Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?
Įdomu sužinoti Laisvalaikis

Trick-or-Treating tradicijos visame pasaulyje: kaip vaikai švenčia saldainių šventę skirtingose šalyse?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Trick-or-treating (pokštas arba saldainis), kai vaikai eina nuo durų prie durų, prašydami saldainių už tai, kad nedarys išdaigų, yra gerai žinoma Helovino tradicija JAV ir kitose Vakarų šalyse. Tačiau šis paprotys turi daug skirtingų variacijų ir istorinę kilmę, kuri siekia net senovės laikus. Nuo senovės Graikijos iki šiuolaikinės Kanados ir Skandinavijos, įvairių šalių gyventojai turi savas šio saldainių ir žaismingų išdaigų šventimo versijas.

Senovės Graikija – pirmoji žinoma saldainių prašymo tradicija

Ankstyviausias įrašas apie vaikus, einančius nuo namo prie namo prašant gardumynų, siekia senovės Graikiją. Rodo saloje vaikai persirengdavo paukščiais ir eidavo į namus dainuodami dainas mainais į maistą, žadėdami šelmiškus veiksmus, jei nieko negaus. Tai primena dabartinį „trick-or-treat“ konceptą, kai vaikai grasina išdaigomis, jei negaus saldainių.

JAV – saldainių šventės sostinė

JAV Helovinas yra viena iš populiariausių švenčių, o trick-or-treating – svarbiausia šventės dalis. Vaikai, persirengę įvairiais kostiumais, vaikšto nuo durų prie durų, prašydami saldainių ir džiaugiasi gardumynais, kuriuos gauna. Skirtingose valstijose populiariausi saldainiai gali skirtis – pavyzdžiui, Kolorado vaikai džiaugiasi juoduoju saldymedžiu, o Oklahomos – bananų skonio zefyriniais saldainiais. Populiariausi saldumynai, kurių vaikai siekia, yra „Starburst“, „M&Ms“ ir „Reese’s“ žemės riešutų sviesto puodeliai.

Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?
Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?

Kanada – saldainių tradicijos šiaurėje

Kanadoje vaikai, eidami iš namų į namus, dažnai sako „Halloween apples“ (Helovino obuoliai) vietoj „trick or treat“. Tai gali būti susiję su populiariu Kanados rudens skanėstu – karameliniais obuoliais. Šiuolaikiniai vaikai mielai rastų Mackintosh’s toffee arba Big Turk batonėlius su pieninio šokolado sluoksniu savo saldainių maišelyje.

Škotija ir Airija – guising tradicijos

Dauguma Helovino tradicijų, tokių kaip obuolių gaudymas vandenyje ar moliūgų žibintų gaminimas, atkeliavo į JAV ir Kanadą iš Škotijos bei Airijos. Tradicija, vadinama guising, apima vaikus, einančius nuo durų prie durų persirengus ir atliekant pasirodymus mainais už maistą ar pinigus. Nors frazė „trick or treat“ šiose šalyse išpopuliarėjo tik pastaraisiais dešimtmečiais, vaikai tradiciškai sakydavo „Help the Halloween party!“ (Padėk Helovino vakarėliui).

Meksika – calaverita ir mažosios kaukolės

Meksikoje panaši tradicija vadinama calaverita (mažoji kaukolė), kai vaikai prašo „¿Me da mi calaverita?“ („Ar galite duoti man mano mažąją kaukolę?“). Jiems įteikiamos mažos kaukolės iš cukraus arba šokolado. Ši praktika susijusi su mirusiųjų dienos švente – Dia de los Muertos, kai pagerbiamas mirusiųjų atminimas.

Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?
Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?

Portugalija – Pão-por-Deus tradicija

Portugalijoje vaikai eina nuo namų prie namų Visų Šventųjų dieną, lapkričio 1-ąją, nešini moliūgų žibintais, vadinamais coca. Jie prašo Pão-por-Deus (sielos pyragaičių) ir dainuoja eiles apie išėjusiuosius. Šis paprotys susijęs su krikščionių tradicija prisiminti mirusiuosius ir padėti vargstantiems.

Švedija – Velykų raganos ir saldainiai

Švedijoje vaikai ieško gardumynų ketvirtadienį prieš Velykas, dažniausiai apsirengę raganomis ar monstrais. Jie siekia gauti Skumkantereller (zefyrinius saldainius, formuojamus kaip grybai), Sur Skumfisk (rūgščius zefyrinius žuvų formos saldainius) arba Salta Blackfiskar (sūrius juodųjų saldymedžių saldainius, primenančius mažus aštuonkojus).

Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?
Ar žinote, kokios Trick-or-Treating tradicijos pasaulyje?

Šiaurės Vokietija – Rummelpottlauf Naujųjų metų išvakarėse

Šiaurės Vokietijoje ir pietų Danijoje vaikai ir suaugusieji persirengia kostiumais ir eina nuo durų prie durų Naujųjų metų išvakarėse, prašydami saldumynų. Šis paprotys vadinamas Rummelpottlauf ir apima dainavimą mainais į gardumynus. Tai tarsi Helovino ir Naujųjų metų šventės mišinys, kuris vienija bendruomenę.

Trick-or-treating ir panašios saldainių prašymo tradicijos yra gyvos ir įvairios visame pasaulyje, kiekvienoje šalyje turinčios savo unikalius elementus. Nors pagrindinė idėja išlieka ta pati – gauti skanėstų už šelmiškus veiksmus – skiriasi šventės laikas, kostiumai, dainos ir saldumynų tipai. Tai dar kartą parodo, kaip kultūrinės tradicijos gali įgyti skirtingas formas, tačiau tuo pačiu išlaikyti pagrindinę prasmę – džiaugtis ir dalintis saldumynais.

Helovyno paslaptys: kaip ši šventė skirtingose šalyse įgauna naujus veidus?

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kas yra masažas? Rūšių įvairovė, tinkanti įvairioms problemoms spręsti

Vaistai kelionei: kaip pasiruošti kelioninę vaistinėlę?

Gelsta kambarinių augalų lapai: priežastys ir sprendimo būdai

Spalio 9-oji – Pasaulinė pašto diena: Istorija ir įdomiausi faktai apie paštą

10 negirdėtų faktų apie lietuvių kalbą: ko dar nežinojome?

Kaip atpažinti šviežią mėsą ir žuvį? Jums padės lengvai įsimenami patarimai

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"