Praktiški patarimai, kaip kepimo sodą panaudoti buityje
Įdomu sužinoti Namams

Soda – ne tik tešlai kildinti: praktiški patarimai, kaip ją panaudoti buityje

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Soda, dar žinoma kaip natrio bikarbonatas, yra universali priemonė, kurią daugelis laiko tik virtuvės spintelėje tešlai kildinti. Tačiau šis kasdienis produktas turi daugybę kitų panaudojimo būdų, kurie gali padėti sutaupyti pinigų ir palengvinti buitį. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius sodos pritaikymo būdus namuose.

Valymo priemonė be chemikalų

Soda yra puiki natūrali valymo priemonė, kuri gali pakeisti daugelį cheminių valiklių.

  • Riebalų šalinimas. Soda efektyviai pašalina riebalų dėmes nuo įvairių paviršių – nuo orkaitės durelių, kaitlenčių iki virtuvės spintelių. Užberkite sodos ant drėgnos kempinės ir nušveiskite paviršių.
  • Vonios valymas. Ji puikiai tinka voniai, praustuvui ar dušo kabinai valyti. Sumaišykite sodą su nedideliu kiekiu vandens, kad gautumėte pastą, ir užtepkite ant nešvarių paviršių. Palikite keletą minučių, tuomet nuvalykite kempine.
  • Sidabro blizginimas. Jei sidabro dirbiniai ar indai prarado savo blizgesį, galite juos atgaivinti su sodos pagalba. Sumaišykite sodą su vandeniu, kad gautumėte tirštą pastą, ir švelniai patrinkite sidabrinius daiktus. Po to kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite.

Natūralus kvapų šalinimas

Soda gali veikti kaip natūralus kvapų neutralizatorius, nes sugeria nemalonius kvapus, o ne tik juos maskuoja.

  • Šaldytuvo gaiviklis. Įdėkite atvirą sodos indelį į šaldytuvą, kad sumažėtų kvapų kiekis. Kas kelis mėnesius sodą pakeiskite nauja.
  • Batai. Jei jūsų batai skleidžia nemalonų kvapą, įberkite šiek tiek sodos į jų vidų ir palikite per naktį. Ryte iškratykite sodą – kvapas bus neutralizuotas.
  • Kilimų gaivinimas. Jei kilimas skleidžia nemalonius kvapus, paberkite ant jo sodos, palikite bent valandai ir tuomet kruopščiai išsiurbkite. Sodai sugėrus kvapus, kilimas vėl bus gaivus.

    Praktiški patarimai, kaip kepimo sodą panaudoti buityje
    Praktiški patarimai, kaip kepimo sodą panaudoti buityje

Asmeninė higiena ir grožio priežiūra

Soda taip pat gali būti naudojama asmens higienai ir grožio priežiūrai.

  • Natūralus dezodorantas. Ji gali būti naudojama kaip natūralus dezodorantas, nes sugeria prakaitą ir mažina bakterijų dauginimąsi, kurios sukelia nemalonų kvapą. Tiesiog užberkite šiek tiek sodos ant sausų pažastų.
  • Dantų balinimas. Kartą per savaitę valykite dantis su soda, kad jie būtų baltesni. Tačiau svarbu nepersistengti, nes soda yra abrazyvi medžiaga, galinti pažeisti dantų emalį.
  • Veido šveitiklis. Sumaišykite sodą su vandeniu ir švelniai patrinkite veidą, kad pašalintumėte negyvas odos ląsteles. Venkite šio metodo, jei turite jautrią odą.

Soda sode ir darže

Soda gali būti naudinga ne tik namuose, bet ir lauke – sodininkystėje.

  • Augalų apsauga nuo kenkėjų. Sumaišykite sodą su vandeniu ir lašeliu skysto muilo. Šis mišinys gali padėti apsaugoti augalus nuo amarų ir kitų vabzdžių.
  • Dirvožemio rūgštingumo mažinimas. Jei pastebite, kad jūsų augalų dirvožemis yra per rūgštus, paberkite šiek tiek sodos, kad subalansuotumėte pH lygį.
  • Piktžolių naikinimas. Pabarstykite sodą tarp plytelių arba kitose vietose, kuriose auga piktžolės, ir jos pradės nykti.

Naudinga skalbimo metu

Soda gali pagerinti skalbinių plovimą ir išlaikyti drabužius švarius bei gaivius.

  • Dėmių šalinimas. Prieš skalbimą užberkite šiek tiek sodos ant sunkiai pašalinamų dėmių, pavyzdžiui, prakaito ar riebalų dėmių.
  • Minkštiklis. Įberkite sodos į skalbimo mašiną kartu su skalbimo priemone, kad skalbiniai būtų minkštesni. Ji taip pat padeda neutralizuoti skalbinių kvapą.

    Praktiški patarimai, kaip kepimo sodą panaudoti buityje
    Praktiški patarimai, kaip kepimo sodą panaudoti buityje

Maisto ruošimo ir virtuvės patarimai

Soda gali būti naudojama ne tik kepant pyragus, bet ir kitose maisto ruošimo srityse.

  • Daržovių valymas. Naudokite sodą kaip natūralų daržovių ploviklį. Užberkite šiek tiek sodos ant šlapios kempinės ir patrinkite daržoves, po to kruopščiai nuplaukite vandeniu.
  • Indų plovimas. Jei indai turi įsisenėjusių dėmių ar riebalų, į indų ploviklį įberkite šiek tiek sodos – ji padės lengviau pašalinti nešvarumus.

7 natūralios priemonės, galinčios atstoti cheminius indų ploviklius

Soda – tai ne tik kulinarinis ingredientas, bet ir universali priemonė, kuri gali padėti spręsti įvairias buitines problemas. Ji yra ekologiška, nebrangi ir efektyvi, todėl verta išbandyti įvairius jos panaudojimo būdus tiek namų valymui, tiek asmeninei priežiūrai ar sode. Taigi, kitą kartą, kai reikės išspręsti kokią nors buitinę problemą, pirmiausia pagalvokite apie sodą – galbūt būtent ji bus jūsų gelbėtoja.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ką reiškia sapnuoti auksą? Auksas sapne aiškinimas

Paskutinės minutės kelionės TOP 10 šalių kurias verta aplankyti

Interneto platybės

Kaip atsiranda kosmoso šiukšlės ir kokią grėsmę jos kelia

Ar žinote, kas yra paslėptas cukrus maiste? Išmokime jį atpažinti

Pasaulio aštrumo čempionai: 10 pipirų, kurių paragauti išdrįsta ne kiekvienas

Adaptacija darželyje: kaip palengvinti šį sunkų etapą vaikams ir tėvams?

Įdomu sužinoti
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"