šaltkrėtis, nedelsdami kreipkitės į gydymo įstaigą.

    Kačių įkandimai gali baigtis ligoninėje: kodėl tai taip pavojinga?
    Kačių įkandimai gali baigtis ligoninėje: kodėl tai taip pavojinga?

Kaip išvengti kačių įkandimų?

  1. Neprovokuokite katės. Jei matote, kad katė jaučiasi neramiai ar bijo, nedarykite staigių judesių. Svarbu gerbti gyvūno erdvę ir nesistengti jo glostyti ar laikyti prieš jo valią.
  2. Tinkamai socializuokite savo augintinį. Jei auginate katę, nuo mažens pratinkite ją prie žmonių ir kitų augintinių, kad sumažintumėte agresyvaus elgesio riziką.
  3. Naudokite apsauginius įrankius. Jei turite gydyti ar skiepyti katę, naudokite specialius apsauginius įrankius, pvz., pirštines ar gyvūnų fiksavimo priemones, kad išvengtumėte įkandimų.

Nors kačių įkandimai gali pasirodyti menkaverčiai, jie dažnai sukelia rimtų sveikatos problemų. Todėl svarbu žinoti, kaip elgtis tokioje situacijoje ir imtis tinkamų atsargumo priemonių, kad išvengtumėte galimų komplikacijų.

Meilė ir sveikata. Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ar tikrai žinote, kaip teisingai vartoti vitaminus ir kitus maisto papildus?

Lunatizmas: nuo mitų ir legendų iki šiuolaikinės realybės

Skanių akimirkų receptas – riešutų sviesto sausainiai

Įdomybių redaktorius

Kitokie kambariniai augalai – egzotiniai sodinukai iš vaisių sėklų. Ką galima išsiauginti?

Kodėl tinsta kojos – priežastys, simptomai ir gydymas

Kas yra Kas

Kiek kalorijų turi bananas – stebuklingų maistingųjų medžiagų

Interneto platybės
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"