Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?
Įdomu sužinoti Sveikata

Meilė ir sveikata. Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Gyvūnų ir žmonių santykiai yra unikalūs ir dažnai remiasi meilės bei artumo jausmu. Daugelis šeimininkų leidžia savo augintiniams rodyti meilę ir prisirišimą, leisdami jiems laižyti savo veidą ar rankas. Tačiau kyla klausimas: ar tai tikrai saugu? Šiame straipsnyje aptarsime, ar galima leisti gyvūnams laižyti jūsų veidą ir rankas, ir kokie gali būti galimi pavojai bei naudos.

Gyvūnams laižymas – natūralus elgesys

Gyvūnams, ypač šunims ir katėms, laižymas yra visiškai natūralus elgesys. Jiems tai yra būdas:

  • Išreikšti meilę: Gyvūnai laižydami savo šeimininkus rodo prisirišimą ir pasitikėjimą. Tai natūralus būdas parodyti savo jausmus, panašiai kaip žmonėms vienas kito glostymas.
  • Ištirti aplinką: Gyvūnai naudoja liežuvį, kad ištirtų savo aplinką ir sužinotų daugiau apie mus. Jie gali laižyti, kad sužinotų mūsų kvapą, pavyzdžiui, po maisto ar kvepalų.
  • Sumažinti stresą: Laižymas gali būti raminantis veiksmas, padedantis gyvūnams atsipalaiduoti. Tai gali būti ypač naudinga šunims, kurie gali jaustis neramūs ar įsitempę tam tikrose situacijose.

    Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?
    Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?

Potencialūs pavojai

Nors leidimas gyvūnams laižyti veidą ir rankas gali atrodyti nekenksmingas, yra tam tikrų pavojų, apie kuriuos reikėtų žinoti:

Bakterijų ir parazitų perdavimas

  • Bakterijos: Gyvūnų seilėse gali būti bakterijų, kurios, jei pateks į žaizdas arba į gleivinę, gali sukelti infekcijas. Pavyzdžiui, tokios bakterijos kaip Pasteurella ir Capnocytophaga gali sukelti sveikatos problemų. Pastaroji gali sukelti sunkias infekcijas, ypač tiems, kurie turi silpną imuninę sistemą.
  • Parazitai: Gyvūnai gali turėti parazitų, tokių kaip skrandžio kirminai arba blusos, kurie gali būti perduodami per seiles. Jei augintinis yra užsikrėtęs, gali būti rizika perduoti parazitus šeimininkui.

Alerginės reakcijos

Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alerginės reakcijos į gyvūnų seiles. Tai gali sukelti odos bėrimus, niežėjimą ar net astmos priepuolius. Jei pastebite, kad po kontakto su gyvūnu atsiranda bėrimų, patinimų ar kvėpavimo sunkumų, būtina kreiptis į gydytoją.

Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?
Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?

Psichologiniai aspektai

Leidimas gyvūnams laižyti veidą ir rankas gali turėti įtakos mūsų psichologinei būsenai:

  • Pasitikėjimas: Toks elgesys gali stiprinti ryšį tarp gyvūno ir jo šeimininko, didindamas pasitikėjimą. Kai gyvūnas jaučia, kad gali laisvai rodyti meilę, tai padeda sukurti artimą ryšį.
  • Ramybė: Kontaktas su gyvūnu gali padėti sumažinti stresą ir sukurti jaukumą. Tyrimai rodo, kad sąlytis su gyvūnais gali sumažinti streso hormonus ir pagerinti nuotaiką.
  • Emocinė parama: Gyvūnai gali suteikti emocinę paramą, ypač tiems, kurie patiria nerimą ar depresiją. Jų prisilietimas ir meilė gali padėti nuraminti ir paguosti.

Kaip leisti gyvūnams mus laižyti saugiai?

Jei nusprendėte leisti savo augintiniui save laižyti, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  • Reguliariai tikrinkite augintinio sveikatą: Užtikrinkite, kad jūsų gyvūnas būtų sveikas ir reguliariai tikrinamas veterinaro. Tai padės išvengti galimų infekcijų ir sveikatos problemų.
  • Saugokite nuo žaizdų: Nelaikykite gyvūnų arti atvirų žaizdų ar įpjovimų, kad sumažintumėte infekcijos riziką. Jei turite žaizdą, geriau vengti pernelyg artimo kontakto su gyvūnu.
  • Išsiaiškinkite alergijas: Jei žinote, kad esate linkę į alergijas, geriau vengti tokio kontakto. Jeigu jaučiate, kad po gyvūnų lyžtelėjimo atsiranda nemalonių simptomų, geriau pasikonsultuoti su gydytoju.

    Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?
    Sužinokite, ar saugu leisti gyvūnams mus laižyti?

Leisti gyvūnams laižyti savo veidą ir rankas gali būti malonus ir artimas veiksmas, tačiau svarbu žinoti galimus pavojus. Jei nusprendžiate tai daryti, būkite atsargūs ir atidūs. Viską suderinus, galite džiaugtis artimais ryšiais su savo augintiniu, tuo pačiu pasirūpindami savo sveikata. Atsiminkite, kad kiekvienas gyvūnas yra skirtingas, tad visada atsižvelkite į jo sveikatą ir elgesį. Pasirūpinkite savimi ir savo augintiniu, kad galėtumėte kartu mėgautis šiuo nuostabiu ryšiu.

Gyvūnų amžius: kiek metų jūsų augintiniui „žmogiškais“ metais?

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Apie ką yra 2024 m. spalva tapusi „Peach Fuzz“?

Bulves mėgsta ne tik lietuviai: tradiciniai Europos šalių bulviniai patiekalai

„Liežuvio diagnostika“: ką jūsų liežuvis sako apie jūsų sveikatą?

Slapta šunų ir kačių kalba: kaip jie keičiasi žiniomis?

Sužinokite, kas padės pakelti energiją po pietų pertraukos ir žvaliai užbaigti darbo dieną

Alergija gali užklupti ir rudenį: kaip kovoti su sezoninėmis problemomis?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"