Maudynės lediniame vandenyje
Įdomu sužinoti Sveikata

Maudynės lediniame vandenyje: kodėl verta ir nuo ko pradėti?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Laisvalaikio žurnalų puslapiuose vis dažniau mirga nuotraukos, kuriose žmonės drąsiai neria į ledinį vandenį, net ir tada, kai aplink visur sniegas ir minusinė temperatūra. Šis iš pirmo žvilgsnio ekstremalus hobis tampa vis populiaresnis, o jo entuziastai nuolat kalba apie įvairias sveikatos ir gerovės naudą. Tačiau ar tikrai maudynės lediniame vandenyje yra tokios naudingos? Ir kaip pasiruošti šiai veiklai, kad ji ne tik būtų maloni, bet ir sveikatai naudinga?

Kokia yra maudynių lediniame vandenyje nauda?

Pirmiausia, pradėkime nuo pagrindinio klausimo – kodėl vis daugiau žmonių renkasi panerti į ledinį vandenį? Kokias naudas tai gali suteikti jūsų kūnui ir protui?

1. Grūdinasi organizmas
Maudynės šaltame vandenyje yra puikus būdas grūdinti organizmą. Kūnas reaguoja į šaltį padidindamas kraujotaką, o tai skatina imuninės sistemos aktyvumą. Reguliarus buvimas šaltame vandenyje gali padėti organizmui lengviau susidoroti su peršalimo ligomis bei greičiau atsigauti po ligų ar fizinio krūvio.

2. Mažina uždegimus ir skausmą
Šaltas vanduo mažina uždegimus bei gali padėti sumažinti skausmą. Tai ypač aktualu sportininkams ar žmonėms, kurie aktyviai sportuoja, nes šaltas vanduo mažina raumenų skausmą po intensyvaus fizinio krūvio. Be to, reguliarios maudynės lediniame vandenyje gali sumažinti lėtinius skausmus, tokius kaip artritas ar sąnarių skausmas.

3. Gerina kraujotaką
Šaltas vanduo skatina kraujotaką, nes kūnas turi stengtis išlaikyti vidinę temperatūrą. Dėl šios priežasties pagerėja kraujo apytaka, o tai gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Be to, geresnė kraujotaka taip pat reiškia daugiau energijos ir geresnį organizmo veikimą.

4. Mažina nerimą ir gerina miegą
Nors maudynės lediniame vandenyje gali atrodyti stresą keliančios, jos iš tiesų padeda sumažinti nerimą. Šaltas vanduo stimuliuoja parasimpatinę nervų sistemą, kuri atsakinga už kūno atsipalaidavimą po streso. Be to, reguliarus buvimas šaltame vandenyje gali padėti geriau išsimiegoti, nes sumažina streso hormonų kiekį organizme ir pagerina miego kokybę.

5. Skatina endorfinų gamybą
Po maudynių lediniame vandenyje daugelis žmonių pastebi, kad jų nuotaika ženkliai pagerėja. Tai vyksta dėl padidėjusio endorfinų kiekio – šie „laimės hormonai“ išsiskiria reaguojant į šaltą vandenį. Tai gali padėti kovoti su depresija, pagerinti bendrą savijautą ir padidinti motyvaciją.

Maudynės lediniame vandenyje
Maudynės lediniame vandenyje

Nuo ko pradėti maudynes lediniame vandenyje?

Jei susidomėjote šia veikla ir norėtumėte pabandyti, svarbu žinoti, kaip tai daryti saugiai. Staigus šokas kūnui, paneriant į labai šaltą vandenį, gali būti pavojingas, todėl verta pradėti palaipsniui.

1. Palaipsniui mažinkite vandens temperatūrą
Pradėkite nuo paprasto grūdinimosi namuose. Kiekvieną kartą maudantis, pabandykite sumažinti vandens temperatūrą ir pratęsti laiką, praleidžiamą po šaltu dušu. Tai padės jūsų kūnui prisitaikyti prie šalčio ir pamažu priprasti prie žemesnės temperatūros.

2. Įsigykite tinkamą įrangą
Nors maudynės lediniame vandenyje dažnai siejamos su drąsa, būtina pasirūpinti tinkama apranga ir įranga. Pavyzdžiui, specialūs neopreno kostiumai gali padėti sumažinti šaltį, o specialūs bateliai apsaugos pėdas nuo ledo ir šaltos žemės.

