10 keistų faktų apie cukrų, kurių tikriausiai nežinojote
Įdomu sužinoti

10 keistų faktų apie cukrų, kurių tikriausiai nežinojote

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Cukrus yra vienas iš plačiausiai vartojamų produktų pasaulyje, tačiau apie jį žinome tik pagrindinius faktus – jis saldus, suteikia energijos ir, deja, gali pakenkti sveikatai, jei vartojamas per dideliais kiekiais. Tačiau cukrus slepia daugybę keistų ir netikėtų faktų, kurių tikriausiai niekada negirdėjote. Štai 10 įdomiausių iš jų.

Cukrus anksčiau buvo laikomas prabangos preke

Šiandien cukrus yra pigus ir lengvai prieinamas, bet taip buvo ne visada. Viduramžiais cukrus buvo laikomas prabangos preke, kurį galėjo sau leisti tik karaliai, kilmingieji ir turtingi pirkliai. Jis buvo toks brangus, kad kartais buvo naudojamas kaip vaistas ar net dovana.

Cukrus buvo naudojamas kaip konservantas

Dar prieš šaldytuvų atsiradimą cukrus atliko konservanto vaidmenį. Dėl savo gebėjimo sugerti drėgmę, cukrus buvo naudojamas vaisiams ir kitam maistui ilgiau išlaikyti. Jis taip pat trukdė bakterijų augimui, o tai reiškia, kad produktai ilgiau išlikdavo švieži.

10 keistų faktų apie cukrų, kurių tikriausiai nežinojote
10 keistų faktų apie cukrų, kurių tikriausiai nežinojote

Cukrus gali veikti kaip vaistas nuo įpjovimų

Keistas, bet faktas: cukrus gali padėti gydyti paviršinius odos pažeidimus. Kai cukrus užbarstomas ant įpjovimų ar nedidelių žaizdų, jis sugeria drėgmę ir slopina bakterijų dauginimąsi, taip skatinant greitesnį gijimą. Žinoma, tai nėra oficialus gydymo metodas, tačiau tokia praktika buvo naudojama senovėje.

Kiek cukraus turime kraujyje? Mažiau nei galvojate!

Nepaisant to, kad cukrus yra būtinas mūsų organizmo energijos šaltinis, kraujyje jo kiekis yra stebėtinai mažas. Vidutinio suaugusio žmogaus kraujyje cirkuliuoja tik apie 4 gramus gliukozės – tai maždaug tiek, kiek telpa į vieną arbatinį šaukštelį cukraus.

Cukrus buvo gaminamas iš figmedžių ir beržų

Prieš cukranendrių ir cukrinių runkelių auginimą, senovės civilizacijos saldžią medžiagą išgaudavo iš įvairių augalų. Pavyzdžiui, senovės egiptiečiai gamino cukraus pakaitalą iš figmedžių, o Viduržemio jūros regiono gyventojai saldumą rasdavo beržų suloje.

„Rudas cukrus“ gali būti tik paprastas baltas cukrus su melasa

Dauguma mano, kad rudas cukrus yra sveikesnė alternatyva baltam cukrui, tačiau tai ne visada tiesa. Rudas cukrus dažnai yra tiesiog rafinuotas baltas cukrus, į kurį vėliau įmaišyta melasa, kuri suteikia spalvą ir šiek tiek skirtingą skonį, tačiau mitybos požiūriu skirtumas nedidelis.

10 keistų faktų apie cukrų, kurių tikriausiai nežinojote
10 keistų faktų apie cukrų, kurių tikriausiai nežinojote

Cukraus kiekis viename gaiviojo gėrimo butelyje gali būti stulbinantis

Vienas 500 ml butelis gaiviojo gėrimo gali turėti daugiau nei 12 arbatinių šaukštelių cukraus – tai beveik dvigubai daugiau nei rekomenduojama dienos cukraus norma suaugusiam žmogui. Todėl didelis cukraus kiekis tokiuose gėrimuose yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl šiuolaikinė visuomenė susiduria su cukraus pertekliumi.

Cukrus gali padėti išlaikyti gėles šviežias

Floristai kartais naudoja cukrų vandeniui, kuriame laikomi gėlių stiebai, kad gėlės ilgiau išliktų šviežios. Cukrus veikia kaip maistinių medžiagų šaltinis, o antibakterinės jo savybės padeda slopinti mikroorganizmų augimą.

Cukrus buvo kaltinamas sukeliantis „cukraus karus“

Cukrus vaidino svarbų vaidmenį kolonializmo laikais, kai dėl jo auginimo ir prekybos vyko daugybė karinių konfliktų. „Cukraus karai“ – taip buvo vadinami karai, kurie kilo dėl kovos už kontrolę cukraus plantacijų ir prekybos maršrutų.

Cukrus yra paslėptas daugelyje kasdien vartojamų produktų

Net jei nesaldinate arbatos ar kavos, vis tiek galite suvartoti didelius kiekius cukraus per kasdien vartojamus produktus, pavyzdžiui, duoną, padažus, konservuotas sriubas ir net „sveikus“ užkandžius. Maisto pramonėje cukrus dažnai naudojamas kaip skonio stipriklis ar konservantas, todėl atidžiai skaitykite etiketes.

Cukrus – ne tik populiarus, bet ir paslaptingas produktas, slepiantis daugybę įdomių ir netikėtų faktų. Nors dažnai jis sulaukia neigiamo dėmesio dėl neigiamo poveikio sveikatai, negalima paneigti, kad cukrus turi daugybę įdomių savybių ir istorinių aspektų, apie kuriuos verta žinoti.

Ar žinote, kas yra paslėptas cukrus maiste? Išmokime jį atpažinti

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ar jūsų pamėgtas hobis gali paversti jus protingesniu?

Sultinys, kuriuo pasitikime: ar vištienos sultinys tikrai turi gydančių savybių?

Maistas, kuris stiprina: 10 maisto produktų, kurie pakels geležies lygį kraujyje

Naujas tyrimas atskleidė, kad „galvijų glostymas“ – tai perspektyvi galvijų terapija

Kodėl žvaigždės mirksi? Žemiškas ir paprastas pasakiško reiškinio paaiškinimas

Pirmoji pagalba: ką daryti apsideginus ir kokios priemonės jokiu būdu netinka?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"