Įdomu sužinoti Prie kavos

Medetkos – natūrali pagalba peršalus

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Ruduo – peršalimo ligų sezonas. Tokius simptomus kaip slogą, perštinčią gerklę ar lengvą kosulį galima gydyti ne tik vaistais, bet ir natūraliomis priemonėmis. Tradicinėje medicinoje jau šimtmečius šiuo tikslu vartojamos medetkos, garsėjančios stipriomis uždegimus slopinančiomis savybėmis.

 Uždegimų slopinimas

Vienas svarbiausių medetkų privalumų gydant peršalimą – jų uždegimus mažinančios savybės. Gerklės skausmą, nosies užburkimą, slogą ir kitus peršalimo simptomus sukelia virusinės infekcijos išprovokuotas uždegimas. Medetkos slopina įvairius uždegimus, todėl veiksmingai mažina ir peršalimo ligų simptomus. Kaip rodo žurnale „Pharmaceutical Biology“ skelbti tyrimai, medetkos tokį poveikį turi dėl jose esančio didelio kiekio triterpenoidų ir flavonoidų. Šie junginiai moduliuoja imuninį atsaką ir sumažina peršalimo simptomų sunkumą, ypač viršutiniuose kvėpavimo takuose, kur uždegimas ir būna ryškiausias peršalus.

Antivirusinis poveikis

Peršalimo ligas sukelia grupė virusų, dažniausiai – rinovirusai. Ne vienas mokslinis tyrimas patvirtina, kad medetkos geba slopinti virusų dauginimąsi, todėl yra veiksminga priemonė nuo peršalimo ligų. „BMC Complementary and Alternative Medicine“ paskelbtame tyrime nagrinėtos antivirusinės medetkų ekstraktų savybės. Tyrėjai nustatė, kad augalas pasižymi dideliu antivirusiniu aktyvumu prieš įvairias virusų padermes, įskaitant tas, kurios atsakingos už kvėpavimo takų infekcijas. Medetkų antivirusinis poveikis siejamas su jų biologiškai aktyviais junginiais, tokiais kaip saponinai ir polisacharidai, kurie trukdo virusams patekti į šeimininko ląsteles ir daugintis jose.

Imuninės sistemos stiprinimas

Medetkos žinomos dėl imunomoduliuojamojo poveikio. Tai reiškia, kad padeda subalansuoti ir reguliuoti imuninį atsaką. Tai ypač svarbu peršalus, kai imuninė sistema sunkiai kovoja su infekcija. Medetkos palaiko imuninę funkciją skatindamos baltųjų kraujo kūnelių, būtinų atakuojant patogenus, pavyzdžiui, peršalimą sukeliančius virusus, gamybą. Imunofarmakologijos ir imunotoksikologijos tyrimai parodė, kad medetkų ekstraktai skatina imuninių ląstelių aktyvumą, ypač limfocitų (tam tikros rūšies baltųjų kraujo kūnelių) dauginimąsi ir citokinų gamybą. Šios imuninės ląstelės atlieka svarbų vaidmenį naikindamos virusines infekcijas, todėl medetkos yra sąjungininkės, padedančios greičiau pasveikti nuo peršalimo ligų.

Antibakterinės savybės

Virusines peršalimo ligas neretai komplikuoja antrinės bakterinės infekcijos, galinčios sukelti sinusitą, bronchitą ir kitų sunkių būklių. Medetkos veiksmingos ir šiuo atžvilgiu, nes pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, taigi saugo nuo įvairių bakterinių komplikacijų kovojant su peršalimo ligomis. Tokį poveikį turi jose esantys karotenoidai ir fenolio rūgštis, stabdantys ne tik patogeninių bakterijų, bet ir grybelių augimą organizme. Pavyzdžiui, žurnale „Ethnopharmacology“ paskelbtame tyrime nurodyta, kad medetkų ekstraktai puikiai kovoja su tokiomis bakterijomis kaip Staphylococcus aureus ir Escherichia coli – dvi įprastas bakterijas, kurios gali sukelti kvėpavimo takų komplikacijų peršalus.

