Rolandas Parafinavičius
Naujienos Šiauliai

Gruodžio mėnuo Šiauliuose – tradicijomis kvepiantis laukimas

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Gruodžio 7 d. Šiauliuose oficialiai prasidės gražiausių metų švenčių laukimas. Kalėdinis laikotarpis įprastai siejamas su ramybe, susikaupimu, žmogiškųjų vertybių įprasminimu. Šis stebuklingas laikas ragina visus bent akimirkai stabtelti, atsigręžti į tai, kas tikra. Pirmąjį žiemos šeštadienį Prisikėlimo aikštėje bus įžiebtas kalėdinio laikotarpio akcentas – Kalėdų eglė. Tikimasi, kad šiųmetė miesto puošmena kurs bendrystės jausmą, stiprins tikėjimą ir primins namų jaukumą. Šiaulių miesto simboliais dekoruota žaliaskarė tiek miestiečiui, tiek svečiui bylos apie miesto tapatybę, ragins didžiuotis miesto istorija ir stiprybės ieškoti savo šaknyse.

Šiauliai – tradicijas puoselėjantis miestas. Tad ruošiantis kalėdiniam laikotarpiui siekiama nenutolti nuo pačios šventės esmės, nuo laukimo sakralumo, išlaikyti ramybę ir pripildyti miestiečių širdis jaukumu. „Kalėdos neturėtų tapti dar vienomis varžybomis: kas pirmesni, kas gražesni, kas ryškiau šviečia. Spaudoje jau pastebimas kalėdinis bumas įpareigoja visus skubėti. Mes, Šiauliai, norime stabtelti ir atsigręžti į tradicijas, neprarasti Kalėdų dvasios, prasmės. Pagrindinio šventinio laikotarpio akcento – Kalėdų eglės – įžiebimui renkamės gruodžio mėnesį, tokia bus mūsų miesto tradicija. Kalėdos yra šventas reikalas, jos neparsiduoda“, – sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Nuotr.: Rolando Parafinavičiaus

Puoselėjant tradicijas ir siekiant kurti jaukumą, atsigręžiant į tikrumą ir natūralumą, Šiaulių miesto širdyje – Prisikėlimo aikštėje – bus puošiama gyva žaliaskarė. Siekiama nesivaikyti populiaraus laikino spindesio, o priešingai – kalėdiniu laikotarpiu dalintis šiluma, tuo, kas tikra, sava ir artima, tuo kas mena šimtmečius ir padeda stiprinti miesto tapatybę per puikiai pažįstamus simbolius. Šiųmetės eglės didingumą išryškins specialiai kuriami kalėdiniai žaisliukai. Miestiečiai ir svečiai ant įžiebtos eglės pamatys Šiaulių miesto akcentus: mešką, jautį, kunigaikštišką kepurę, apvaizdos akį, o eglės prieigose bus galima išvysti ir didžiuosius jų variantus, kartu su miesto krypties simboliu – šauliuku. Nauja iniciatyva, kalėdiniai papuošimai, džiugins praeivių akį, atspindės tradicijas ir įprasmins Šiaulių miesto tapatybę, paremtą turtinga istorija. Šalia Kalėdų eglės spindės daug mažesnių, šviečiančiomis girliandomis papuoštų eglučių. Jos ne tik papildys aikštės kompoziciją, bet ir kurs šventinę atmosferą, o kalėdinio stebuklo laukimą, kūdikėlio Jėzaus gimimą ir švenčių sakralumą įprasmins miesto centre įkurdinta prakartėlė.

Nuotr.: Rolando Parafinavičiaus

Kalėdinę dvasią eglės įžiebimo šventėje stiprins Riestainių gatvė. Šį, Kalėdomis kvepiantį pavadinimą, šalia Prisikėlimo aikštės veiksiančiai smagurių gatvei suteikė pats Šiaulių miesto meras. Tikimasi, kad idėja prekiauti kalėdiniam laikotarpiui būdingais saldėsiais, meduoliais ar riestainiais taps dar viena jaukia Šiaulių tradicija, kasmet, gruodžio mėnesį, miestą pripildančia saldžiu Kalėdų laukimo kvapu.

Mėnesį Šiauliuose truksiantis šventinis periodas praturtins šiauliečių ir miesto svečių laisvalaikį įvairiais koncertais, parodomis, akcijomis, edukacijomis ir kitomis iniciatyvos, kurias dovanos miesto įstaigos ir organizacijos.

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Lietuvos vėliavos dieną Gedimino pilies bokšte iškilmingai iškelta trispalvė (nuotraukų galerija)

Pa­kir­ši­nio dva­ro par­ke – šal­ti­barš­čių ga­mi­ni­mo čem­pio­na­tas

Baltijos keliui 30-mečio minėjimas Palangoje: drąsos ir vienybės šventė, kuri nepasimirš

Vilniuje prasidėjo tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ (nuotraukų galerija)

Festivalyje Palangoje – muzikiniai atgarsiai iš Londono ir Niujorko 

We love Lithuania

Jaunieji liaudies dailės kūrėjai pasipuoš sidabro vainikėliais

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"