Naujienos

Lietuva – antroji pasaulyje ir pirmoji Europoje „Lonely Planet“ rekomenduojamų aplankyti šalių sąraše

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Vienas didžiausių pasaulyje kelionių gidų leidėjas „Lonely Planet“ pripažino Lietuvą antrąja geriausia turizmo kryptimi 2025-aisiais tarp 10 pasaulio šalių, kurias būtina aplankyti, ir pirmąja šalimi Europoje. Garsiajame šio leidėjo kelionių krypčių reitinge, kurio kasmet nekantriai laukia viso pasaulio keliautojai, Lietuvą aplenkė vienintelis Kamerūnas.

Antrąją vietą reitinge Lietuvai skyrę ekspertai ypač išskyrė keturis jos traukos taškus. Tai – žalias, gyvybingas, modernus, išskirtine istorija ir šiuolaikiška barų bei restoranų scena pasižymintis Vilnius. Taip pat – visais metų laikais įspūdingas Kuršių Nerijos nacionalinis parkas, piligrimus iš viso pasaulio traukiantis Kryžių kalnas ir į laukinę gamtą pasinerti viliojantis Aukštaitijos nacionalinis parkas. 

„Nepaisant geopolitinių iššūkių, Lietuva pastaruoju metu padarė didžiulį proveržį ekonomikos, inovacijų, technologijų, kultūros, tvarumo ir kitose srityse. Galima sakyti, kad „Lonely Planet“ pripažinimas – natūrali ir logiška šio proceso tąsa“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Ji pažymi, kad šis įvertinimas – tai ne tik garbė, bet ir įsipareigojimas dar aktyviau dirbti užsienio rinkose, dar labiau intensyvinti bendradarbiavimą su potencialiais partneriais.

Pasak VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovės Olgos Gončarovos, šis pripažinimas yra ypač reikšmingas ne tik Lietuvos turizmo infrastruktūros, bet ir kultūros, gamtos, gastronomijos ir kitų sferų įvertinimas. 

„Patekti į „Lonely Planet“ rekomendacijų sąrašą reiškia atitikti itin aukštus atrankos kriterijus ir daugybės ekspertų lūkesčius. Kriterijų įvairovė ir solidus atrankos procesas lemia, kad šiuo reitingu pasaulyje pasitiki daugiamilijoninė „Lonely Planet“ auditorija, – sako O. Gončarova. – Nepaprastai džiaugiamės šiuo išties pelnytu Lietuvos pripažinimu. Tai – kiekvieno Lietuvos žmogaus, kuriančio gražesnę ir laimingesnę savo šalį, įvertinimas.  Tuo tarpu mus tai skatina dar aktyviau dirbti su užsienio rinkomis ir pritraukti į Lietuvą kuo daugiau kokybiško, tvaraus ir atsakingo turizmo gerbėjų.“

Į „Lonely Planet“ rekomendacijų ateinantiems metams reitingą taip pat pateko Fidžis, Laosas, Kazachstanas, Paragvajus, Trinidadas ir Tobagas, Vanuatu, Slovakija ir Armėnija. 

„Lonely Planet“ sudaromame reitinge yra vertinama ne tik turizmo infrastruktūra ir paslaugų kokybė, šalių saugumas, kainos ir kokybės santykis, bet ir unikalumas bei autentiškumas, tvarumas ir atsakingumas. Reitinge neretai atsispindi naujos turizmo tendencijos – neseniai išpopuliarėję ar visai naujas turizmo patirtis siūlantys regionai ar šalys. Taip pat svarbūs yra ir specialūs renginiai ar įvykiai, galintys pritraukti keliautojų dėmesį: tarptautiniai sporto renginiai, jubiliejinės sukaktys, kultūriniai festivaliai. 

Rekomenduojamų aplankyti šalių sąrašą kasmet sudaro „Lonely Planet“ vidinė redakcinė komanda ir pasaulinis kelionių ekspertų bei autorių tinklas. Pirmiausia „Lonely Planet“ žurnalistai, gidai, vietos ekspertai pateikia savo rekomendacijas, kokios šalys artimiausiu metu vertos ypatingo dėmesio. Gautas rekomendacijas peržiūri ir pagal minėtus kriterijus įvertina speciali „Lonely Planet“ redakcinė komisija. 

Vertintojai taip pat atsižvelgia ir į įvairovės principą: į sąrašą siekiama įtraukti tiek jau plačiai žinomus turistų traukos taškus, tiek mažiau žinomas kryptis. Įvairovės principas svarbus ir formuojant pasaulinį ekspertų ratą: pavyzdžiui, šiemet tarp ekspertų buvo žmonių su negalia, atsakingo turizmo skatintojų, LGBTQIA+ bendruomenės atstovų. 

Po viso vertinimo proceso ir diskusijų redakcija suformuoja galutinį rekomenduojamų šalių sąrašą, kuris skelbiamas kasmetiniuose „Lonely Planet“ giduose ir platformose, generuojančiuose net 186 mln. skaitytojų auditoriją. Į rekomendacijų sąrašą patekusioms valstybėms tai nieko nekainuoja – kaskart žinia apie patekimą į TOP sąrašą šalims tampa malonia staigmena. 

Antroji vieta „Best in Travel“ šalių reitinge – aukščiausias Lietuvos įvertinimas, kada nors pelnytas „Lonely Planet“ organizuojamuose rinkimuose. Pirmąkart į šį sąrašą Lietuva pateko prieš dešimtmetį: 2015-ųjų rekomenduojamų aplankyti kelionių krypčių sąraše mūsų šalis užėmė trečiąją vietą. 2018 m. „Lonely Planet“ gidas į labiausiai Europoje rekomenduojamų aplankyti vietų dešimtuką buvo įtraukęs Vilnių. 

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kviečiame iš naujo atrasti seniai regėtus m. K. Čiurlionio kūrinius

„Žiedų valdovai“ – savaitgalį gėlių kompozicijų konkursas ir mugė Pakruojo dvare

We love Lithuania

Lietuvos muziejų kelio renginių programa Telšių ir Klaipėdos regionuose

Pašilių stumbrynas atsinaujino

„Šiaulių dienos 2024“: miestą nušvies kultūriniai renginiai (renginių programa)

We love Lithuania

Valstybės dieną atidaromas Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"