Jotvingių šventė Leipalingyje 2024
Druskininkai Naujienos Renginiai Druskininkuose

Jotvingių šventė Leipalingyje 2024: šimtametėse liepose gyvenančios protėvių dvasios kviečia sugrįžti namo ir atsiduoti jaudinantiems potyriams

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Kai įpusėjus vasarai ima žydėti liepos, unikali Dzūkijos vieta – Leipalingio dvaras – visus, kuriems mielas šis kraštas, ir tuos, kurių širdyse vis dar išlikusi nepaaiškinama trauka protėvių šauksmui, kviečia kartu susiburti ir dar kartą patirti slėpingą šios vietos dvasią. Paskutinį liepos šeštadienį (27 d.) Leipalingio dvaro papėdėje jau šeštą kartą vyks Jotvingių šventė. Išpuoselėtas ir prikeltas naujam gyvenimui dvaras turi dar daug ką papasakoti šiandieniams jotvingiečiams – skambant poetiniam žodžiui, jausmingai muzikai, tyrinėjant raižinius ar pasitinkant namo sugrįžtančius paukščius.

Protėvių dvasios kodas – kūryba ir bendrystė

Leipalingio miestelis, kurio pavadinimas kilęs iš jotvingiško žodžio „leipa“, ir šimtamečių liepų alėja apsuptas dvaras ne tik garsėja čia sklandančia jotvingių dvasia, bet yra apipinti įvairiomis istorijomis ir legendomis, menantys daugybę tikrų istorinių veikėjų, savo išskirtine praeitimi ir dvasia įkvepiantys menininkus kurti ir dalintis kūryba, sužadinančia ypatingus emocinius potyrius.

„Ypatinga šio krašto praeitis ir iki šių dienų tvyranti aura, svetinga ir kūrybinga bendruomenė atvėrė galimybes išskirtinėms kūrybinėms veikloms, o Jotvingių šventė, Leipalingio krašto istoriją, legendas, tradicijas koreliuojanti su amatais ir menais, perteikianti juos naujomis kūrybinėmis formomis, dovanoja žiūrovams aukštos meninės vertės renginį, – sako Druskininkų kultūros centro Leipalingio laisvalaikio salės vadovė Rimantė Černiauskaitė-Kėrienė. – Dėka Lietuvos kultūros tarybos ir Druskininkų savivaldybės finansavimo šventės svečių ir šįmet laukia gausi ir įvairi programa, kurioje skambės profesionali aukštos kokybės muzika bei poezija.“

Jotvingių šventės programos pradžią paprastai paskelbia įvairios tautodailės parodos. Projekto partneris Dusetų amatų centras pristatė tradicinį medžio drožybos amatą drožinėtų paukščių parodoje „Paukščiai grįžta“.

„Stebėti paukščius, grįžtančius į savo gimtąsias vietas, yra puiki proga susimąstyti apie mūsų pačių ryšius su savo namais ir vietomis, kuriose augome. Paukščiai mus moko vertinti savo šaknis ir suprasti, kad nors ir keliaujame toli, visada yra vieta, į kurią galime sugrįžti,“ – sako parodos organizatoriai.

Paroda išties simboliška, nes meno kalba perteikia mūsų poreikį grįžti į gimtąsias vietas ir dar kartą išgyventi bendrystę su vietos bendruomene. Būtent bendruomeniška vienybė yra viena iš pamatinių Jotvingių šventės idėjų ir prasmių. Parodą Leipalingio dvaro oranžerijoje bus galima apžiūrėti iki rugpjūčio 9 d.

Liepos 27 d. 17.30 val. Leipalingio dvaro rūsyje bus atidaryta meno kūrėjos, tautodailininkės Dianos Lukošiūnaitės erdvinių raižinių paroda „Liepų alėja“. Šešis didžiulius, apie pusantro metro ilgio meniškus raižinius Diana sukūrė specialiai šiai šventei, įkvėpta jotvingių paslapčių ir dvasių, slypinčių istorinėse dvaro liepose. Mistiškas šviesų žaismas juvelyriškame raižinių ažūre, atspindžiai istorinėse rūsio sienose, empatiškai parinkta muzika parodos lankytojus panardins tarsi į kosmoso platybes ir užgniauš kvapą. Tai bus tikrai nepakartojama! Norintys galės patys išbandyti raižymo techniką ir čia pat, vedami parodos autorės, kartu sukurti septintą bendrą parodos kūrinį.

Kadangi šventė skirta visoms amžiaus grupėms, nepamiršti bus ir patys mažiausi, jų Leipalingio dvaro prieigose lauks „Džiaugsmo pieva“, kurioje vaikai kartu su tėveliais galės pinti juostas, žaisti etno žaidimus, piešti ir spalvinti ar tiesiog padūkti batute.

