Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?
Gyvenkime sveikai Įdomu sužinoti

Ar žinote, kodėl kiaušinius laikome šaldytuve? Kaip užtikrinti jų šviežumą?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Kiaušiniai yra vienas universaliausių maisto produktų – jie naudojami tiek kasdieniam maisto ruošimui, tiek kepiniams ar šventiniams patiekalams. Tačiau kiaušinių laikymo klausimas neretai sukelia abejonių: ar tikrai šaldytuvas yra geriausia vieta jiems laikyti? Ką reikia žinoti, norint, kad kiaušiniai ilgiau išliktų švieži ir saugūs vartoti? Šiame straipsnyje aptarsime, kaip tinkamai laikyti kiaušinius, kodėl tai svarbu ir kokių klaidų geriau vengti.

Ar šaldytuvas tikrai tinkamiausia vieta kiaušiniams?

Šaldytuvas dažniausiai laikomas geriausia vieta kiaušiniams laikyti, tačiau tai priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip šalis, klimatas ir netgi maisto saugos reglamentai.

  1. Šaldytuve laikyti patariama daugelyje šalių: Daugelyje šalių, ypač Šiaurės Amerikoje, kiaušiniai parduotuvėse laikomi šaldytuvuose, nes tai padeda sumažinti salmonelės bakterijų dauginimosi riziką. Šaldytuve palaikoma žema temperatūra (apie +4–5 °C) stabdo bakterijų augimą ir kiaušiniai ilgiau išlieka švieži.
  2. Kitose šalyse kiaušiniai laikomi kambario temperatūroje: Kai kuriose šalyse, tokiose kaip Jungtinė Karalystė, Australija ar kai kurios Azijos valstybės, kiaušiniai dažnai laikomi kambario temperatūroje. Tai lemia kiaušinių apdorojimo skirtumai – pavyzdžiui, JAV kiaušiniai plaunami, todėl jų apsauginis sluoksnis pašalinamas ir šaldytuvas tampa būtina laikymo vieta, o Europoje kiaušiniai nėra plaunami, todėl jų natūralus apsauginis sluoksnis išlieka nepažeistas.

    Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?
    Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?

Kaip teisingai laikyti kiaušinius šaldytuve?

Jei nusprendžiate kiaušinius laikyti šaldytuve, svarbu žinoti keletą taisyklių:

  1. Laikykite kiaušinius originalioje pakuotėje: Kiaušiniai parduodami specialiose pakuotėse, kurios apsaugo juos nuo smūgių ir užtikrina tinkamą oro cirkuliaciją. Laikant kiaušinius šaldytuve originalioje pakuotėje, sumažėja rizika, kad kiaušinių kvapas įsigers į kitus produktus.
  2. Nedėkite kiaušinių šaldytuvo durelėse: Nors daugelis šaldytuvų turi specialias vietas kiaušiniams laikyti durelėse, tai nėra geriausias pasirinkimas. Durelės nuolat atidaromos, todėl temperatūra keičiasi, o kiaušiniai tampa labiau pažeidžiami. Geriau juos laikyti šaldytuvo viduje, kur temperatūra pastovesnė.
  3. Laikykite smailu galu žemyn: Jei kiaušinius laikysite smailu galu žemyn, oro tarpas kiaušinio viduje išliks viršuje, ir trynys bus toliau nuo apvalkalo. Tai padeda kiaušiniams ilgiau išlikti šviežiems.

Laikymas kambario temperatūroje: ar tai saugus variantas?

Kai kuriose šalyse kiaušiniai laikomi kambario temperatūroje, ypač jei jie nėra plaunami. Tokiu atveju galima laikytis kelių taisyklių:

  1. Laikykite kiaušinius tamsioje ir vėsioje vietoje: Jei kiaušiniai laikomi kambario temperatūroje, svarbu juos laikyti vietoje, kur nėra tiesioginės saulės šviesos ir temperatūra nėra aukšta. Idealiai tinka sandėliukai ar spintelės.
  2. Sunaudokite kiaušinius greičiau: Kiaušiniai, laikomi kambario temperatūroje, gali greičiau sugesti, todėl rekomenduojama juos suvartoti per 1–2 savaites.

    Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?
    Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?

Kaip suprasti, ar kiaušiniai yra švieži?

Norint patikrinti kiaušinių šviežumą, galima atlikti paprastą testą:

  1. Panardinimo į vandenį testas: Įdėkite kiaušinį į stiklinę su vandeniu. Jei kiaušinis nugrimzta ir guli ant dugno – jis šviežias. Jei kiaušinis pakyla į paviršių, tai rodo, kad jis yra senesnis ir gali būti nebetinkamas vartoti.
  2. Kvapo testas: Jei kiaušinis skleidžia nemalonų kvapą, net jei dar nesuskilo, jis tikriausiai yra sugedęs ir neturėtų būti vartojamas.

Ką reikia žinoti apie virtų kiaušinių laikymą?

Virti kiaušiniai turėtų būti laikomi šaldytuve ir suvartojami per savaitę. Nors virti kiaušiniai yra mažiau jautrūs bakterijų augimui nei žali, jie vis tiek gali sugesti, ypač jei yra laikomi šiltoje vietoje.

Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?
Ar kiaušiniams tikrai reikia šaldytuvo? Kaip užtikrinti jų šviežumą?

Taigi, ar šaldytuvas yra tinkama vieta kiaušiniams laikyti? Daugeliu atvejų – taip, tačiau svarbu atsižvelgti į kiaušinių apdorojimo būdą ir laikymo sąlygas. Jei kiaušiniai laikomi kambario temperatūroje, jie turėtų būti suvartojami greičiau, o šaldytuve laikomi kiaušiniai turėtų būti laikomi viduje, originalioje pakuotėje, kad būtų užtikrintas ilgesnis jų šviežumas.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kodėl mes švenčiame Obuolines?

Vaistai kelionei: kaip pasiruošti kelioninę vaistinėlę?

Žaibas juokauti nelinkęs. Ką daryti žaibuojant, kad išvengtumėte rimtų sužalojimų?

Laiko sukimo poveikis: kaip valandos pasukimas keičia mūsų gyvenimą?

Ką įdėti į vaikų pietų dėžutę? 10 idėjų vaikų pietums mokykloje

Kaip atsiranda kosmoso šiukšlės ir kokią grėsmę jos kelia

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"