Apie ką yra 2024 m. spalva tapusi „Peach Fuzz“?
Įdomu sužinoti

Apie ką yra 2024 m. spalva tapusi „Peach Fuzz“?

0,00 (0)
Turite būti prisijungę, jei norite įvertinti.
Custom Like

2024 m. spalva – „Pantone 13-1023“, dar žinoma kaip „Peach Fuzz“. Ši – švelni persikinė pastelinė spalva, išsiskirianti savo gaivumu, kalba pasauliui apie artumo ir ryšio kūrimą, apie lengvumą ir vilties poreikį. Visgi, ši spalva turi ir kitą, įdomiąją savo istorijos pusę, nusidriekusią per amžius. Kaip šią spalvą mes suvokiame, kokias emocijas ji mums primena ir kokių įdomių dalykų ji gali atskleisti – skaitykite toliau.

Kaip išrenkama metų spalva?

Kiekvienais metais pasaulinė spalvų ekspertų komanda „Pantone Color Institute“ stebi meno ir pramogų industrijas, technologijų ir kelionių tendencijas, visuomenėje vykstančius dalykus, kad išsiaiškintų vieną spalvą, darančią įtaką visam pasauliui. Tačiau jų tyrimai neapsiriboja vien tuo. Pasitelkę spalvų psichologiją ir kitus prognozavimo įrankius, jie siekia numatyti būsimas tendencijas ir išskirti vieną toną ateinantiems metams.

„Pantone Color Institute“ atsižvelgia į spalvų tendencijas visais visuomenę jaudinančiais aspektais: rinkodaros, mados, socialinės žiniasklaidos, taip pat ir politikos. Viskas, kas vyksta pasaulio kultūrose, ekonomikoje, daro įtaką „Pantone“ metų spalvos pasirinkimui.

2024 m. spalva buvo pradėta rinkti jau 2023 m. pradžioje, pasitelkus „Pantone Color Institute“ komandos narius, kurie, atstovaudami įvairioms kultūroms, stiliui, geografinei aplinkai, stebėjo, jungėsi ir vertė į spalvų kalbą viską, kas vyksta pasaulyje.

2024 m. spalva - „Pantone 13-1023“, dar žinoma kaip „Peach Fuzz“
2024 m. spalva – „Peach Fuzz“

2024 m. spalva – „Pantone 13-1023”

Pasaulinis spalvų autoritetas „Pantone“ dar 2023 m. išvakarėse atskleidė, kad 2024 m. spalva tapo „Pantone 13-1023“, dar žinoma kaip „Peach Fuzz“.

Kaip teigia „Pantone Color Institute“ vykdomoji direktorė L. Eiseman: „Ieškodami atspalvio, kuris atspindėtų mūsų įgimtą artumo ir ryšio troškimą, pasirinkome spalvą, spinduliuojančią šilumą ir modernią eleganciją. Tai atspalvis, kuris rezonuoja su užuojauta, suteikia lytėjimo pojūtį ir lengvai sujungia jaunatviškumą su laikinumu“.

Apie 2024 m. spalvos reikalingumą ir reikšmę, „Pantone Color Institute“ viceprezidentė L. Pressman sako: „Gyvename neramumų ir prieštaravimų kupinu laikotarpiu, o aksominė, pastelinė spalva yra prekės ženklo atsakas į tai. Švelnus atspalvis asocijuojasi su ramybe ir viltimi, kad ateityje bus daugiau rūpesčio ir bendradarbiavimo.“ Apie tai, ką ši 2024 m. spalva suteikia ir kokius jausmus sužadina, L. Pressman priduria: „Matome, kad vis daugiau dėmesio skiriama bendruomenei ir žmonės visame pasaulyje permąsto, kaip nori gyventi ir įvertina tai, kas svarbu, – tai galimybė būti šalia tų, kuriuos mylime. Ši spalva – tai spalva <…>, kurios jaukumas suartina žmones“.

2024 m. spalva „Pantone 13-1023“, dar žinoma kaip „Peach Fuzz“ apibūdinama kaip aksominė, švelniai persikinė spalva.

2024 m. spalva - persikų spalva
2024 m. spalva – persikų spalva

„Peach Fuzz“ spalvos jutiminė pusė

„Peach Fuzz“ – tai rausvai oranžinė spalva arba švelnus persikinis atspalvis, kuriame susilieja pastelinės oranžinės spalvos šiluma, jos perteikiamas draugiškumas, kartu su energija ir rožinės spalvos švelnumu ir žaismingumu.

Jei norėtumėte šią spalvą apibūdinti pojūčiais, jums reikėtų pasikliauti lietimu, regėjimu ir skoniu.

