Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?
Įdomu sužinoti

Ką daryti, jei įtariate apsinuodijimą grybais? Pirmoji pagalba ir svarbiausi patarimai

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Rudenį miškuose dažnai susigundome grybų derliumi, tačiau net ir patyrę grybautojai gali suklysti, supainioję valgomus grybus su nuodingais. O nepatyrusiems rizika apsinuodyti grybais dar didesnė.

Apsinuodijimas grybais – tai rimta sveikatos problema, kuri gali turėti rimtų pasekmių, jei nebus imtasi tinkamų veiksmų laiku. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip atpažinti apsinuodijimo grybais simptomus, ką daryti pirmosiomis minutėmis ir kaip išvengti šios pavojingos situacijos ateityje.

Pirmieji apsinuodijimo grybais požymiai

Apsinuodijimo simptomai gali skirtis priklausomai nuo to, kokio tipo grybai buvo suvalgyti, tačiau dažniausi požymiai gali pasireikšti po 30 minučių iki kelių valandų:

  • pykinimas ir vėmimas;
  • pilvo skausmas;
  • viduriavimas;
  • galvos svaigimas ar silpnumas;
  • padidėjęs prakaitavimas;
  • dilgčiojimas rankose ir kojose;
  • mieguistumas ar nerimas;
  • sumišimas ir orientacijos sutrikimas.

Kai kurie grybai gali sukelti specifinius simptomus, tokius kaip haliucinacijos, traukuliai, karščiavimas ar net sąmonės praradimas. Jei pasireiškia bent vienas iš šių požymių, būtina skubiai kreiptis pagalbos, nes apsinuodijimas grybais gali greitai pabloginti būklę.

 Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?
Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?

Ką daryti pirmiausia?

Jei įtariate, kad jūs ar kas nors kitas apsinuodijo grybais, būtina veikti greitai. Štai svarbiausi pirmosios pagalbos veiksmai:

  1. Kreipkitės į greitąją pagalbą. Nedelsiant skambinkite greitajai pagalbai numeriu 112. Laiko gaišimas gali būti lemtingas, ypač jei suvalgyti grybai yra labai nuodingi.
  2. Nevartokite jokių vaistų savarankiškai. Nereikėtų bandyti vartoti jokių vaistų, kad sustabdytumėte vėmimą ar viduriavimą, nes tai gali sutrukdyti organizmui natūraliai pašalinti nuodus.
  3. Išsaugokite grybus. Jei įmanoma, išsaugokite likusius suvalgytus grybus arba jų dalis. Tai gali labai padėti gydytojams nustatyti apsinuodijimo šaltinį ir greičiau pasirinkti tinkamą gydymą.
  4. Neskatinkite vėmimo, nebent taip nurodė medikai. Nors anksčiau buvo patariama skatinti vėmimą, šiuolaikinės medicinos gairės to nerekomenduoja, nebent taip pataria sveikatos specialistai. Priešingu atveju galite pabloginti situaciją.
  5. Gerkite daug vandens. Jei įmanoma, gerti nedidelius kiekius vandens, kad būtų sumažinta dehidratacija dėl vėmimo ar viduriavimo. Vis dėlto būtina vengti maisto ar gėrimų, kurie gali pabloginti būklę, pvz., alkoholio.

     Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?
    Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?

Grybų nuodingumo tipai

Grybai skirstomi į kelias grupes pagal toksiškumą ir tai, kaip jie veikia žmogaus organizmą:

  • Toksiniai grybai sukelia ūmų apsinuodijimą (pavyzdžiui, žalsvoji musmirė). Šių grybų nuodai pažeidžia kepenis, inkstus ar nervų sistemą. Simptomai gali pasireikšti tik po kelių valandų, bet organizmo pažeidimai jau būna pradėjęs vystytis.
  • Haliucinogeniniai grybai (pavyzdžiui, mėšlinukas) veikia centrinę nervų sistemą, sukeldami haliucinacijas ir psichikos pokyčius. Tai gali būti pavojinga dėl dezorientacijos ir galimų traumų.
  • Alergines reakcijas sukeliantys grybai gali būti nekenksmingi daugumai žmonių, tačiau alergiškiems asmenims sukelti sunkias reakcijas – pykinimą, vėmimą ar net anafilaksinį šoką.

