Gyvenimo trukmė: kada pasieksime žmogaus amžiaus ribą?
Įdomu sužinoti

Gyvenimo trukmė: kada pasieksime žmogaus amžiaus ribą?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Gyvenimo trukmė yra svarbus demografinis rodiklis, kuris atspindi visuomenės sveikatą, gyvenimo kokybę ir socialines sąlygas. Per pastaruosius šimtmečius šis rodiklis keitėsi dramatiškai, o šiandien vis labiau kelia susirūpinimą dėl lėtėjančio augimo tempo. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip gyvenimo trukmė kito istorijoje, kokie veiksniai ją paveikė ir kokios tendencijos gali pasireikšti ateityje.

Gyvenimo trukmė prieš tūkstančius metų

Kadaise gyvenimo trukmė buvo žymiai trumpesnė nei šiandien. Vidutinė gyvenimo trukmė dažnai svyravo apie 30–40 metų, o dar senesniais laikais nesiekė nei 30 metų. Didelis vaikų mirtingumo lygis ir infekcinių ligų paplitimas smarkiai mažino šį rodiklį. Pavyzdžiui, Romos imperijoje vyrai vidutiniškai gyvendavo apie 50–60 metų, o moterys – 40–50 metų. Nors kai kurie žmonės, pasiekę suaugusio amžiaus ribą, galėjo gyventi ilgiau, didžioji dalis visuomenės mirdavo jaunystėje.

Gyvenimo trukmė
Gyvenimo trukmė

Gyvenimo trukmės pokyčiai viduramžiais ir renesanse

Viduramžiais gyvenimo trukmė dar labiau sumažėjo dėl karų, marų ir socialinių sukrėtimų, o vidutinė gyvenimo trukmė siekė vos 25 metus. Tačiau renesanso metu (XV–XVI a.) prasidėjo tam tikri pokyčiai, nes medicinos ir higienos tobulėjimas, taip pat maisto trūkumo mažėjimas, leido pamažu ilgėti gyvenimo trukmei. XVII a. vidutinė gyvenimo trukmė Europoje vėl pasiekė 30–40 metų.

Pramonės revoliucija ir šiuolaikiniai laikai

Pramonės revoliucija (XVIII–XIX a.) žymiai pagerino ekonomines ir socialines sąlygas, kas lėmė spartų gyvenimo trukmės didėjimą. XX a. pradžioje vidutinė gyvenimo trukmė daugelyje Vakarų šalių jau siekė 50–60 metų. XX a. antroje pusėje, ypač po Antrojo pasaulinio karo, gyvenimo trukmė didėjo dar greičiau, pasiekdama 70–80 metų ribą. Tokia ilga gyvenimo trukmė buvo pasiekta dėl pažangios medicinos, vakcinacijos ir geresnio maisto bei švaraus vandens prieinamumo.

Gyvenimo trukmė
Gyvenimo trukmė

Lėtėjanti gyvenimo trukmė XXI amžiuje

Ilgą laiką augusi, vis dėlto, pastaraisiais metais, gyvenimo trukmė, ypač išsivysčiusiose šalyse, pradeda lėtėti. Remiantis naujausiais tyrimais, XXI amžiuje vidutinė gyvenimo trukmė nebeauga tokiu pat tempu kaip XX a. Tyrimai rodo, kad per ateinančius 30 metų žmonės gali tikėtis gauti tik papildomus 2,5 metų gyvenimo trukmės.

Šios tendencijos gali būti siejamos su tuo, kad žmonija artėja prie biologinės gyvenimo trukmės ribų. Dėl to, kad vis daugiau žmonių pasiekia senatvę, didžiausi mirtingumo rizikos veiksniai yra susiję su biologiniu senėjimu – pavyzdžiui, ląstelių ir audinių pažeidimais, kurie neišvengiamai atsiranda bėgant laikui. Nors mes žinome, kaip užkirsti kelią vaikų mirtingumui, susijusiam su infekcinėmis ligomis, biologinio laikrodžio sustabdyti dar negalime .

Ateities perspektyvos

Mokslininkai teigia, kad, siekiant toliau didinti gyvenimo trukmę, reikėtų skirti daugiau dėmesio gerontologijai – senėjimo biologijos tyrimams. Šiandienos tyrimai parodė, kad bendra gyvenimo trukmės gerinimo strategija turėtų apimti ne tik ligų gydymą, bet ir senėjimo procesų tyrimus. Tokios pastangos, kaip vaistų, kurie gali sulėtinti senėjimą, kūrimas, gali padėti žmonėms ilgiau išlikti „jauniems“ ir aktyviems.

Pavyzdžiui, mokslininkai dirba su vaistais, galinčiais pratęsti chromosomų galų, žinomų kaip telomerai, ilgį, kurie natūraliai trumpėja bėgant laikui. Šiandien svarbiausia yra ne tik padidinti gyvenimo trukmę, bet ir užtikrinti sveiką gyvenimą. Jay Olshansky, šio tyrimo autorius, teigia, kad „dabar turime sutelkti dėmesį į sveiko gyvenimo gamybą, kuri yra brangiausias turtas Žemėje“.

Gyvenimo trukmė
Gyvenimo trukmė

Taigi gyvenimo trukmė yra dinamiškas rodiklis, atspindintis ne tik medicinos ir technologijų pažangą, bet ir socialinius bei ekonominius veiksnius. Nors per šimtmečius gyvenimo trukmė didėjo, pastaruoju metu ji lėtėja, o tai kelia nerimą dėl biologinių ribų. Siekiant užtikrinti, kad ateities kartos gyventų ilgiau ir sveikiau, būtina toliau investuoti į mokslinius tyrimus ir sveikatos sistemas. Tik bendromis pastangomis galėsime pasiekti ilgalaikį gyvenimo trukmės augimą ir geresnę gyvenimo kokybę visiems.

Šaltiniai:

  1. https://www.livescience.com/health/ageing/life-expectancy-is-increasing-at-a-slower-rate
  2. https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/wld/world/life-expectancy
  3. https://www.verywellhealth.com/longevity-throughout-history-2224054
  4. https://www.bbc.com/future/article/20181002-how-long-did-ancient-people-live-life-span

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Custom Like
author avatar
Įdomybių redaktorius

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kas yra masažas? Rūšių įvairovė, tinkanti įvairioms problemoms spręsti

Ar tikrai žinote, kaip teisingai vartoti vitaminus ir kitus maisto papildus?

Kuo skiriasi žmogaus ir AI parašytas tekstas – kaip atskirti?

Interneto platybės

Ar ląstelės po mirties gali gyvuoti toliau? Nauji tyrimai atskleidžia neįprastą būseną

Kodėl per Jonines visada lyja? O gal ne visada?

Interneto platybės

Šerkšno nubalintiems rytams – šildantis kavos puodelis: kavos priedai, padėsiantys atrasti naują ir šildantį kavos skonį

Įdomu sužinoti
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"