Naujienos Vilnius

Didelio susidomėjimo sulaukęs Pirmosios pagalbos festivalis – organizuojamas dar kartą

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ir „Lietuvos draudimu“ rugsėjo 12 d. Vilniuje jau antrą kartą organizuoja unikalų Pirmosios pagalbos festivalį, skirtą atkreipti dėmesį į sveikatos priežiūrą ir pirmosios pagalbos įgūdžių svarbą. „Kasdien mus supa daugybė širdžių. Ar žinotum, ką daryti vienai jų – sustojus?“, ­– klausia festivalio organizatoriai, raginantys žmones „nusiimti rožinius akinius“ ir į tai, kad vis dar nemokame teikti pirmosios pagalbos – pažiūrėti rimčiau.

Pirmosios pagalbos įgūdžiai – būtini nelaimių kontekste

LRK vadovė Ingrida Damulienė sako, kad statistikos duomenimis, net 80% nelaimingų įvykių, kai žmogui prireikia pirmosios pagalbos, nutinka šalia esant kitam žmogui, o tai reiškia, kad kiekvienas mūsų privalome žinoti, kaip padėti nukentėjusiam žmogui ir prireikus – suteikti reikalingą pagalbą. „Pirmosios pagalbos įgūdžiai – tikrai gelbsti gyvybę, tai išgirstame ir iš pačių žmonių lūpų, kai į mūsų organizacijos vedamus pirmosios pagalbos mokymus ateina piliečiai, kurie buvo atsidūrę situacijoje, kai šalia esančiam žmogui ar jiems patiems prireikė pirmosios pagalbos, tačiau suteikti jos aplinkiniai negebėjo. Dalis tokių istorijų pasibaigia laimingai, bet kita dalis, deja, ne, nors statistika sako, kad jei žmogus laiku, dar iki atvykstant medikams, suteiktų nukentėjusiam pirmąją pagalbą, išgyvenimo šansai padidėtų net 2 ar 3 kartus”, – sako I. Damulienė.  Ji pasakoja, kad šiais metais festivalyje bus kalbama apie tai, kodėl žmonės bijo teikti pirmąją pagalbą, kaip baimę suvaldyti, kokios priežastys lemia, kad daugelis vis dar stokoja žinių apie pirmąją pagalbą bei apie tai, kad pirmosios pagalbos įgūdžiai gali būti gyvybiškai svarbūs ir nelaimių kontekste: branduolinės avarijos, stichinės nelaimės ar karo.

Nors pirmosios pagalbos išmanymas gali išgelbėti gyvybę, vis dar pasitaiko atvejų, kad praktiškai padėti žmogui būna sudėtinga, nes tam žmonės būna pasiruošę per mažai, netinkamai.

„Pirmosios pagalbos tema yra be galo reikšminga tiek kasdienėse, tiek ekstremaliose situacijose ar atsiradus karo grėsmei. Dirbdami su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi ne kartą įsitikinome, kad šalia pirmosios pagalbos nepelnytai pamirštama pirmosios psichologinės pagalbos teikimo svarba, kuri, nepriklausomai nuo nelaimės masto ar joje dalyvaujančių žmonių, visada yra reikalinga čia ir dabar. Džiaugiuosi, kad jau antrasis Pirmosios pagalbos festivalis dar kartą leidžia aktualizuoti šią itin svarbią tema“, – sako Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė.

Kaip parodė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atlikta gyventojų nuomonės apklausa, absoliučiai daugumai šalies gyventojų (93 proc.) yra svarbu, kad žmonės jų artimoje aplinkoje mokėtų suteikti pirmąją pagalbą. Visgi tik apie penktadalis šalies gyventojų (18 proc.) nurodo tikrai žinantys, kur reikėtų kreiptis, planuojant įgyti ar patobulinti pirmosios pagalbos įgūdžius.

„Šis atotrūkis tarp gyventojų lūkesčio jaustis saugiai artimoje aplinkoje ir gyventojų žinojimo, kokiu būdu galima įgyti žinių apie būtinąją pirmąją pagalbą − kelia susirūpinimą ir skatina imtis veiksmų. Pirmosios pagalbos įgūdžių svarba taip pat įgauna dar didesnio svorio neramaus geopolitinio konteksto fone. Todėl skatindami įgyti žinių apie pirmąją pagalbą, kasmet 1000 šalies gyventojų dovanojame nemokomas pirmosios pagalbos paskaitas“, − sako Aurelija Kazlauskienė, „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento vadovė.

