Ar tikrai margarinas skiriasi nuo plastiko tik viena molekule? Faktai ir mitai
Gyvenkime sveikai Įdomu sužinoti

Ar tikrai margarinas skiriasi nuo plastiko tik viena molekule? Faktai ir mitai

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Margariną daugelis laiko pigesne sviesto alternatyva, kurią lengva tepti ir naudoti kulinarijoje. Tačiau egzistuoja daugybė mitų ir klaidinančios informacijos apie šio produkto sudėtį ir gamybą. Vienas iš labiausiai šokiruojančių teiginių – kad margarinas nuo plastiko skiriasi tik viena molekule ir turi net 27 bendrus ingredientus su dažais. Bet ar tai tiesa, ar tik mitas? Išnagrinėkime, iš ko iš tikrųjų gaminamas margarinas ir ar jis iš tiesų toks pavojingas, kaip teigiama.

Iš ko gaminamas margarinas?

Margarinas gaminamas iš augalinių aliejų, tokių kaip rapsų, sojų, saulėgrąžų ar palmių aliejus. Šie aliejai yra skysti kambario temperatūroje, todėl norint gauti kietesnę konsistenciją, naudojamas hidrinimo procesas. Hidrinimo metu aliejai chemiškai pakeičiami pridedant vandenilio molekulių, kas padeda juos sutirštinti ir paversti į kietą masę. Po šio proceso gaunamos transriebalų rūgštys, kurios yra siejamos su sveikatos rizika, todėl šiuolaikinėje margarino gamyboje stengiamasi jų išvengti arba sumažinti kiekį iki minimumo.

Be aliejų, į margariną taip pat dedama:

  • Emulsiklių (pvz., lecitino), kurie padeda maišyti aliejų su vandeniu.
  • Druskos ir cukraus, siekiant pagerinti skonį.
  • Rūgštingumą reguliuojančių medžiagų (pvz., citrinų rūgšties).
  • Maistinių dažiklių, dažniausiai beta–karoteno, suteikiančio margarinui gelsvą spalvą.
  • Konservantų, kad produktas ilgiau išliktų šviežias.

Kai kuriuose margarinuose taip pat gali būti pridėta vitaminų A ir D, siekiant imituoti natūralaus sviesto maistinę vertę.

Raidė „E“ mūsų maiste: sužinokite, ką ji žymi. Ar visi maisto priedai kenksmingi?

Ar margarinas tikrai panašus į plastiką?

Teiginys, kad margarinas nuo plastiko skiriasi tik viena molekule, yra populiari, tačiau klaidinga nuomonė. Nors abi medžiagos gali turėti panašią molekulinę struktūrą anglies atomų pagrindu, tai nereiškia, kad jos yra panašios savo savybėmis ar poveikiu organizmui. Plastikas yra polimeras, kuris formuojasi iš ilgos anglies grandinės, o margarinas yra maisto produktas, kuriame yra daug sudėtingų cheminių junginių, tokių kaip riebalų rūgštys, vanduo, emulsikliai ir kiti ingredientai.

Plastiko ir margarino cheminė struktūra yra visiškai skirtinga, o jų savybės taip pat nesutampa. Todėl šis teiginys dažniausiai naudojamas siekiant sensacingai pabrėžti galimus margarino pavojus, tačiau jis neturi tvirto mokslinio pagrindo.

Bendri ingredientai su dažais: kas iš tiesų slepiasi už šio teiginio?

Kai kalbama apie bendrus margarino ir dažų ingredientus, paprastai omenyje turimi emulsikliai, tirštikliai ar konservantai, kurie gali būti naudojami tiek maisto pramonėje, tiek kitose srityse. Pavyzdžiui, lecitinas gali būti naudojamas tiek margarine, tiek kaip dažų stabilizatorius, tačiau jo savybės ir funkcija skiriasi priklausomai nuo konteksto.

Taip pat beta–karotenas, natūralus pigmentas, naudojamas margarino spalvai suteikti, gali būti naudojamas kaip dažiklis kituose produktuose, įskaitant kosmetiką ar dažus. Tačiau tai nereiškia, kad margarinas yra kenksmingas ar kad jis turėtų būti prilyginamas chemikalais prisotintiems produktams.

Ar tikrai margarinas skiriasi nuo plastiko tik viena molekule? Faktai ir mitai
Ar tikrai margarinas skiriasi nuo plastiko tik viena molekule? Faktai ir mitai

Margarino gamybos procesas ir jo poveikis sveikatai

Kaip jau minėta, margarino gamybai naudojamas hidrinimo procesas. Šis procesas leidžia augaliniams aliejams tapti kietais, tačiau dėl jo susidaro transriebalų rūgštys, kurios gali turėti neigiamą poveikį širdies sveikatai. Šiuo metu dauguma gamintojų siekia gaminti margariną be transriebalų arba naudoti alternatyvias technologijas, pavyzdžiui, esterinimą, kuris leidžia gauti norimą konsistenciją be transriebalų susidarymo.

Margarinai taip pat gali būti praturtinti naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip omega-3 riebalų rūgštys, kurios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Be to, dažniausiai margarinas turi mažiau sočiųjų riebalų nei sviestas, todėl kai kurie sveikatos ekspertai rekomenduoja jį naudoti vietoje sviesto, siekiant sumažinti sočiųjų riebalų suvartojimą.

Ar verta vartoti margariną?

Nors margarinas gali būti alternatyva sviestui, tačiau svarbu atidžiai rinktis jo rūšį. Ieškokite produktų, kuriuose nėra transriebalų ir kuriuose yra pridėta naudingų riebalų rūgščių bei vitaminų. Jei margarinas gaminamas iš natūralių ingredientų ir be kenksmingų cheminių priedų, jis gali būti saugus pasirinkimas, ypač žmonėms, siekiantiems sumažinti sočiųjų riebalų suvartojimą.

Teiginiai apie margarino ir plastiko panašumą arba bendrus ingredientus su dažais dažnai yra perdėti arba neturi tvirto mokslinio pagrindo. Margarinas yra gaminamas iš augalinių aliejų ir kitų ingredientų, kurie yra tinkami vartoti maistui, tačiau svarbu žinoti apie galimą transriebalų keliamą pavojų sveikatai ir rinktis produktus atsakingai.

Kaip atskirti gerą, „tyrą“ alyvuogių aliejų nuo prastos kokybės išspaudų aliejaus?

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kodėl mokslo metai prasideda rugsėjo pirmąją?

Įdomybių redaktorius

Nuodingi grybai Lietuvos miškuose: kokie pavojai slypi po grybų kepurėlėmis?

Kai stresas pažeidžia kūną: kaip įtampa veikia mūsų fizinę sveikatą?

Atvykus gandrams: įsimintiniausios ir naudingiausios dovanos palankynoms

Antibiotikai kasdienybėje: kada gelbsti, o kada kelia pavojų?

Kankina aukštas kraujo spaudimas? Tuomet šių produktų privalote nedelsiant atsisakyti!

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"