Smalkės – nematomos dujos, galinčios jus pražudyti. Kaip apsisaugoti?
Įdomu sužinoti Namams

Smalkės – nematomos dujos, galinčios jus pražudyti. Kaip apsisaugoti?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Smalkės, dar kitaip žinomos kaip anglies monoksidas (CO), yra bespalvės, bekvapės ir nuodingos dujos, kurios gali sukelti rimtų sveikatos problemų arba net mirtį. Šios dujos susidaro degant kurui, ypač kai degimas yra nepilnas, todėl jos dažnai tampa problema namuose su židiniais, krosnimis, dujinėmis viryklėmis arba kitais šilumos šaltiniais. Dėl savo nematomumo ir jokio kvapo, smalkės dažnai vadinamos „tyliuoju žudiku“.

Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra smalkės, kaip jos susidaro, kokios yra jų pavojai, kaip atpažinti apsinuodijimą smalkėmis bei kaip apsisaugoti nuo šios nematomos grėsmės.

Kas yra smalkės ir kaip jos susidaro?

Smalkės (anglies monoksidas) yra cheminė medžiaga, kuri susidaro degant organinei medžiagai, tokiai kaip malkos, anglys, nafta, dujos ar net cigaretės, jei deguonies yra nepakankamai. Tinkamai vėdinamoje aplinkoje degimo procesas gamina anglies dioksidą (CO2), kuris yra palyginti nekenksmingas. Tačiau jei nėra pakankamai deguonies, pavyzdžiui, uždarose arba prastai ventiliuojamose patalpose, vietoje anglies dioksido susidaro pavojingos smalkės (CO).

Kaip smalkės patenka į namus?

Smalkės gali patekti į jūsų namus iš įvairių šaltinių, dažniausiai iš šilumos ar energijos įrenginių, kuriuose deginamas kuras. Pagrindiniai šaltiniai:

  1. Židiniai ir krosnys – Nepakankamai vėdinami židiniai arba krosnys gali išskirti smalkes į jūsų gyvenamąją aplinką.
  2. Dujinės viryklės ir vandens šildytuvai – Jei šie prietaisai nėra tinkamai prižiūrimi arba naudojami uždaroje erdvėje be pakankamos ventiliacijos, jie gali gaminti smalkes.
  3. Automobiliai garaže – Palikdami variklį įjungtą uždaroje patalpoje, pavyzdžiui, garaže, galite sukelti pavojingą smalkių kaupimąsi.
  4. Griliai ir kiti lauko prietaisai – Anglių arba propano griliai, naudojami uždaroje erdvėje, gali būti labai pavojingi, nes jie taip pat išskiria CO.
  5. Dūmtraukiai – Uždaryti ar užsikimšę dūmtraukiai neleidžia dūmams ir CO išeiti iš jūsų namų, todėl smalkės gali lengvai juose kauptis.

    Smalkės – nematomos dujos, galinčios jus pražudyti. Kaip apsisaugoti?
    Smalkės – nematomos dujos, galinčios jus pražudyti. Kaip apsisaugoti?

Smalkių pavojai sveikatai

Smalkės yra itin pavojingos žmogaus sveikatai, nes jos slopina kūno gebėjimą pernešti deguonį kraujyje. Įkvėpus smalkių, CO jungiasi su hemoglobinu kraujyje, sudarydamos karboksihemoglobiną, kuris užkerta kelią deguonies transportavimui į organizmo audinius ir organus. Tai gali sukelti įvairias sveikatos problemas, priklausomai nuo CO koncentracijos ir poveikio trukmės.

Pagrindiniai apsinuodijimo smalkėmis simptomai:

  • galvos skausmas;
  • svaigulys;
  • pykinimas;
  • silpnumas;
  • dusulys;
  • sąmonės praradimas.

Jei žmogus ilgą laiką būna veikiamas didelės smalkių koncentracijos, galimi rimtesni padariniai, tokie kaip smegenų pažeidimai arba mirtis. Kadangi smalkės neturi skonio ar kvapo, žmonės gali net nesuvokti, kad jie yra apsinuodiję, kol nėra per vėlu.

Kaip apsisaugoti nuo smalkių?

Apsisaugoti nuo smalkių yra būtina ne tik siekiant išvengti sveikatos problemų, bet ir užtikrinant jūsų šeimos saugumą ir saugant savo bei artimųjų gyvybes. Štai keletas svarbių žingsnių, kaip sumažinti smalkių keliamą pavojų:

  1. Smalkių detektoriai: Įsirenkite smalkių detektorius savo namuose, ypač arti potencialių smalkių šaltinių, kaip židiniai, krosnys ar dujinės viryklės. Patikrinkite, ar detektoriai veikia, ir reguliariai keiskite baterijas.
  2. Tinkama ventiliacija: Užtikrinkite, kad visi jūsų šildymo ir virimo prietaisai būtų tinkamai vėdinami. Vėdinkite patalpas, ypač tuomet, kai naudojate dujinę viryklę ar židinį.
  3. Įrenginių patikra: Reguliariai tikrinkite savo šildymo sistemas, vandens šildytuvus, dūmtraukius ir kitus prietaisus, kurie gali išskirti CO. Specialistai gali patikrinti, ar nėra dūmtraukio užsikimšimų arba kitų potencialių pavojų.
  4. Niekada nepalikite užvestų automobilių uždaroje erdvėje: Garaže paliktas įjungtas automobilis greitai sukelia pavojingą smalkių kaupimąsi, net jei durys yra atviros.
  5. Nenaudokite grilių ar nešiojamų generatorių patalpose – Tokie įrenginiai skirti naudoti tik lauke, gerai vėdinamoje erdvėje.

    Smalkės – nematomos dujos, galinčios jus pražudyti. Kaip apsisaugoti?
    Smalkės – nematomos dujos, galinčios jus pražudyti. Kaip apsisaugoti?

Ką daryti, jei įtariate apsinuodijimą smalkėmis?

Jei įtariate, kad jūsų namuose yra smalkių nuotėkis arba kas nors apsinuodijo, pirmiausia skubiai išveskite visus į lauką. Nedelsdami iškvieskite pagalbos tarnybas ir nepradėkite naudoti jokio galimo CO šaltinio, kol problema nebus išspręsta.

Jei simptomai išlieka arba žmogus praranda sąmonę, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Ankstyva diagnozė ir gydymas gali išgelbėti gyvybę ir užkirsti kelią ilgalaikiams sveikatos pažeidimams.

Smalkės yra rimta ir klastinga grėsmė, kuri gali slėptis jūsų namuose. Tinkamai įrengtos apsaugos priemonės, reguliari įrenginių priežiūra ir budrumas gali apsaugoti jus ir jūsų šeimą nuo šių nematomų nuodų. Nepamirškite, kad geriausia apsauga – žinojimas ir prevencija.

Custom Like
author avatar
Įdomu sužinoti

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Trūkčiojanti akis – streso ženklas ar rimtesnė problema? Gali būti kaltas maistinių medžiagų trūkumas

Ką reiškia sapnuoti auksą? Auksas sapne aiškinimas

Ar žinote, kodėl rykliai bijo ir vengia delfinų? Kas slypi po šia baime?

Žygis rudenį: ar žinote, kaip tinkamai jam pasiruošti?

Įdomu sužinoti

Darbas Vilniuje nuotoliniu būdu: kaip įmonės prisitaiko prie naujų darbo formų?

Žaibas juokauti nelinkęs. Ką daryti žaibuojant, kad išvengtumėte rimtų sužalojimų?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"