Festivalio dalyviai galės išmokti įgūdžių, kurie gelbsti gyvybes

Festivalio diskusijose dalyvaus ir Sveikatos apsaugos ministerija. Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas džiaugiasi, kad toks renginys sulaukia gyventojų susidomėjimo ir žmonės noriai dalyvauja siūlomose su sveikata ir pirmąja pagalba susijusiose veiklose. A. Pečkauskas teigia, kad gebėjimas teikti pirmąją medicinos pagalbą ne tik gelbėja gyvybes, bet ir žymi pilietinės visuomenės brandą. „Pirmoji medicinos pagalba visų pirma yra apie atsakomybės prisiėmimą už save ir aplinkinius. Galima pasidžiaugti, kad Lietuvoje turime bent jau 200 tūkst. aktyvių piliečių, kurie kritinėse situacijose moka suteikti pirmąją pagalbą. Dėkingas nevyriausybinėms organizacijoms, Greitosios medicinos pagalbos tarnybai, kurios nesustoja, užsiima aktyvia ambasadoryste ir bazinių medicinos žinių bei įgūdžių sklaida į visuomenę, kad atsirastų dar daugiau aktyvių žmonių, gebančių padėti vienas kitam, kol atskubės profesionali pagalba“, – teigia A. Pečkauskas.

Į Pirmosios pagalbos festivalį kviečiami visi, kurie nori daugiau sužinoti apie sveikatos priežiūrą ir pagilinti žinias bei įgūdžius pirmosios pagalbos teikimo srityje. Dalyvauti kviečiami ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, kuriems užsiėmimų taip pat netruks.

Renginyje dalyvaus festivalio partneriai, pasiūlysiantys atvykusiems įvairių veiklų: LR Sveikatos apsaugos ministerija, visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“, Nacionalinis kraujo centras, VU Medicinos fakultetas, Nacionalinis organų transplantacijos biuras.

Dalyviai vietoje galės išmokti svarbių pirmosios pagalbos įgūdžių: teikti pagalbą užspringusiam žmogui, teisingai atlikti širdies masažą, stabdyti kraujavimą turniketo pagalba, geriau pažinti namuose ar automobiliuose esančių vaistinėlių turinį, suprasti, kuo skiriasi pirmoji pagalba kūdikiams ir vaikams, išmokti pirmosios pagalbos teikimo subtilybių mažiesiems. Taip pat atvykusieji turės galimybę išgirsti paskaitą apie veiksmus, kurių reikėtų imtis įvykus branduolinei avarijai bei užduoti specialistams rūpimus klausimus apie savo sveikatą, daugiau sužinoti apie organų transplantaciją ir donorystę bei vietoje paaukoti kraujo. Mažųjų festivalio dalyvių lauks sveikos mitybos, traumų prevencijos žaidimai, kurie bus ne tik puiki pramoga, tačiau ir naudinga edukacinė veikla.

Festivalis vyks PC „Europa“ aikštėje (Konstitucijos pr. 7A, Vilnius), rugsėjo 12 d., ketvirtadienį, nuo 16 val. Užklupus lietui, visas veiksmas bus perkeltas į prekybos centro „Europa“ vidų.

Pirmosios pagalbos festivalio programa:

17:00-17:45 I diskusija „Pirmosios pagalbos įgūdžiai nelaimių akivaizdoje – (ne)būtini?“

18:00-18:20 VU Medicinos fakulteto doc. dr. Donato Ausčio pranešimas tema „Nuo ko ir kaip saugotis branduolinės avarijos metu?”

18:30-19:15 II diskusija „Atsakomybės stoka, per didelis pasitikėjimas ar nerūpestingas požiūris – kokios priežastys lemia, kad Lietuvoje vis dar vangiai mokomės pirmosios pagalbos?”

16:00-20:00 nuolatinės veiklos partnerių erdvėje

Custom Like
author avatar
We love Lithuania

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Valstybės dienos renginiai Molėtuose

Paroda „Nikiforas. Lenkijos Naïve Art meistras”

Langas

Liuda Mickutė

Vyriausybė imasi didinti miškingumą: perduota 3,5 tūkst. ha žemės miškams auginti ir naudoti

We love Lithuania

Malonny’7 Marijampolėje: menas neužsidaro

Trakų turizmo naujienos 2024

We love Lithuania
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"