Festivaliai Lietuvoje Muzikos festivalis Naujienos Vilnius

„Vilnius Jazz 2024“ festivalio intriguojantys akcentai – kinas, paskaitos, japoniškas ciklas

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Šią savaitę prasidėsiantis tarptautinis šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis truks net aštuonias dienas. Jo rengėjai papildė muzikos programą kino seansais ir paskaitomis, kurie kvies džiazo mėgėjus į dar neišbandytas festivalio erdves.

Jau spalio 14 d. sostinės „Skalvijos“ kino centre prasidės festivalio kino ciklas „Vilnius Jazz Screen Beats“, kuriame – penki žymaus dokumentininko Dicko Fontaine‘o (1938 – 2023) filmai džiazo tema.

„Vilnius Jazz 2024“: įrėmins pirmą kartą rengiamo kino ciklo seansai

Spalio 18-19 d. „Vilnius Jazz“ pirmą kartą įžengs į MO muziejaus erdvę, kur pristatys tris intriguojančias paskaitas. Jų lektoriai – džiazo ekspertas iš Prancūzijos Terry Quenum‘as, britų fotožurnalistas Philipas Arneillas ir lietuvių filosofas Kasparas Pocius.

T. Quenum‘as savo paskaitoje „The Art of the Arragers“ (liet. „Aranžuotojų menas“) supažindins su aranžavimo meno istorine raida, europietiškomis ir amerikietiškomis tradicijomis, žanrinėmis subtilybėmis ir iššūkiais. K. Pociaus pranešimo tema – „Tai – mūsų muzika. Laisvasis džiazas ir juodaodžių politika XX a. 7 dešimtmetyje“.

Dokumentinės fotografijos meistras Ph. Arneillas paskaitoje „Tokyo Jazz Joints“ pristatys lietuviams mažai žinomą Japonijos džiazo kultūros reiškinį – įrašų klausymui skirtas kavines, vadinamas „jazz kissa“. Lektorius yra šį Japonijos subkultūros fenomeną tyrinėjančio projekto, pradėto 2015 m., vienas kūrėjų, užfiksavusių nuotraukose apie pusantro šimto tokių taškų Tokijuje.

„Jazz kissa“ kultūra Japonijoje atsirado po Antrojo pasaulinio karo, kai klausytis JAV ir Europoje išleistų naujų muzikos plokštelių buvo prabanga, todėl žmonės tai darė kavinėse. Dabar jos baigia savo gyvenimą kartu su savininkais.

Ph. Arneillo paskaita vainikuos japonų džiazo pristatymą festivalyje. Šiemet jam bus skirti trys spalio 18-osios projektai Vilniaus senajame teatre. „Vilnius Jazz“ garsėja Europoje kaip viena svarbiausių japoniško džiazo scenų. Iki šiol pristatėme jau daugiau kaip pusšimtį japonų solistų ir grupių. Šiemet pavyko pasikviesti iš Japonijos net visą orkestrą, tad norėjosi suteikti jam platesnį kontekstą – taip programoje atsirado japonų džiazo vakaras“, – pasakojo ilgametis festivalio rengėjas Antanas Gustys.

Be pasaulinės avangardo ir „noise“ scenos legendos Otomo Yoshihide‘s suburto „Special Big Band“, japoniško džiazo vakare pasirodys multiinstrumentininko Kondo Tatsuo grupė „K3“, kurioje groja trys O. Yoshihide‘s bigbendo virtuozai. Japonijos džiazui skirtą vakarą „Vilnius Jazz“ scenoje pradės kitas trio, į kurį tarp japonų įsiterps lietuvių pianistė Gintė Preisaitė.

Šią Danijoje studijuojančią improvizuotoją, kompozitorę ir prodiuserę su partneriais iš Japonijos sieja platus muzikinis akiratis, eksperimentų pomėgis ir bendros muzikinės pažintys. Gintė ką tik gastroliavo Japonijoje, kur grojo su šio trio narių bendražygiais. Vilniaus scenoje jos partneriai bus sempleriais muzikuojanti eksperimentinės eketroninės muzikos žvaigždė Sachiko M ir perkusininkė Aikawa Hitomi.

37-ojo tarptautinio festivalio „Vilnius Jazz“ koncertai vyks spalio 16-20 d. Vilniaus senajame teatre. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Bilietus platina Bilietai.lt Plačiau apie festivalio renginius: http://www.vilniusjazz.lt/.

„Vilnius Jazz 2024“: Japonijos legenda į festivalį atveža savo gyvenimo projektą

„Vilnius Jazz 2024“: Niujorko pažibas į festivalį atlydės Indijos dvelksmas

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Jūros šventė kviečia (šventės programa)

Svarbiausia miesto šventovė – katedra

Gediminas Laskauskas

„LTeam žygis“ kviečia pažinti gražiausius Druskininkų takus: „Įveikusius trasą užplūsta geriausios emocijos“

10 įspūdingiausių lankytinų vietų Šalčininkų rajone rudenį

We love Lithuania

Šventoji kviečia švęsti Jonines – lauks užburiantis Joninių miestelis

Raudoni vakarai

Rūta Steponavičiūtė
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"