Ką darys medikai?

Patekus į ligoninę, gydytojai gali atlikti įvairius tyrimus, norėdami nustatyti apsinuodijimo šaltinį. Jie gali skirti:

  • skrandžio plovimą (jei buvo suvalgyta visai neseniai);
  • sorbentus (pvz., aktyvuotą anglį), kurie padeda surišti nuodingas medžiagas;
  • intraveninius skysčius norint išvengti dehidratacijos;
  • specifinius priešnuodžius, jei apsinuodijimo tipas yra aiškus (pavyzdžiui, musmirių nuodams yra naudojami tam tikri preparatai).

Svarbu suprasti, kad apsinuodijimas grybais dažnai yra sudėtingas procesas, o kai kuriais atvejais gali prireikti ilgalaikio gydymo. Greita reakcija ir profesionali medikų pagalba gali išgelbėti gyvybę.

 Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?
Pirmoji pagalba: ką daryti, jei apsinuodijote grybais?

Kaip išvengti apsinuodijimo grybais?

Kad išvengtumėte apsinuodijimo, svarbu laikytis šių pagrindinių patarimų:

  1. Rinkite tik gerai pažįstamus grybus. Jei nesate tikri, kad grybą gerai pažįstate, geriau jo neimti. Kai kurie nuodingi grybai atrodo labai panašiai į valgomus, todėl svarbu būti atsargiems.
  2. Rinkitės jaunus grybus. Senstant grybai gali pradėti irti ir kaupti nuodingas medžiagas. Jauni grybai paprastai yra saugesni.
  3. Niekada nevalgykite neapdorotų laukinių grybų. Kai kurie grybai, kurie yra valgomi tik po kruopštaus termiško apdorojimo, gali būti nuodingi žali.
  4. Nepasitikėkite „liaudies išmintimi“. Yra daug mitų apie tai, kaip atpažinti nuodingus grybus (pvz., kad nuodingas grybas patamsins sidabrinį šaukštą). Šios „tiesos“ dažnai yra klaidingos ir gali būti pavojingos.
  5. Mokykitės grybauti su patyrusiais grybautojais. Jei nesate patyręs grybautojas, rinkdami grybus būkite su tais, kurie gerai žino valgomų ir nuodingų grybų skirtumus.

Apsinuodijimas grybais yra rimtas pavojus, kuris gali turėti sunkių pasekmių bei liekamųjų reiškinių (pvz., inkstų pažeidimų), o laiku nesikreipus pagalbos gali net baigtis mirtimi. Laiku atpažinus simptomus ir kreipusis pagalbos, galima išvengti rimtesnių sveikatos problemų. Svarbiausia – niekada nenuvertinti apsinuodijimo grybais ir imtis visų atsargumo priemonių. Visuomet grybaukite atsakingai, rinkite tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate, ir būkite pasiruošę veikti greitai, jei įtarsite apsinuodijimą.

Miškai pilni grybų: ką svarbu žinoti nepatyrusiam grybautojui?

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Vaistai iš čiaupo: ar vanduo gali būti naudojamas gydymui?

Raidė „E“ mūsų maiste: sužinokite, ką ji žymi. Ar visi maisto priedai kenksmingi?

Michelin restoranų žvaigždės: nuo padangų iki gurmaniško prestižo

We love Lithuania

Abejingų nepaliekanti turkio spalva: nuo senovės civilizacijų iki šiuolaikinės rinkodaros

Norite tikėkite, norite ne: kaip teisingai suformuluoti norą, kad jis išsipildytų?

Nuodingi grybai Lietuvos miškuose: kokie pavojai slypi po grybų kepurėlėmis?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"