Tamsiausią pilkos spalvą atstovaujanti - antracito spalva. Kokia jos istorija ir panaudojimo būdai interjere?
Įdomu sužinoti

Tamsiausią pilkos spalvą atstovaujanti – antracito spalva. Kokia jos istorija ir panaudojimo būdai interjere?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

Retas iš mūsų žino ir galėtų įvardyti kaip taisyklingai vadinasi toji pati tamsiausia pilkos spalva. Antracito spalva, apibūdinama kaip gili ir tamsiai pilka spalva, laikoma artimiausia juodai spalvai. Dėl savo universalaus panaudojimo, galimybės sukurti erdvės ir gylio pojūtį, antracito spalva yra itin mėgstama interjero dizainerių. Visgi, kokia tai iš tiesų spalva ir kokios jos panaudojimo galimybės kuriant namų interjerą, skaitykite toliau.

Kaip taisyklingai apibūdinti antracito spalvą?

Jei jums teko girdėti apie antracitą, veikiausiai žinote, kad tai yra anglies rūšis. Pavadinta pagal anglies atmainą su metaline (pilkšva) apdaila, antracito spalva yra gilios ir tamsios pilkos spalvos tonas su mėlynu atspalviu, kuris yra artimiausias juodai spalvai iš visų pilkų spalvų.

Apžvelgiant antracito ir juodos spalvos santykį, antracito spalva yra itin artima juodai spalvai. Taip yra todėl, kad antracito spalva yra švelnesnė ir šiek tiek šviesesnė už juodą spalvą, todėl neturi pastarajai būdingo griežtumo.

Antracito spalva dėl savo turimų vėsių mėlynos ir violetinės spalvos atspalvių, lenkia kitas pilkos spalvos rūšis. Jos Hex kodas: #393d47.

Antracito spalva
Antracito spalva

Iš kur kilo antracito spalvos pavadinimas?

Antracitas – tai akmens anglis, kurios paviršius dėl savo blizgumo atrodo tamsiai pilkas su melsvu atspalviu. Šioje medžiagoje yra daug anglies ir tik keletas priemaišų. Antracitas taip pat yra viena iš aukštesnės rūšies anglių, išgaunama tik keliose pasaulio šalyse. Šią anglį sunku uždegti, ji dega be dūmų, mėlyna liepsna ir yra naudojama šiluminėse elektrinėse, pedadančiose gaminti elektros energiją.

Žodis „antracitas“ yra kilęs iš graikiško žodžio „anthrakítēs“, kuris reiškia „panašus į anglį“.

Daugelis antracitą vadina akmens anglimi, juodąja anglimi, akmenine anglimi, kavos anglimi ir kt. Dėl savo išskirtinės savybės, kad dega ji be dūmų, antracitą naudojo Konfederacijos blokados bėgikai per Amerikos pilietinį karą.

Antracitas taip pat buvo populiarus šildymo šaltinis amerikiečių namuose nuo XIX a. pab. iki XX a. šeštojo dešimtmečio.

Šiandien antracitas yra gana brangus ir dažniausiai naudojamas buitinėms reikmėms. Tačiau antracito spalva yra itin populiari lauko apdailos darbuose dėl savo išskirtinės, dramatiškos išvaizdos, kurią ši spalva suteikia.

Antracito spalva suteikia pastatams elegantišką ir šiuolaikišką išvaizdą. Ji populiari langų, durų, apdailos medžiagų, pavyzdžiui, aliuminio, plieno ir pluoštinio cemento dangų, pasirinkimas.

Pastaraisiais metais ši spalva išpopuliarėjo dėl savo gebėjimo papildyti įvairius architektūros stilius.

Antracitas. Antracito spalva
Antracitas

Kas lemia antracito spalvos populiarumą?

Antracito spalva – tai moderni spalva, panaši į medžio anglies ar skalūno pilką spalvą.

Derinant antracito spalvą su pilkos arba baltos spalvos atspalviais, galima sukurti stilingą vienspalvį vaizdą. Antracito spalva taip pat gali būti naudojama kaip akcentas ar papildoma spalva, kai derinama su ryškesniais atspalviais, tokiais kaip raudona, geltona ar žalia spalvos.

Dar vienas veiksnys, lėmęs antracito spalvos populiarumą, tai jos ilgaamžiškumas. Tai spalva, kuri lengvai neišblunka, todėl yra tinkama naudoti lauke. Antracito spalva dar išsiskiria tuo, kad ant jos sunkiai matosi įvairūs nešvarumai ir dėmės, todėl ją galima rinktis kaip mažai priežiūros reikalaujantį pastatų apdailos variantą.

Kaip panaudoti antracito spalvą kuriant namų interjerą?

Antracito spalva tapo gana populiari tiek eksterjero, tiek interjero dizainuose.

Ši spalva puikiai tiks lauko stogo čerpėms, garažo vartams, vandens latakams, langų apvadams ir tvoroms. Antracito spalva puikiai dera su plienu, medžiu, betonu ir dėl savo universalumo gali papildyti bet kokio dizaino namus: nuo klasikinės išvaizdos iki pramoninių namų. Antracito spalva yra puikus fonas drąsesnėms spalvoms.