Gerklės skausmo ir kosulio raminimas

Medetkos – dažna peršalimo ligas gydančių arbatų sudedamoji dalis, taip pat dažnai naudojamos gerklei skalauti. Medetkų uždegimus slopinančios, antivirusinės ir antibakterinės savybės prisideda prie veiksmingo gerklės skausmo bei kosulio malšinimo. „Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology“ paskelbtas tyrimas atskleidė, kad tie nuo gerklės skausmo kenčiantys pacientai, kurie gėrė medetkų arbatą, simptomo palengvėjimą pajuto greičiau nei tie, kurie vartojo placebą.

Audinių gijimas

Mažiau žinoma medetkų nauda peršalus yra jų gebėjimas skatinti audinių regeneraciją. Intensyviai sloguojant, stipriai skaudant gerklę, daug kosėjant gali būti pažeistos tiek nosies, tiek gerklės gleivinės. Tai sukelia dar didesnį diskomfortą ir kuria palankią terpę daugintis patogeniniams mikroorganizmams, rastis antrinei infekcijai. Medetkos tam užkerta kelia, nes ne tik nuramina pažeistą audinį, bet ir spartina jo atsinaujinimą ir gijimą. „Planta Medica“ publikuotame tyrime įrodyta, kad medetkų ekstraktas skatina fibroblastų – ląstelių, kurios itin svarbios audiniams atsikurti – dauginimąsi.

Kaip naudoti?

Gydant peršalimą medetkų galima naudoti įvairiomis formomis.

Medetkų arbata ypač tinka skaudant gerklę, kamuojant kosuliui ir bendram imunitetui stiprinti. Vaistinėse galima įsigyti medetkų arbatos pakeliais, o naudojant gryną žaliavą – 1–2 šaukštelius džiovintų medetkų žiedų užplikyti 200–250 ml karšto vandens. Arbatą galima gardinti citrina, imbieru, medumi – jie taip pat veiksmingi kovojant su peršalimo ligomis. Kasdien patartina išgerti 1–3 medetkų arbatos puodelius.

Skalavimui. Medetkos gali būti naudojamos kaip skalavimo priemonė gerklės skausmui ir kosuliui malšinti. Šis metodas veiksmingas gydant net bakterines infekcijas. 1–2 šaukštelius džiovintų medetkų žiedų užvirinti 250 ml vandens ir palaikyti 10–15 min. Nukoštą skystį truputį atvėsinti ir skalauti gerklę. Tai daryti 2–3 sykius per dieną.

Inhaliacijos. Medetkų inhaliacijos rekomenduojamos esant nosies užgulimui, slogai, sinusams valyti. Šaukštą džiovintų medetkų žiedų užpilti 500 ml verdančio vandens. Palinkus virš jo 5–10 min. kvėpuoti garais. Procedūrą kartoti 1–2 sykius per dieną.

Tinktūra. Tai koncentruotas skystas ekstraktas, kurį galima maišyti į vandenį ar žolelių arbatas. Jo įsigyti galima vaistinėse. Tinktūra suteikia greitą ir stiprų efektą. Svarbu ją naudoti taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Įprastas dozavimas yra 15–20 lašų į 250 ml vandens ar žolelių arbatos. Gerti 1–2 sykius per dieną. Atskiestą tinktūrą galima naudoti ir lokaliai, pavyzdžiui, pažeistai odai aplink nosį gydyti.

Tepalas. Vaistinėse galima rasti medetkų tepalų, gelių ir balzamų, kurie puikiai tinka sudirgusiai odai raminti. Tarkime, kai dėl dažno nosies valymo sudirgsta panosės oda arba suskilinėja lūpų kampučiai.

Jūratė Survilė

Custom Like
author avatar
Prie kavos

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Medus – nepakeičiamas sveikatos šaltinis: įdomūs faktai apie medų

Mirusios Europos kalbos: ar kas nors jas dar mena?

Kaip išsirinkti kokybiškus ir tinkamus batus rudeniui? Kiek laiko batams galioja garantija?

Įdomu sužinoti

Ką bendro turi jūsų valgomas maistas ir nuotaika? Paslaptį padės atskleisti serotoninas

Apie ką yra 2024 m. spalva tapusi „Peach Fuzz“?

Sultinys, kuriuo pasitikime: ar vištienos sultinys tikrai turi gydančių savybių?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"