Palieskite: „Peach Fuzz“ palietus sukelia švelnumo pojūtį, panašų į švelnų, tobulai prinokusio persiko odelės pūką arba prabangų šukuoto aksomo glostymą.

Pamatykite: „Peach Fuzz“ spalvos spektras varijuoja nuo švelnių persiko ir rausvų tonų iki drąsesnių koralų ir mandarinų atspalvių. Priklausomai nuo kontekso ir prisitaikymo, ši spalva gali būtti ir žaisminga, ir rafinuota.

Paragaukite: ši „Peach Fuzz“ spalva sukelia asociacijas apie malonų saldumą – sultingą, saulėje prinokusio vaisiaus sprogimą arba subtilų vasaros deserto skonį.

2024 m. spalva - „Peach Fuzz“
2024 m. spalva – „Peach Fuzz“

„Peach Fuzz“ spalvos kelionė per amžių sandūrą

Norint suprasti šios 2024 m. spalvos teikiamą galią ir reikšmę, vertėtų atsigręžti į praeitį. Nuo senovės Kinijos iki modernizmo dailėje, štai, ką jums vertėtų žinoti apie šios spalvos ištakas.

  • Senovės Kinija: ilgaamžiškumo simbolis. Kinijoje persikų vaisiai buvo garbinami šimtmečius, kaip ilgaamžiškumo ir nemirtingumo simbolis. Persikų žiedai simbolizavo atsinaujinimą ir viltį. Persikų spalvos atspalviais buvo puošiama tekstilė ir keramika, tai siekia Han dinastijos laikus (206 m. pr. m. e. – 220 m. e. m.).
  • Europos Renesanso (XIV-XVII a.) tapybos meistrai, tokie kaip Ticianas, Bellinis ir Botičelis, meistriškai naudojo persikų spalvos šilumą, kad savo kultiniuose darbuose išgautų stulbinamai tikroviškus kūno atspalvius.
  • Barokas (XVII a.): Dramatiški šviesos ir šešėlių kontrastai (chiaroscuro), būdingi tokiems baroko meistrams kaip Caravaggio, Rubensui ir Rembrandtui, dažnai būdavo sustiprinami strategiškai naudojant „Peach Fuzz“ spalvą. Ji simbolizavo šilumą, gyvybę ir trumpalaikį žmogaus formų grožį.
  • Rokoko (XVIII a.): Fragonard’as, Boucher ir Watteau naudojo žaismingą „Peach Fuzz“ spalvos teikiamą moteriškumo energiją. Jų paveiksluose, kuriuose dažnai vaizduojamos romantikos, laisvalaikio ir idealizuoto grožio scenos, skleidėsi švelnūs persikų atspalviai, perteikiantys įnoringą eleganciją ir nerūpestingą dvasią.
  • Impresionizmas (XIX a. pab.): Monet, Renoiras ir Degas siekė užfiksuoti trumpalaikes šviesos ir spalvų akimirkas. Persikų spalva tapo svarbiausia priemone, leidžiančia jiems pavaizduoti vasaros lauko saulės spindulių šilumą, rausvą saulėlydžio švytėjimą ar švelnų gėlės žiedlapio raudonį, suteikiantį jų darbams gyvybės ir švytėjimo.
  • Modernizmas (XX a.): Georgia O’Keeffe ir Markas Rothko tyrinėjo išraiškingą grynos spalvos galią. Persikų spalvos, pasižyminčios subtiliais niuansais ir emociniu rezonansu, dažnai buvo naudojamos ramybės, jausmingumo ar introspekcijos jausmams sukelti, plečiant meninės išraiškos ribas.

Kaip panaudoti 2024 m. spalvą savo namuose?

„Peach Fuzz“ spalva yra gana savita, tačiau raminanti ir, jei tinkamai ją panaudosite, ji gali virsti gana universalia spalva.

Norėdami suteikti savo namų erdvei šiek tiek spindesio, drąsiai įkomponuokite ją į savo namų dekorą. Ši persikinė spalva atrodys puikiai, jei panaudosite ją interjero aksesuarų pavidalu: ant sofos, kavos staliuko ar fotelio. Tam puikiai tiks persikų spalvos dekoratyvinės pagalvėlės, pledai, indai, vazos ar žvakės.

Jei turite kiek nutrūktgalviškos asmenybės bruožų, tuomet galite į šią spalvą pažvelgti plačiau ir drąsiau ir kaip namų pagrindinį akcentą, skirti šiai spalvai visą sieną. O jei nenorite dažyti, naudokite tapetus su persikinės spalvos raštais, tam, kad suteiktumėte sienoms šiek tiek charakterio ir įdomumo.