Antracito spalva namų interjere
Antracito spalva namų interjere

Antracito spalva svetainėje, virtuvėje, miegamamojo ir vonios kambariuose

Antracito spalva puikiai tiks svetainėje, nes ne tik suteiks erdvei gylio, bet ir sukurs erdvės pojūtį. Nors dažnai tamsios spalvos interpretuojamos kaip erdvę mažinančios, jos veikia priešingai. Tamsios spalvos sukuria gylio suvokimą, todėl siena ar daiktas atrodo tolimesnis, nei yra iš tikrųjų.

Antracito spalva namų interjere
Antracito spalva namų interjere

Antracito spalva yra ideali spalva tuo, kad ją galima naudoti pradedant nuo tamsių atspalvių, nes nepaisant savo tamsumo, tai šilto tono spalva, kuri papildo įvairias spalvų paletes. Specialistai pataria pamažu prisijaukinti antracito spalvą, pradedant nuo pagalvėlių, šviestuvų gaubtų, užtiesalų ar kilimų, nes šiuos dekoro akcentus galima išdėstyti po visą erdvę.

Virtuvės zonai antracito spalva gali suteikti tam tikro rafinuotumo ir elegantiškumo. Verta apsvarstyti antracito spalvos virtuvines spinteles kartu su šviesesniais pilkais atspalviais ant sienų. Taip pat jums gali patikti antracito spalvos stalviršio ir šviesesnių medinių grindų kombinacija. Plieninės šaldytuvo durelės ir kiti sidabro spalvos elementai taip pat gali padėti sukurti rafinuotos, skoningos virtuvės įvaizdį. Norėdami atsverti pilką antracito spalvą virtuvėje, įneškite spalvų pasitelkę virtuvės indus, rankšluosčius ar buitinę techniką.

Antracito spalva namų interjere
Antracito spalva namų interjere

Tiek miegamajame, tiek vonios kambaryje galite naudoti tamsiai pilkus tonus. Antracito spalva gali būti netgi geresnis pasirinkimas nei intensyvi juoda spalva.

Naudojant antracito spalvą miegamajame, atsižvelkite į tai, kad ši spalva gali būti netgi raminanti, kai naudojama neutralioje spalvų paletėje. Į savo miegamojo interjerą ją galite įtraukti pamažu, pavyzdžiui, įsigijant antracito spalvos patalynės komplektą, dekoratyvines pagalvėles ar raštuotą kilimą.

Antracito spalva vonios kambaryje gali padėti sukurti modernesnę, šiuolaikiškesnę šio kambario išvaizdą. Derinant antracito spalvą su balta ar kitomis šviesiomis spalvomis, sukursite didesnės erdvės iliuziją. Taip pat galite pagalvoti apie tamsiai pilkas vonios spinteles, plyteles ar kitą vonios kambario įrangą.

Antracito spalva namų interjere
Antracito spalva namų interjere

Antracito spalva ir psichologiniai aspektai

Kadangi antracito spalva yra tamsiai pilka, jos reikšmė panaši į visų pilkų spalvų.

Pilka spalva laikoma neutralia spalva, ji siejama su išmintimi ir protu. Ši spalva, būdama tarp juodos ir baltos, taip pat simbolizuoja pusiausvyrą, nors gali sukelti ir paslaptingumo jausmą.

Antracito spalva laikoma labiau vyriška spalva, nei kiti pilkos spalvos tonai.

Nors pilka spalva turi daugiau teigiamų asociacijų, kartais ji vertinama kaip slegianti spalva; taip pat yra siejama su kontrole, slopinimu ir nelankstumu.

Antracito spalva yra siejama ne tik su išvaizda, bet ir su jausmais. Stipriai išreikšta antracito spalva gali suteikti stabilumo pojūtį, todėl puikiai tinka toms vietoms, kuriose reikia susikaupti, pavyzdžiui, namų biurams ar mokymosi įstaigoms. Ši spalva taip pat veikia raminamai, padeda atsipalaiduoti ir daugelio žmonių yra pamėgta kaip miegamojo spalva.

Antracito spalva: prochologiniai aspektai
Antracito spalva aprangoje

Šaltiniai:
https://www.blindsdirect.co.uk/blog/top-tips-for-using-anthracite-colour-in-interior-design
https://www.idealhome.co.uk/all-rooms/all-rooms-decor/what-colour-is-anthracite
https://artincontext.org/anthracite-color/
https://www.firstblinds.co.uk/blog/73_what-colour-is-anthracite-a-comprehensive-guide-for-stylish-blinds
https://edgebp.co.uk/anthracite-grey-vs-black-which-colour-is-more-popular/

Autorė Germantė Gedvilė.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Custom Like
author avatar
Įdomybių redaktorius

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kodėl atšalus orams rasoja namų langai: kaip išspręsti šią problemą?

Nemaloni problema – pleiskanos? Sužinokite, kas padės atsikratyti jų visam laikui

Saulės aktyvumo pikas: ką reikia žinoti apie Saulės 25-tąjį ciklą

Plaukų slinkimas – ne visada tik estetinė problema. Plaukų slinkimo priežastys ir sprendimai

Ar žinote, kas yra kūno kalba ir ką iš jos galima sužinoti?

Ar žinote, koks puodelis tinkamas kuriai kavos rūšiai?

Įdomu sužinoti
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"