3. Pasirinkite saugią vietą
Vieta, kurioje planuojate maudytis, turi būti saugi ir patikrinta. Geriausia pradėti maudytis su patyrusiais draugais ar prisijungti prie organizuotų grupių, kurios jau ilgą laiką praktikuoja šią veiklą. Tai ne tik saugiau, bet ir suteiks daugiau pasitikėjimo savimi.

4. Įvertinkite savo sveikatos būklę
Prieš pradėdami reguliariai maudytis lediniame vandenyje, pasitarkite su gydytoju. Jei turite širdies, kraujagyslių ar kitų sveikatos problemų, tokia veikla gali būti nepatartina. Be to, jei po maudynių jaučiate stiprų diskomfortą ar ilgalaikį šaltkrėtį, nedelsdami kreipkitės į specialistus.

Maudynės lediniame vandenyje
Maudynės lediniame vandenyje

Kaip teisingai grūdintis?

Tinkamas grūdinimasis yra raktas į sėkmingą ir malonią patirtį maudantis lediniame vandenyje. Štai keletas patarimų, kaip tai daryti teisingai:

1. Reguliarumas yra svarbiausia
Grūdinimasis turi būti reguliarus, todėl stenkitės rasti laiko bent kelis kartus per savaitę panerti į šaltą vandenį ar pasinaudoti šaltu dušu. Ilgainiui jūsų kūnas pripras ir šaltis taps mažiau šokiruojantis.

2. Klausykite savo kūno
Niekada nesiverskite per jėgą. Jei jaučiate diskomfortą, per daug drebulio ar silpnumą – sustokite. Kūno reakcija į šaltį yra natūrali, tačiau būtina išmokti atskirti, kada tai yra normali reakcija, o kada signalas, kad reikia stabdyti.

3. Kvėpavimo technikos
Vienas iš būdų, kaip valdyti kūno reakciją į šaltį, yra kvėpavimo technikos. Prieš įlipdami į šaltą vandenį, giliai ir lėtai kvėpuokite. Tai padės sumažinti šoką ir kontroliuoti kūno reakciją. Be to, kvėpavimo technikos padeda išlaikyti ramybę ir susikaupimą, kas yra labai svarbu maudantis šaltame vandenyje.

4. Šiltas apsirengimas po maudynių
Po maudynių labai svarbu kuo greičiau apsirengti šiltai ir gerti šiltus gėrimus. Tai padės organizmui greičiau atsigauti ir išvengti hipotermijos. Šiltas dušas po maudynių taip pat yra puikus būdas palaipsniui atšildyti kūną.

Maudynės lediniame vandenyje
Maudynės lediniame vandenyje

Mažina nerimą, gerina miegą

Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad šaltos vandens procedūros turi teigiamą poveikį mūsų psichinei sveikatai. Dėl minėto endorfinų išsiskyrimo, mažėjančio streso lygio ir geresnės kraujotakos, ledinės maudynės gali tapti natūraliu būdu kovoti su nerimu ir miego problemomis. Svarbu atsiminti, kad poveikis nėra vienkartinis – tam, kad pasiektumėte geresnių rezultatų, reikia kantrybės ir reguliaraus praktikos.

Išvada

Maudynės lediniame vandenyje yra iššūkis tiek kūnui, tiek protui, tačiau tinkamai pasiruošus ir laikantis saugumo reikalavimų, tai gali tapti ne tik maloniu laisvalaikio praleidimo būdu, bet ir naudingų sveikatos įpročių šaltiniu. Jei dar nesate išbandę šios veiklos, galbūt laikas pabandyti? Juk galbūt tai taps jūsų nauja sveikatingumo ir gerovės paslaptimi.

 

Šalčio terapija – degink kalorijas ir tirbdyk riebalą

Kaip stiprinti imunitetą ir pasiruošti rudens sezonui

 

 

 

 

 

Custom Like
author avatar
Interneto platybės

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Ar žinote, kaip išsirinkti kokybiškus ir tinkamus batus rudeniui?

Įdomu sužinoti

Ar žinote, kaip prižiūrėti ir rūpintis savo oda rudenį, kad ji lengviau prisitaikytų prie besikeičiančių oro sąlygų?

Įdomu sužinoti

Cholesterolis: kas yra cholesterolis ir kodėl jis mums rūpi?

Interneto platybės

Ko negalima valgyti kai kyla skrandžio rūgštys ir ką galima

Interneto platybės

Ar žinote, iš kur kildinama garsiųjų Šilinių atlaidų tradicija?

Tinkanti tiek imperatoriams, tiek karalienėms – purpurinė spalva. Kuo ji istoriškai išskirtinė?

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"