Kaunas Kultūra Naujienos Parodos

Algio Kaupo fotografijų paroda „Día de Muertos“

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Galaunių namuose-muziejuje, Vydūno al. 2, Kaune, spalio 25 d. atidaroma Algio Kaupo fotografijų paroda „Día de Muertos“.

Algis Kaupas, Pauliaus ir Adelės Galaunių anūkas, JAV gyvenantis lietuvių kilmės menininkas, kurio pomėgis fotografuoti pasireiškė dar vaikystėje. Tėvas, nupirkęs „Rolleicord“ fotoaparatą, paskatino jųdviejų bendras fotoekspedicijas, kurios suformavo Algio meninį matymą. Studijuodamas Niujorko universitete, tobulino savo fotografijos įgūdžius ir įgijo kino ir televizijos prodiusavimo magistro laipsnį. Šiuo metu Algis daugiausia dėmesio skiria dokumentinei fotografijai, kurioje fiksuoja įvairius socialinius ir kultūrinius reiškinius.

Parodoje pristatomas fotografijų ciklas, sukurtas 2017 metais, kai ispanakalbių bendruomenę Niu Heivene palaikanti organizacija „Unidad Latina en Acción“ pakvietė menininką įamžinti kasmetinį Mirusiųjų dienos (Día de Muertos) paradą. Šis projektas menininkui pasirodė ne tik įdomus, bet ir labai prasmingas, atspindintis meksikietiškos kultūros įtaką ir gyvybingumą.

Mirusiųjų diena – tai Meksikos šventė, kuri kasmet lapkričio 2-ąją minima pagerbiant ir prisimenant mirusius artimuosius. Ši šventė sujungia actekų ir krikščioniškas tradicijas, ir yra plačiai švenčiama ispanakalbėse kultūrose. Šventės metu tradiciškai kuriami altoriai su maisto, gėrimų, žvakių aukomis ir serenčiais, kad pasveikintų mirusiųjų dvasias. Ruošiami ir ant altoriaus dedami tradiciniai patiekalai, pvz. „pan de muertos“ (mirusiųjų duona), kuriami simboliniai papuošimai, kuriems naudojamos cukrinės kaukolės, serenčiai ir žvakės. Dažomi veidai – daugelis žmonių išpiešia savo veidus kaukolėmis (calaveras), taip pagerbdami mirusiuosius. Šeimos susirenka melstis ir dalintis prisiminimais apie savo artimuosius.

Paroda veikia: 2024 10 25 – 11 16 

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Geriausios originalių kalėdinių dovanų idėjos Kalėdinėje mugėje „Žalgirio“ arenoje

Kauno senamiestis

We love Lithuania

Radvilų rūmų dailės muziejuje – naujas etapas

Vilkija

Rokas Marma

Ruduo

Laura Vijunaite

Sodas

Brigita Nenartavičiūtė
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"