2024 m. spalva - „Peach Fuzz“ interjere
2024 m. spalva – „Peach Fuzz“ interjere

Lengviausią šią spalvą įkomponuoti svetainėje arba miegamajame. Dekoruokite šias erdves įvairiais printais, didelėmis ir mažomis pagalvėlėmis, pakabinite meno kūrinių ar įsigykite lengvos tekstūros užuolaidas.

Įdomus faktas: šis persikų atspalvis įgauna skirtingą aspektą, priklausomai nuo to, kaip ir kur jį panaudosite. Pavyzdžiui: jei kambarys per tamsus, atgaivinkite jį su persikų spalvos pagalvėlėmis ar antklodėmis ant sofų, lovų ar kėdžių. Jei kambarys per šviesus, tuomet sukurkite ryškų akcentą su persikų spalvos atspalviais kilimėlių, tekstūrinių kilimų ir apmušalų pagalba. O jei boditės savo vonios kambariu, tuomet puiki išeitis – papildyti jį persikų spalvos plytelėmis.

2024 m. spalva - „Peach Fuzz“ interjere
2024 m. spalva – „Peach Fuzz“ interjere

Psichologiniai „Peach Fuzz“ spalvos niuansai

„Peach Fuzz“ nėra tipiška pastelinė spalva. Ji pasižymi šiluma ir gilumu, o spalvos sodrumas sukelia rūpestingumo ir komforto jausmą, panašų į pliušinį kilimą po kojomis arba kašmyro megztinį vėsią dieną. Dizaine tai reiškia saugias ir patrauklias erdves, skatinančias užmegzti ryšį ir puoselėjančias bendrystės jausmą.

Pasąmonėje šios spalvos atspalviai sukelia asociacijas su oda, o tai iškart siejasi su žmogiškuoju ryšiu. Todėl tai skatina empatiją, sustiprina pasitikėjimą ir idealiai tinka prekių ženklams ir rinkodarai.

2024 m. spalva - „Peach Fuzz“
2024 m. spalva – „Peach Fuzz“

Kiti įdomūs dalykai, kurių nežinojote apie „Peach Fuzz“ spalvą

  • Persikinė veido spalva: Viktorijos epochoje (XIX a. viduryje) blyški veido spalva su silpnu, rausvu, persikinį atspalvį primenančiu rausvumu buvo laikoma grožio ir aukšto socialinio statuso požymiu. Moterys dažnai griebdavosi subtilių makiažo gudrybių ar net suspausdavo skruostus, kad išgautų norimą „sveiką“ išvaizdą.
  • Nuo persikų iki pigmentų: Persikų spalvos pigmentų gamybai kartais buvo naudojami gana neįprasti ingredientai. Pagal vieną senovės romėnų receptą švelniam persikų atspalviui išgauti reikėjo naudoti kalcinuotus flamingo kaulus.
  • Persikų pūkai ir ginčai: Kai kuriuose istoriniuose meniniuose atvaizduose švelnūs persikų pūkai ant moterų figūrų buvo laikomi būdu pabrėžti jų jausmingumą ir moteriškumą. Toks vaizdavimas kartais sukeldavo diskusijų ir ginčų, atspindėdamas įvairių epochų socialinių ir meninių normų raidą.

Šaltiniai:
https://paintgnome.com/blog/painting/how-to-use-pantone-color-of-the-year-in-your-home/
https://catalystagents.com/blog/2024/1/26/peach-fuzz-an-analysis
https://kidspattern.com/color-story/peach-fuzz/
https://www.ndtv.com/feature/peach-fuzz-named-colour-of-the-year-2024
https://www.realsimple.com/pantone-color-of-the-year-2024-8411534

Autorė Germantė Gedvilė.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Custom Like
author avatar
Įdomybių redaktorius

Rekomenduojami VIDEO

Daugiau

Kojų tinimas kelionėse – nemalonus palydovas. Kaip jo išvengti?

Ar žinote, kada reikia paskutinį kartą pjauti žolę? Kodėl svarbu tai žinoti?

Ar žinote, kodėl rudenį suaktyvėja širšės ir kaip jų išvengti?

Ar žinote, kas yra paslėptas cukrus maiste? Išmokime jį atpažinti

Ar žinote, kiek uždirba jūsų partneris? Apklausos rezultatai atskleidė netikėtus faktus

We love Lithuania

Namuose ramybės neduoda pelėsis? 5 augalai, kurie padės įveikti šią bėdą

Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
Sekite turizmo, laisvalaikio ir kultūros naujienas mūsų socialiniuose tinkluose
Sėkmingai užprenumeruota.
"CMP"