Stygų skambesio ir poetinio žodžio tėkmė – balzamas širdžiai

Pasak projekto vadovės R. Černiauskaitės-Kėrienės, šiųmetės šventės leitmotyvas – atvirumas, kai asmenybė atvira širdimi ir protu yra pasirengusi suprasti ir priimti tai, kas skirtinga ar nauja: „Ši savybė yra svarbi komunikacijos, tarpusavio supratimo ir pasaulėžiūros formavimo procese, ji skatina geresnį bendradarbiavimą su kitais žmonėmis, kuris padeda įveikti sudėtingus iššūkius ir problemas, sunkiai išsprendžiamas vienam.“

Jotvingių vakarą 20 val. poetiniais pasinesusikalbėjimais pradės aktorė Aldona Vilutytė, o jai muzikinėmis emocijomis ir rinktiniais žodžiais atsakys dueto partneris, roko grupės „Arbata“ lyderis Andrius Zalieska-Zala. Tai atlikėjas, kuris lyg akrobatas balansuoja tarp brandaus žodžio ir gaivališko veiksmo.

„Apie daug ką pasinesusikalbėsime. Apie tuos, kurie šalia, apie tuos, kurių nėra, apie tai, kas neįvyko, apie tai, ką pražiopsojome, apie svajones, klaidas, lūkesčius ir apie tai, kad gyventi ir mylėti yra gera… – sako atlikėjai. – Laukiame tų, kurie nori sustoti, pasislėpti nuo šurmulio, skubėjimo, reikalų reikaliukų ir ramiai pabūti su savimi ir su mumis.“

Poezijos ir muzikos programa „Pasinesusikalbėjimai“ sukurta pagal Jotvingių premijos laureatės Daivos Čepauskaitės eilėraščius ir A. Zalieskos dainas. Tai muzika ir poezija, dainos ir eilėraščiai. Du balsai – vienas dainuoja, kitas kalba. Atrodytų, kitaip ir negali skambėti eilės ir muzika, tačiau tokių duetų nėra daug. A. Vilutytė ir A. Zalieska-Zala yra scenos vilkai.

Šventės kulminacija – muzika mėnesienoje

Jotvingių šventę vainikuos muzikinis Jotvingių vakaras. Dvi charizmatiškos, nuoširdumu ir begaliniu atvirumu klausytojus pakerinčios atlikėjos – Viltė Ambrazaitytė ir Gabrielė Vilkickytė – pristatys savo muzikines programas. Ar jų kūryboje esti jotvingių dvasios atspindžių, pajusite patys – mėnulio atspindžiuose, šnarant šimtametėms liepoms, panirę į galingą muzikos tėkmę.

Viltė Ambrazaitytė, iš Druskininkų kilusi atlikėja ir dainų autorė, koncertuojanti su grupe „Žalvarinis“, šįkart pristatys praėjusiais metais sukurtas savo autorines dainas. Jose daug gamtos spalvų ir atspalvių, žmogiškojo ryšio bei savęs paieškų motyvų. Akustiniame koncerte Viltei talkins grupės nariai – muzikantai Marius Meilūnas ir Slavomiras Stankevičius.

Jotvingių vakarą užbaigs dainų autorė ir atlikėja Gabrielė Vilkickytė su grupe, kuri savo koncertuose kaskart sukuria unikalų muzikos pasaulį, klausytoją panardinantį į bekraštes gelmes – jose pabuvojęs kiekvienas jaučiasi pakylėtas. G. Vilkickytės kūryba išsiskiria itin asmeniškomis istorijomis, o gyvi pasirodymai – lengvu ir betarpišku bendravimu su publika. Ne veltui atlikėja 2021 metais M.A.M.A. apdovanojimuose laimėjo metų proveržio nominaciją.

Muzikos ir prasmingų žodžių vaizdinius sustiprins medžiuose klajojančios šviesų projekcijos.

Jotvingių dvasios atspindžiai kultūriniame dvaro gyvenime

Jotvingių šventė yra pagrindinė miestelio šventė, jau šeštąjį kartą suburianti miestelio gyventojus ir iš jo išvykusius, praturtinanti gyventojų ir svečių kasdienybę kultūrinėmis veiklomis, praplečianti jų akiratį ir stiprinanti miestelio identitetą. Kiekvienoje Jotvingių šventėje vienoje iš programos dalių prasmingai paminima ir pristatoma Jotvingių premijos laureatų kūryba. Druskininkų savivaldybė yra Jaunojo jotvingio premijos steigėja.

Šventę organizuoja Druskininkų kultūros centras, Leipalingio laisvalaikio salė, Leipalingio miestelio bendruomenė ir Leipalingio seniūnija. „Kartu sukuriame unikalią, aukšto kultūros lygio Leipalingio miestelio Jotvingių šventę, atskleidžiančią Leipalingio senųjų gyventojų – jotvingių dvasinį palikimą kintančiame pasaulyje ir Lietuvos žmonių gyvensenoje,“ – pastebi R. Čeriauskaitė-Kėrienė.

Visi Jotvingių šventės renginiai yra nemokami.

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kleboniškių muziejuje – senieji amatai ir nekasdieniai susitikimai

Obuolinės Anykščiuose – nuo ryto ligi nakties! (renginių programa)

Vakarejanti zaluma

Trijų dienų džiazo fiestos kulminacija

We love Lithuania

Tauragei 512 – važiuojame švęsti kartu

Į Šilpelkės pažintinį taką ir sausuma, ir vandeniu

NESĖDĖK NAMUOSE
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"